"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.9 C
Trikala

Αυτά που λέει ο Αδωνις είναι… από τα άγραφα!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο υπουργός των με κάθε τρόπο «στρατηγικών» επενδύσεων έφτασε στο σημείο να απειλεί με πειθαρχική δίωξη και οικονομικές κυρώσεις τη δασάρχη Καρδίτσας, η οποία -τηρώντας τη νομιμότητα- έθεσε ως όρο έναρξης του έργου την έγκριση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, και να επαινεί τον συνάδελφό της στην Ευρυτανία, ο οποίος παρέκαμψε έως και απόφαση του ΣτΕ για να εκδώσει «πρωτόκολλο εγκατάστασης», ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη εργασιών στην κορυφογραμμή της Νιάλας στα ευρυτανικά Αγραφα.

Eίναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση διατυμπανίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τις επενδύσεις, γεγονός που κάνει πολλούς να φοβούνται ότι η χώρα μας θα μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, με τις όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Αυτά που λέει ο Αδωνις είναι... από τα άγραφα!

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για όσες επενδύσεις χαρακτηρίζονται «στρατηγικές». Για χάρη τους θα παρακάμπτονται πολεοδομικές, χωροταξικές, περιβαλλοντικές διατάξεις, ενώ όποιος δημόσιος υπάλληλος θεωρηθεί ότι «καθυστερεί μια επένδυση» θα διώκεται πειθαρχικά!

Πρόσφατα, για να υποστηρίξει το βάσιμο αυτής της ρύθμισης, ο Αδωνις Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της επιχειρούμενης έναρξης της επένδυσης που αφορά την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στην προστατευόμενη ως Natura 2000 περιοχή των Αγράφων.

Μόνο που, όπως αποδεικνύει η «Εφ.Συν.», προκειμένου να υπερασπιστεί την επένδυση, ο κ. υπουργός πιάστηκε παντελώς ανενημέρωτος, αν μη τι άλλο αδιάβαστος, βαφτίζοντας ως νόμιμες τις παράνομες ενέργειες αρμόδιων δημόσιων υπαλλήλων για την αδειοδότηση και ως παράνομες τις νόμιμες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η «Εφ.Συν.» («Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ “πάτησαν” τα Αγραφα»– 27/9/2019), η υπόθεση αφορά την επένδυση δύο αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή των Αγράφων από δύο εταιρείες θυγατρικές του ομίλου Ελλάκτωρ.

Η πρόσφατη έναρξη χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή του ενός εξ αυτών στην κορυφογραμμή της Νιάλας στα ευρυτανικά Αγραφα πραγματοποιήθηκε έπειτα από άδεια που εξέδωσε («πρωτόκολλο εγκατάστασης» – 22/8/2019) στην εταιρεία «Ανεμοδομική ΑΕΕ» ο δασάρχης Καρπενησίου (Ευρυτανίας).

Ο οποίος δασάρχης προσπέρασε έναν όρο που είχε σχετική απόφαση του ΣτΕ -με την οποία είχαν απορριφθεί προσφυγές που είχαν ασκηθεί κατά των έργων-, η οποία έκρινε ότι «η εταιρεία δεν δύναται να εκκινήσει οποιαδήποτε υλική ενέργεια εκκίνησης των εργασιών στο αιολικό πάρκο εάν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή (το ΥΠΕΝ) η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ)». Αντίθετα, η δασάρχης Καρδίτσας, τηρώντας τη νομιμότητα, έθεσε ως όρο για να εκδώσει «πρωτόκολλο εγκατάστασης» την έγκριση των ΕΟΑ.

Τι είπε ο Αδωνις

Ομως, ας δούμε τις σχετικές δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Αντιθέσεις» στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 στις 30/09. Αφού ο κ. υπουργός δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι «εξαιρετικά υπέρ των επενδύσεων», αναφέρθηκε στην επένδυση για τα αιολικά στα Αγραφα: «Ξεκινάει ο επενδυτής το 2011. Αφού τα κάνει όλα, παίρνει έγκριση από το ελληνικό Δημόσιο. Πάνε οι οικολόγοι της περιοχής και κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ. Κρατάει τρία χρόνια το δικαστήριο, κερδίζει το ΣτΕ (η εταιρεία).

Αφού κερδίζει το ΣτΕ, εκδίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος την οριστική άδεια εγκατάστασης και πάει να τις εγκαταστήσει. Οι ανεμογεννήτριες περνάνε σε δύο νομούς. Η μισή επένδυση είναι στην Ευρυτανία και η άλλη μισή στην Καρδίτσα. Αφού έχεις στο χέρι την άδεια της εγκατάστασης, πας στον οικείο δασάρχη να σου εκδώσει το πρωτόκολλο εγκατάστασης.

Ο δασάρχης Ευρυτανίας υπέγραψε, έχει ξεκινήσει η επένδυση στην Ευρυτανία. Ο δασάρχης Καρδίτσας δεν υπέγραψε, είχε άλλη άποψη και αντιθέτως αμφισβήτησε την περιβαλλοντική μελέτη που έχει εγκριθεί από το 2012 και από το υπουργείο και από δικαστήριο. Και, άρα, η επένδυση αυτή γίνεται η μισή στην Ευρυτανία, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Καρδίτσα».

«Είχε το δικαίωμα ο δασάρχης Καρδίτσας να έχει άλλη άποψη από αυτή που λέτε;» τον ρωτά ο παρευρισκόμενος στο πάνελ δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή» Γιάννης Αγουρίδης. «Θεωρητικά είχε το δικαίωμα γιατί ο νόμος δεν του το απαγορεύει. Τώρα που θα αλλάξω τον νόμο όμως και θα βάλω όποιος καθυστερεί την επένδυση με σκοπό και δόλο, αφού έχει πάρει έγκριση ο ενδιαφερόμενος επενδυτής από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα χρεώνεται από την τσέπη του και θα έχει αστικές κυρώσεις, θα δούμε αν θα το ξανακάνει. Γιατί όποιος πάει επί σκοπό και επί δόλο επειδή έχει μια πολιτική άποψη και έτυχε να έχει μια σφραγίδα και λέει εγώ δεν γουστάρω τις ανεμογεννήτριες (…) αυτός θα πληρώνει από την τσέπη του. Ο δημόσιος υπάλληλος είναι εκεί για έναν λόγο, για να κάνει τη δουλειά του. Να εφαρμόζει τους νόμους και τη βούληση της κυβερνήσεως (…). Εχει πάρει ο υπάλληλος τη σφραγίδα και νομίζει ότι είναι πρωθυπουργός. Εγώ θα τον φτιάξω τον νόμο και θα δω αύριο, όταν ο υπάλληλος κινδυνεύει να του πάρουν το σπίτι», απαντά ο υπουργός.

Και στην ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου «γιατί δεν το έκανε ο ένας δασάρχης και το έκανε ο άλλος, ο υπουργός απαντά: «Δεν με ενδιαφέρει! Μου είναι αδιάφορο!». Στο ίδιο μήκος κύματος περί επενδύσεων και τιμωρίας των δημοσίων υπαλλήλων που δεν τις υπογράφουν κινήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και λίγες μέρες νωρίτερα, αναφερόμενος στα Αγραφα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο «Τα πουλάμε όλα»!

Τι λένε τα δεδομένα

Προκειμένου να καταφανεί η άγνοια που επέδειξε ο κ. Γεωργιάδης για τα αιολικά στα Αγραφα σε ό,τι αφορά ακόμη και το ίδιο του το χαρτοφυλάκιο και τις ψευδείς ανακρίβειες που τη συνόδευαν, παραθέτουμε τα πραγματικά γεγονότα:

■ Σε έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος (12/4/2012) επί των Ειδικών Ορνιθολογικών Μελετών (ΕΟΜ) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που είχαν υποβάλει οι εταιρείες για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων, επισημαίνεται σειρά ελλείψεων, μεταξύ των οποίων και ότι «δεν έχουν μελετηθεί ουσιαστικά και ικανοποιητικά οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των εξεταζόμενων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα και το μέγεθος των προτεινόμενων ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων, αλλά και σε σωρευτική βάση με άλλα αναπτυξιακά σχέδια (ΑΣΠΗΕ ή άλλα έργα) που έχουν εγκατασταθεί ή προτείνονται στην περιοχή». Δεδομένων αυτών των ελλείψεων, η συγκεκριμένη υπηρεσία έδωσε μεν τη σύμφωνη γνώμη της για την έκδοση των Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), υπό την προϋπόθεση της διενέργειας Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

■ Οπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος (198016/4-5-2012) με θέμα την ΑΕΠΟ για την εταιρεία ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ, που ξεκίνησε πρόσφατα τις εργασίες για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη Νιάλα, η εταιρεία υποχρεωνόταν μέσα σε έξι μήνες από την έκδοσή της να υποβάλει στην αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υπηρεσία την προβλεπόμενη ΕΟΑ µε εξειδικευμένα ορνιθολογικά στοιχεία.

■ Τέσσερα χρόνια μετά και παρόλο που το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες κατά της εγκατάστασης των δύο αιολικών πάρκων στα Αγραφα (και όχι «οικολόγων», όπως γενικόλογα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης), με απόφασή του που εκδόθηκε στις 23/7/2019, η ΕΟΑ δεν είχε υποβληθεί από τις εταιρείες. Αυτή τη βασική έλλειψη στην αδειοδοτική διαδικασία επισήμανε στην ίδια απόφασή του το ΣτΕ, λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπει την έναρξη εργασιών στο αιολικό πάρκο «εάν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή (το ΥΠΕΝ) η ΕΟΑ».

■ Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο (24/9/2019) της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, «μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης επί των συγκεκριμένων ΕΟΑ».

■ Για τον λόγο αυτό το Δασαρχείο Καρδίτσας θέτει μια απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση επέμβασης στη δασικού χαρακτήρα έκταση (πράξη του πληροφοριακού χαρακτήρα – 29/1/2019) όπου θα πραγματοποιηθεί η επένδυση: «(…) για να εγκατασταθεί ο δικαιούχος στην έκταση θα πρέπει να προσκομισθούν στην υπηρεσία μας οι εγκεκριμένες δασοτεχνικές μελέτες της εσωτερικής οδοποιίας, της οδοποιίας πρόσβασης, καθώς και η εγκεκριμένη μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ)» και αναμένει εκτός των άλλων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ την έγκριση της ΕΟΑ που υπέβαλε η εταιρεία για να εκδώσει το σχετικό πρωτόκολλο εγκατάστασης, που, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Αντίθετα, το Δασαρχείο Καρπενησίου, κατά σαφή παράβαση του όρου 29 της υπουργικής απόφασης για έγκριση της ΑΕΠΟ και ενάντια στον όρο που θέτει η απόφαση του ΣτΕ, εξέδωσε πρωτόκολλο εγκατάστασης (22/8/2019), θεωρώντας αυθαίρετα ή εσφαλμένα ότι «(…) με την υποβολή της ΕΟΑ μπορεί να χορηγηθεί η άδεια εγκατάστασης».

Συνεπώς, οι ισχυρισμοί του κ. Γεωργιάδη περί περιβαλλοντικής μελέτης που έχει εγκριθεί από το 2012 και από το υπουργείο και από το ΣτΕ είναι κάτι παραπάνω από ανυπόστατοι, παρόλο που σε αυτούς στηρίχτηκε για να βάλει στο κρεβάτι του Προκρούστη τη δασάρχη Καρδίτσας που ακολούθησε τη νομιμότητα και συνολικότερα τους δημόσιους υπαλλήλους που, τηρώντας τους νόμους, δεν εγκρίνουν τις ακριβοθώρητες επενδύσεις.

Σύλλογοι, φορείς και πολίτες δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια

Δεκατρείς τοπικοί σύλλογοι και φορείς κατέθεσαν καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας -και την κοινοποίησαν, λόγω συναρμοδιότητας, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας- για τις παράνομες χωματουργικές εργασίες που ξεκίνησε η εταιρεία ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ στις 19/9 στη Νιάλα, ζητώντας τη διακοπή ή την αποτροπή τους, εφόσον δεν καλύπτονται από τον νόμο ή από αντίστοιχη αδειοδότηση.

Μήνυση στην Εισαγγελία Καρπενησίου κατέθεσαν στις 27/9 τρία μέλη του κινήματος κατά της εγκατάστασης των αιολικών στα Αγραφα για την παράνομη έκδοση του Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης από το Δασαρχείο Καρπενησίου. Η μήνυση αφορά τον θεσμικό ρόλο των αρμοδίων και όχι πρόσωπα.

Στις 3 Οκτωβρίου επίσημος συνεργάτης του δημάρχου Αγράφων κατέθεσε στο Δασαρχείο Καρπενησίου, στην αστυνομία και στην Πολεοδομία καταγγελία για τις παράνομες χωματουργικές εργασίες της εταιρείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η αστυνομία με την παρουσία της εκεί δεν μπορεί να γίνεται «φρουρά» ιδιωτικών εργασιών και συμφερόντων. «Η άσκοπη παρουσία της Αστυνομίας προκαλεί αίσθημα τρομοκρατίας, φοβίας και εκφοβισμού», αναφέρει και ζητά από αυτήν να προβεί σε έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών.

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Βούλγαρης με θέμα την ανάγκη ελέγχου των αυθαιρεσιών της εταιρείας και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας. Κλιμάκιο της Περιφέρειας πρόκειται να ανέβει στη Νιάλα για επιτόπιο έλεγχο. Την ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα στα Αγραφα με υπόμνημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να ζητήσει το δημοτικό συμβούλιο της Λίμνης Πλαστήρα.

Τέλος, σε πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία Ελευθερίας στην Καρδίτσα, αύριο Σάββατο στις 12.00 το μεσημέρι, ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων, καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα. Θα ακολουθήσει συνάντηση κινημάτων και ανοιχτή συνέλευση στο αναψυκτήριο του Παυσίλυπου «σχετικά με τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης από το κράτος, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις – Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης