"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Βάσω Μπακάση: Αυτοί είναι ο πραγματικοί μας εχθροί!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και   εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε εδώ και  Δεκαετίες: τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για ¨συνύπαρξη¨ του ιδιωτικού τομέα υγείας με το λεγόμενο δημόσιο τομέα, τις πολυσυζητημένες Συμπράξεις Δημόσιου στον Ιδιωτικό Τομέα(Σ.Δ.Ι.Τ.).

 Οι τελευταίες δηλώσεις τόσο των κυβερνητικών αλλά  και πανεπιστημιακών γίνοντε για να «προετοιμάσουν το έδαφος» για επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα, για Καταργήσεις Νοσοκομείων και λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση πανεπιστημιακού, που στο πρόσφατο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Μάιος 2021), επανέλαβε την πρόταση για κλείσιμο όσων νοσοκομείων έχουν πληρότητα μικρότερη από 75%.

Ακολούθησε η δήλωση κυβερνητικού βουλευτή ότι «Η πανδημία (…) έδειξε την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (…) Θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική συνεργασία στο σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό».

Ενώ άλλος κυβερνητικός βουλευτής συμπλήρωσε «Θα πρέπει το δημόσιο νοσοκομείο να γίνει και αυτό ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, το οποίο θα είναι αυτοδιοικούμενο και θα λογοδοτεί στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές που θα έχει» και συνέχισε: «Δίνεται ψευδώς το στοιχείο ότι δεν έχουμε αρκετό προσωπικό (…) Μπορούμε να μετακινούμε από νοσοκομεία που υπολειτουργούν και να φέρουμε κόσμο σε νοσοκομεία που λειτουργούν περισσότερο».

Με την ακόλουθη δήλωση του πρωθυπουργού ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας» ή την τελευταία δήλωση του , προκαλώντας  γέλιο αλλά και ταυτόχρονα την οργή, όχι μόνο των υγειονομικών αλλά όλου του λαού«Να βρούμε νέους τρόπους συνεργασίας με τον Ιδιωτικό τομέα» προφανώς εννοούσε πως θα αυξήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη!! Ενώ αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων είναι η τοποθέτηση του προέδρου  της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, σε ημερίδα:  «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία.  Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (…) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».

Ενώ ο γ.γ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών συνέχισε… «Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς από την πλευρά της παραγωγής και προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας.»

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να μας υπενθυμίσουν τα σχέδια της ΕΕ και του κεφαλαίου, την πιο βάρβαρη πολιτική στην υγεία.

Αντί για την μονιμοποίηση των χιλιάδων υγειονομικών  η κυβέρνηση της ΝΔ, με εγκύκλιο του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΥΠΕ και Νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών με «γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

 Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για την «επιστροφή» των εργολαβικών εταιρειών, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Γνωρίζουμε ότι  όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν το υπόδουλο καθεστώς των εργολάβων. Ακόμα και με όρους της αγοράς, έπαιρναν και παίρνουν πλουσιοπάροχες εργολαβίες  που κοστίζουν πολύ περισσότερο από το ποσό που θα έπαιρναν μόνιμοι εργαζόμενοι και αποδίδουν ψίχουλα ή και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Κάτι αντίστοιχο είδαμε και στο Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων, που ακόμα ¨έχουν να λαμβάνουν¨ οι εργαζόμενοι από προηγούμενους εργολάβους.

Η χρόνια υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης.

Αυτοί είναι ο πραγματικοί  μας εχθροί!  

Αγανάκτηση μας προκαλούν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που επιχειρούν να εμφανισθούν «υπερασπιστές» του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μάταια νομίζουν ότι θα ξεχάσουμε ότι:

  • Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν το νόμο για διάθεση του 10% των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών  σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
  • Η ΝΔ ίδρυσε την  Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε) και ο ΣΥΡΙΖΑ της παραχώρησε το νοσοκομείο Σαντορίνης
  • ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν την ΕΣΑΝ Α.Ε και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετονόμασε σε ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και της ανέθεσε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το  νόμο 4413/2016, (με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/23/ΕΕ) για την επέκταση των ΣΔΙΤ και στον τομέα της Υγείας και η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα τον εφαρμόσει άμεσα
  • Με την ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των Συμβάσεων Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου.
  • Από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, την απόρριψη πρότασης σωματείων, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Επιχειρηματικοί όμιλοι, Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα τους, όλοι τους να έχουν υπόψη, ότι «λογαριάζουν χωρίς τους εργαζομένους, το λαϊκό κίνημα» και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με τους εργαζόμενους  και το λαό, όπως με αυτοθυσία και αυταπάρνηση σταθήκαμε στους ασθενείς και  στην ¨πανδημία¨ παλέψαμε ενάντια στις μεγάλες ελλείψεις και μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και ασθενείς, έτσι θα συνεχίσουμε.

Για Αποκλειστικά  Δημόσια Δωρεάν Σύστημα Υγείας  με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και όλες τις βαθμίδες του, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση και το νόημα για μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Ιούνη και τον κοινό αγώνα των φορέων του λαϊκού κινήματος ενάντια στο νομοσχέδιο και την απόσυρσή του.

Μπακάση Βάσω, Νοσηλεύτρια στο ΓΝΤρικάλων,

Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας με την ¨Λαϊκή Συσπείρωση¨

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. To Nοσοκομείο Σαντορίνης, φτιάχτηκε με ευρ. κονδύλια με προϋπόθεση να λειτουργεί ως ΑΕ. Αν ποτέ κρατικοποιηθεί, θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα για την κατασκευή του στην ΕΕ.

      • To έμαθαν σκληρά το μάθημα τους οι λαϊκιστές το 2015 για όλα…Και για το νοσοκομείο Σαντορίνης, που αναγκάστηκαν να το λειτουργούν ως ΑΕ άσχετα με τα προεκλογικά τους τσιτάτα, αλλιώς θα επιστραφούν στην ΕΕ. ΔΙΑΒΑΣΕ πριν γράψεις κάτι ως άσχετος με ένα θέμα.

        • Λαϊκιστές είναι αυτοί που χρεωκόπησαν τη χώρα και τώρα ξαναήρθαν στην κυβέρνηση όπως βέβαια και αυτοί που μετέτρεψαν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ επιτρέποντας να έρθει στην εξουσία ότι πιο ανίκανο πέρασε από τη χώρα.
          Όσο για το Νοσοκομείο, το βάρος της απόδειξης του ισχυρισμού (με στοιχεία και όχι με τσιτάτα)το φέρει αυτός που τον διατυπώνει επομένως μάλλον ΕΣΥ είσαι άσχετος

  2. Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους ! Αποδείχτηκε περίτρανα 1,5 χρόνο τώρα με την πανδημία ! Ούτε Α.Ε. , ούτε ΜΚΟ ! Η ιδιωτική υγεία έχει ως στόχο μόνο το χρήμα !

    • Δωρεάν δεν υπάρχει τίποτε, ούτε Υγεία. Κάποιος πληρώνει, πχ Κράτος, Ασφαλιστικός Φορέας , Ασθενής. Δημόσια, δωρεάν υγεία δεν είναι μόνο η Κρατική υγεία. Δημόσια υγεία είναι και οι υπηρεσίες που παρέχουν ιδιώτες και πληρώνονται από ΕΟΠΥΥ ή Κράτος.

  3. Οι νόμοι είναι διαθέσιμοι online, ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΥΣ (το Νοσοκομείο αυτό είναι στα Ειδικού Σκοπού), αντί να ασκείς κριτική ως άσχετος με ένα θέμα και να ζητάς μαγικές λύσεις με λεφτόδεντρα. Κλασσική συμπεριφορά ΛΑΙΚΪΣΤΗ…

    • Η μπάλα στην εξέδρα πάλι. Απάντηση στο ερώτημα «που γράφει ότι το Νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση» δεν πήρα και ούτε πρόκειται να πάρω.
      Τα νεοφιλελεύθερα τσιτάτα για λεφτόδεντρα και .λαϊκισμούς να τα πεις στους αεριτζήδες που έχουν καθίσει κάτω από τα λεφτόδεντρα και αρπάζουν ότι προλάβουν.

      • ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ τις αποφάσεις για το πως φτιάχτηκε από τη ΔΕΠΑΝΟΜ για την ΑΕΜΥ, και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κρατικό. Aφού πιστεύεις σε λεφτόδεντρα , με τζάμπα χρήματα για όλους, λογικό είναι να θέλεις να παραμείνεις σε λαϊκιστικά, αριστερά τσιτάτα, αντί να κοιτάξεις να διαβάσεις την πραγματικότητα.

  4. Το ερώτημα το οποίο ΔΕΝ απάντησες παραμένει.
    Που Γραφει ότι το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση;
    Προφανώς πουθενά και γι΄αυτό και ΔΕΝ μπορείς να απαντήσεις. Αλλά όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης