"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Βατερλό με τους συνέδρους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από τα παρατράγουδα στο φιάσκο… Οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων στο Κίνημα Αλλαγής, που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή, δεν θα γίνουν ποτέ, μια εξέλιξη που πλήττει την αξιοπιστία του εγχειρήματος του νέου φορέα από το ξεκίνημά του.

Οπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», η διαδικασία ανάδειξης των 2.000 αντιπροσώπων για το ιδρυτικό συνέδριο, σε σύνολο 2.772 ενδιαφερομένων, ήταν -έτσι κι αλλιώς- στον αέρα εξαιτίας πολιτικών και οργανωτικών προβλημάτων, διαφωνιών με ορισμένους εταίρους (π.χ. με το Ποτάμι, που εξαρχής ζητούσε όλοι οι σύνεδροι να είναι διορισμένοι), αλλά και λόγω σοβαρών παρατυπιών που έγιναν αντιληπτές προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο οι εκλογές να εκφυλιστούν, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε τη ματαίωση της διαδικασίας και τον απευθείας διορισμό όλων όσοι είχαν θέσει υποψηφιότητα, αφού προηγουμένως ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Οι περισσότεροι συμφώνησαν, πλην του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος, αν και ξεκαθάρισε ότι σέβεται την απόφαση, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, αναφέροντας ότι πρόκειται για καταστάσεις που απογοητεύουν τον κόσμο της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της και σε μια εμφανή απόπειρα να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε στη δήλωσή της ότι το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα είναι «ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, με συνιδρυτές όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, χωρίς αποκλεισμούς». Ακόμη, υποστήριξε ότι ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα και εξέφρασε σε όλη την Ελλάδα το ενδιαφέρον του, με αποτέλεσμα την εγγραφή 35.000 νέων μελών, που συνολικά έφτασαν τα 130.000 ενεργά μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε τη συμμετοχή ως συνέδρων όλων όσοι εξέφρασαν τη βούληση «να στρατευτούν και να παραστούν στο ιδρυτικό συνέδριο καταθέτοντας τη σχετική υποψηφιότητα», ενώ δικαιολογώντας περαιτέρω την επιλογή της, σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων συνέδρων αντιστοιχεί απολύτως αναλογικά στη μεγάλη αύξηση των μελών. «Αυτό το συνέδριο δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες μάχες χαρακωμάτων», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, χρησιμοποιώντας μια φράση ενδεικτική του έντονου παρασκηνίου που είχε μεσολαβήσει.

Οι πραγματικοί λόγοι

Τρεις φαίνεται να είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οι κάλπες της προσεχούς Κυριακής ακυρώθηκαν οριστικά. Καταρχάς, η μειωμένη στην πραγματικότητα -και παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς- απήχηση στη βάση, γεγονός που, εφόσον επιβεβαιωνόταν στην πράξη, μοιραία θα οδηγούσε σε συγκρίσεις με την ευρεία συμμετοχή των 212.000 τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, οι συμμετέχοντες για την εκλογή συνέδρων δύσκολα θα ξεπερνούσαν τις 30.000. Δεύτερον, τα οργανωτικά προβλήματα ήταν τεράστια και μάλλον ανυπέρβλητα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο αν άνοιγαν οι κάλπες, η διαδικασία να κατέληγε σε ναυάγιο…

Ενδεικτικές είναι οι ανησυχητικές προειδοποιήσεις του Νότη Παρασκευόπουλου, συντονιστή του Δικτύου Εμπιστοσύνης, ο οποίος, ενημερώνοντας τους εμπλεκόμενους, σημείωνε ότι λείπουν τα σημαντικότερα για να γίνουν οι εκλογές, δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι ανά εκλογικό κέντρο, ενώ προέβλεπε ότι θα είναι γεμάτοι λάθη και παραλείψεις που θα οδηγήσουν κατά την ψηφοφορία σε άσχημες καταστάσεις, αμαυρώνοντας τη θετική εικόνα του Κινήματος Αλλαγής…

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ο εντοπισμός 550 εκπρόθεσμων-παράτυπων υποψηφιοτήτων που ξεσήκωσαν εσωτερική θύελλα, επιφέροντας αναστάτωση μέχρι και στο στενό επιτελείο της Φώφης Γεννηματά.

Κι αυτό διότι μια μερίδα στενών συνεργατών της έδειχναν προς την πλευρά άλλων μελών της ηγετικής ομάδας. Συγκεκριμένα, ως υπεύθυνοι φωτογραφίζονταν οι Μ. Οθωνας, Κ. Ασκούνης, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Τ. Αντωνίου, Π. Καμάς και Κ. Πανταζής, για τους οποίους σχολίαζαν ότι με την ακατανόητη ενέργειά τους, αντί να βοηθούν, εκθέτουν την ίδια την επικεφαλής και τις πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του χώρου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, το Πολιτικό Συμβούλιο της Δευτέρας συγκαλείται σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, προκειμένου να αποφασίσει -μεταξύ άλλων- τι θα συμβεί με τα νέα όργανα, την Κεντρική Επιτροπή και την Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία, αν θα είναι και αυτά διορισμένα ή εκλεγμένα κατά το ήμισυ, όπως εξάλλου προτείνεται στην εισήγηση για το καταστατικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης