"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Βιβλίο!! Εμείς που τ ’ αγαπούμε κι εσείς που το καταδιώκετε

lafarm

Σχετικά άρθρα

Fasoulas

Είναι αντιφατικό να μιλά κανείς για πολιτισμό και να πετά βιβλία στο δρόμο
Αφιέρωμα από τον Γράφει επαναπατριζόμενο Θεσσαλό συγγραφέα Βάιο Φασούλα
Την αφορμή για το σχόλιο που ακολουθεί την πήραμε από μια απαράδεκτη κατάσταση που έλαβε χώρα πάνω στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Μάρτη 2015 στο Δήμο Τρικκαίων, όταν για λόγους, που ο Δήμος έκρινε πως παλιά βιβλία ήταν πλέον για ανακύκλωση, τα έβγαλε στον χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου:
«Πρόκειται για ήδη κατεστραμμένο αρχείο – εξαιτίας φυσιολογικής φθοράς και πολύχρονης χρήσης – πολλαπλών αντιτύπων βιβλίων, εντύπων, τευχών, εφημερίδων κ.ά. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό το υλικό, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και μετά από τη σχετική διαδικασία απόσυρσής του, παρέμενε επί σειρά ετών στοιβαγμένο στο λεβητοστάσιο του Δημαρχείου, προκειμένου να ακο-λουθηθεί η προβλεπόμενη παράδοσή του προς ανακύκλωση. Συνεπώς, τίποτε περισσότερο από συνήθη ανακύκλωση έντυπου υλικού δεν υφίσταται στον Δήμο…»
Δε θα σχολιάσουμε τις απόψεις-δικαιολογίες του Δήμου. Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα θα γενικεύσουμε λίγο το θέμα, Βιβλίο, μιας και για τον γράφοντα, το βιβλίο, αποτελεί το κύριο αντικείμενό του. Προσβάλλεται όταν ακούει διάφορα ατέρμονα και αφύσικα πράγματα για την πόλη του, την οποία, θεωρεί, θέλει να τη θεωρεί, πόλη προικισμένη με πολλά πολιτιστικά αγαθά και αξίες και με τον τρόπο του την πρόβαλε και την προβάλλει στην Παγκόσμια Κοινότητα. Ένας άλλος λόγος είναι και η προσωπική αγωνία και ο φόβος για εκατοντάδες γερμανικά βιβλία. Δηλαδή πριν λίγα χρόνια στη Γερμανία, ο γράφων, μέσω φίλων του γερμανών συγκέντρωσε ίσαμε με 700 περίπου βιβλία όλων των ειδών, τα οποία μετέφερε στα Τρίκαλα για το γερμανικό τμήμα βιβλίου στη βιβλιοθήκη Τρικάλων. Παρεμπιπτόντως.
Όταν μια Χώρα, ένας λαός, μια πόλη, μια γειτονιά ακόμα κι ένα σπίτι…,(μέσα από το σπίτι, από την οικογένεια ξεκινά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου…,) μένει άδεια, από πολιτιστικά αποθέματα, ανοχύρωτη και ευάλωτη να αντισταθεί στις αλλεπάλληλες επιθέσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων, επόμενο είναι να βλέπουμε παρατράγουδα αταίριαστα και για τον τόπο μας. Βέβαια η σταδιακή αποδόμηση του Πολιτισμού δεν ήρθε από τα ουράνια˙ ούτε είναι χτεσινή˙ «συνάνθρωποι» τη δημιούργησαν, προσανατόλισαν και οδήγησαν την ανθρωπότητα προς άλλες ατραπούς. Κύριος στόχος της είναι η αποδόμηση των πολιτιστικών και ιστορικών μας αξιών, με ιδιαίτερη «προτίμησή» την εξαφάνιση του βιβλίου, επόμενο είναι να αντικρίζουμε εικόνες ντροπής, όπως πρόσφατα είδαμε και στα Τρίκαλα.
Γενικότερα, πρόκειται για μια κακιά, άσχημη και απάνθρωπη τακτική των αιμοβόρων «σταυροφόρων» του «σύγχρονου» τέρατος, της «παγκοσμιοποίησης», που την οικοδόμηση αυτού του εκτρώματος, γνωστή και ως «ελεύθερη» αγορά, την οφείλει στις επιδρομές και εξοντώσεις ενάντια στο ΦΩΣ(να το πούμε πιο απλά με μια λέξη, ΦΩΣ που παρέχει το βιβλίο) και στους συνεργάτες του (κυβερνήσεις και κυβερνήτες των χωρών) που «ψάρεψε» στις διάφορες αγορές του κόσμου. Μέσω αυτών εγκαθίδρυσε τους πραγματικούς διώκτες του πολιτισμού αποδεκατίζοντας την Παιδεία μας σε μεγάλο βαθμό.
Παράλληλα τα …πολιτιστικά έργα τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και των τοπικών εξουσιών ήταν και είναι έργα του θεαθήναι. Όσο οι άνθρωποι που σχηματίζουν τους οργανισμούς ή θεσμούς ή «Καλλικρατικούς» Δήμους ή όπως αλλιώς ονομάστε τους αν θέλετε, αποδεικνύονται λάθος και επιζήμιοι, δεν παύουν να είναι υπεύθυνοι οι επιλογές των δημοτών που στε-ρούνται κριτικά εφόδια. Αυτές οι επιλογές ήταν που επάνδρωσαν τους δήμους με άτομα άσχετα, με άτομα αλαζόνες που μπαίνουν στους Δήμους για την κονόμα και την επαγγελματική καριέρα.
Η άστοχη, απαράδεκτη και παν’ απ’ όλα αμορφωσιά των υπευθύνων του Δήμου Τρικκαίων έχει προσβάλει ολόκληρο το Δήμο και κατ’ επέκταση τους δημότες-Πολίτες κι εκείνους που διαβάζουν και τους άλλους που δεν διαβάζουν βιβλίο. Οποιαδήποτε δικαιολογία δεν αλλάζει την κακιά και άσχημη εικόνα που υπέστη η πόλης με τόσα και τόσα πολιτιστικά αποθέματα.
Το βιβλίο δεν είναι ούτε κράτος, ούτε Δήμος, ούτε δήμαρχος, ούτε υπάλληλος. Είναι ΦΩΣ! Αλίμονο σε εκείνους που ακόμα δε το είδαν…
«Ε.Ε». Ελλάδα, Τρίκαλα, Μάρτιος 30 2015 pelasgos@fasoulas.de www.fasoulas.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης