"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Αφιέρωμα/Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος:34 έτη ποιμαντορίας στα Τρίκαλα-Κλειστές οι εκκλησίες στις 11 Οκτωβρίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται η εκλογή του νέου Μητροπολίτη-Στις 11 η χειροτονία-Παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αναμένεται να γίνει η ενθρόνιση στα Τρίκαλα

Ήταν 21η Οκτωβρίου του 1981… Ημέρα ενθρονίσεως του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «η οποία εκτιμούσα τα πολλαπλά αυτού πνευματικά και διοικητικά προσόντα προέκρινε αυτόν και κατέστησε Μητροπολίτην της Γεραράς Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών» κατά τις αρχιερατικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 1981.

Της Βιβής Μαργαρίτη

34 χρόνια μετά ο ίδιος ο Σεβασμιότατος με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου υπέβαλλε την παραίτησή του ζητώντας να γίνει αποδεκτή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.κ. Αλέξιος στην παραίτησή του υποδεικνύει ως διάδοχό του το σημερινό Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Νάση. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοi

ι.

Η είδηση που συζητείται στους εκκλησιαστικούς κύκλους σχολιάζεται θετικά και μάλιστα όπως λένε ιερείς με την κίνησή του αυτή ο Σεβασμιότατος αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως πρόκειται για μία κορυφαία προσωπικότητα και δείχνει το παράδειγμα ανοίγοντας το δρόμο στους νεότερους. Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης διανύει το 84ο έτος της ηλικίας του κι από καιρό είχε εκφράσει τις προθέσεις του σε συνεργάτες του.

Το αίτημά του τέθηκε προς συζήτηση στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή κάνοντας αποδεκτή την παραίτησή του. «Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, σε έκτακτη Συνεδρίασή Της υπό την Προεδρία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 159ης Συνοδικής Περιόδου, με θέμα: «Περί παραιτήσεως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου»

Η Δ.Ι.Σ. έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 61 ετών διακονία του ως κληρικού» αναφέρει η απόφαση.

Διαδικαστικά

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη αναμένεται στις 9 Οκτωβρίου. Η χειροτονία του θα γίνει την Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Μάλιστα υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των ενοριών προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου όσοι Τρικαλινοί το επιθυμούν.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στις 11 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν  τρεις Ναοί της πόλεως των Τρικάλων, ο Μητροπολιτικός του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Ζωοδόχου Πηγής. Η ενθρόνιση θα γίνει λίγες μέρες μετά τη χειροτονία στα Τρίκαλα και μάλιστα παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όπως προβλέπει το εκκλησιαστικό τυπικό.

alexios2Στην Ιερά Μονή Αγίου Θεολόγου σε κλίμα συγκίνησης

Λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του να παραιτηθεί του αξιώματος του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, βρέθηκε στο Ζάρκο, με αφορμή τις εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Θεολόγου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της μετάστασης του Αγίου, ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής (25/9) με την τέλεση του Μέγα Εσπερινού μετ΄ αρτοκλασίας παρουσία των πιστών που επισκέφτηκαν το Μοναστήρι του Ζάρκου για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη χάρη και τη μεσιτεία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το Σάββατο νωρίς το πρωί τις πύλες του Μοναστηρίου πέρασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος, ο οποίος λειτούργησε μια μόλις ημέρα μετά την αποδοχή της παραίτησής του από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Σε συγκινητικό κλίμα ο Σεβασμιότατος λειτούργησε στο μοναστήρι που και ο ίδιος συνέβαλε στα μέγιστα για να ανακαινιστεί εκ βάθρων και να αποτελεί 20 περίπου χρόνια τώρα φάρο της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας και πανελλαδικά.

Ο Σεβασμιότατος κατά το κήρυγμα του κάλεσε τους πιστούς να βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, ακολουθώντας και εναποθέτοντας τις ελπίδες στο Θεό.

Βιογραφικό

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος (κατά κόσμον Θεόδωρος) Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στο Πειραιά τo 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης το 1954 από τον τότε καθηγούμενο αυτής μακαριστό Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Μακρυγιάννη, ενώ χειροτονήθηκε Διάκονος το ίδιο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά από τον μακαριστό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαραθώνος κυρό Δαμασκηνό.

Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Διάκονος στις Ιερές Μητροπόλεις Ξάνθης και Πειραιώς. Διετέλεσε μάλιστα στρατιωτικός ιεροκήρυκας κατά την διετία 1955-57.

Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1961 στην Ξάνθη από τον μακαριστό Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης κυρό Αντώνιο και χειροθετήθηκε αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτη. Με τον βαθμό του Πρεσβυτέρου υπηρέτησε εκεί ως ιεροκήρυκας, διδάσκοντας συγχρόνως αμισθί ως καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή αποδοτικά και εποικοδομητικά τα μαθήματα της Λειτουργικής, Τελετουργικής, Ποιμαντικής και Κανονικού Δικαίου. Ακόμη εργάσθηκε επιτυχώς ως Κατηχητής και Πνευματικός κηρύττοντας παράλληλα σε τακτικές ώρες στην αίθουσα «Χριστιανική Στέγη» της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και στις εδρεύουσες σε αυτή στρατιωτικές μονάδες.

Καθ’ όλο το έτος 1966 χρημάτισε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και ανταποκρίθηκε πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες που του ανατέθηκαν. Μετά την πλήρωση του επισκοπικού θρόνου μετατέθηκε οριστικά στην Δράμα υπηρετώντας σε αυτήν ως ιεροκήρυκας, πνευματικός και καθηγητής του φροντιστηρίου επιμόρφωσης ιερέων. Ωσαύτως διετέλεσε Πρωτοσυγκελλεύων μέχρι της εις Επίσκοπον Διαυλείας εκλογής του το 1976.

Για πέντε χρόνια είχε ορισθεί Βοηθός Επίσκοπος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ εκπροσωπώντας τον Μακαριότατο σε ποικίλα πνευματικά και διοικητικά θέματα.

Όπως ήταν φυσικό, από την θέση αυτή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, έγινε γνωστός στην Ελληνική κοινωνία για την επάξια εκπροσώπηση της Εκκλησίας, ως επίσης και της σεπτής Ιεραρχίας, η οποία εκτιμούσα τα πολλαπλά αυτού πνευματικά και διοικητικά προσόντα προέκρινε αυτόν και κατέστησε Μητροπολίτην της Γεραράς Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κατά τις αρχιερατικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 1981.

Από την ημέρα ενθρονίσεως του την 21ην Οκτωβρίου 1981 μέχρι σήμερα ανάλωσε τον εαυτό του στην διακονία του ενεπιστευθέντος αυτώ περιουσίου λαού του Θεού αθόρυβα, πλην όμως δημιουργικά, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής και δράσης.

Έχοντας κυριολεκτικά οργώσει την επαρχία των Τρικάλων τα 30 αυτά έτη ποιμαντορίας κατόρθωσε να αφουγκραστεί τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και προσπάθησε να δώσει λύσεις στα ανακύπτοντα εκάστοτε προβλήματα.

Ιδιαίτερη φροντίδα επιδεικνύει στην ανέγερση και ανακαίνιση Ιερών Ναών με αποκορύφωμα την ανέγερση του Προσκυνηματικού Ναού επ’ ονόματι του Πολιούχου Τρικάλων Αγίου Βησσαρίωνος, ενός Ναού που απουσίαζε από την πόλη μας.

Έτερο χαρακτηριστικό έργο είναι η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» πλησίον του επισκοπείου, με αίθουσα διαλέξεων, εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, εκκλησιαστικού μουσείου και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ».

Η τριακονταετής ποιμαντορία του σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την επίσκεψη του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου Α΄ (28-9-1990).

Από του έτους 1982 εκδίδει ανελλιπώς το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» με το οποίο προάγεται το πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

(Για το δημοσίευμα χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες κι από: romfea.gr, panagiaepiskepsi.gr, trikalaview.gr, krini.gr)

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης