"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.8 C
Trikala

Βουλή: Με 196 «ναι» εγκρίθηκε η τροπολογία για το εφάπαξ επίδομα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες ο ίδιος ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να αποτυπωθεί με τη μεγαλύτερη το δυνατόν πλειοψηφία η εφάπαξ ενίσχυση, η λεγόμενη και “13η σύνταξη”, ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. “Παρών” δήλωσαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων απείχαν από την ονομαστική ψηφοφορία. 

Ειδικότερα, 257 βουλευτές έλαβαν μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. “Ναι” ψήφισαν 196 βουλευτές ενώ θετικά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στάθης Παναγούλης, Νικος Νικολόπουλος, Γιώργος Καρράς. Από την ΝΔ «παρών» ψήφισαν 61 βουλευτές ενώ απείχαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. 

Από την διαδικασία απουσίασαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Μιχαηλίδης (ασθενής), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, 5 βουλευτές από τη ΧΑ, 3 από το ΚΚΕ, 8 από το Ποτάμι, 8 από την Ένωση Κεντρώων και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του χαρακτήρισε “ανήθικο” και “επικίνδυνο” τον Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως σημείωσε “για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών.  Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος”. 

Όπως ανέφερε στη δήλωση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται  σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας.

Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση.  Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας”, καταλήγει στη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.     

Χατζηδάκης: Η τροπολογία να κατατεθεί μετά την αξιολόγηση – Τότε θα την ψηφίσουμε

Να αποσύρει η κυβέρνηση την τροπολογία για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και να την καταθέσει εκ νέου τον προσεχή Μάρτιο, όταν και θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και το πλεόνασμα θα είναι πλέον πιστοποιημένο ζήτησε η ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή διά στόματος του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη. 

“Σε μια τέτοια περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα στήριζε την τροπολογία σας”, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια, σημειώνοντας πως αυτή αποτελεί επίσημη θέση της ΝΔ. 

Ο “γαλάζιος” αντιπρόεδρος στην ομιλία του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για τυχοδιωκτισμό και πως η κυβέρνηση “ενδιαφέρεται μόνο να περιορίσει την ήττα της στις εκλογές” ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρουν οι συνταξιούχοι. 

Για την στάση της ΝΔ κατά την ονομαστική ψηφοφορία (“παρών” αποφάσισε να δηλώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης και σημείωσε ότι πρόκειται για υπεύθυνη στάση. 

Λεβέντης: «Θέλετε συναίνεση αλά καρτ»

Αποχωρεί από την ψηφοφορία η Ένωση Κεντρώων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Βασίλης Λεβέντης, από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΕΚ, στην ομιλία του δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει τελικά στη συναίνεση που εγώ ζητάω εδώ και καιρό. Θέλετε τη συναίνεση αλά καρτ», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τι ονομαστική ψηφοφορία ζητάτε; Εγώ έχω ζητήσει συναίνεση και εσείς δεν έχετε συμφωνήσει. Αφού μπορείτε μόνοι σας, γιατί ζητάτε την ψήφο των άλλων κομμάτων; Bγάλτε το φίδι μόνοι σας από την τρύπα. Όταν τα πράγματα είναι καλά, μόνοι σας και όταν δεν είναι, όλοι μαζί», υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚ εκτίμησε, αναφερόμενος στις συντάξεις, ότι οδηγούμεθα σε συντάξεις 1.200 ευρώ μικτά. «Το ΔΝΤ είπε ότι οδηγούμεθα σε 1.200 ευρώ μικτά, η μεγίστη σύνταξη. Άρα, αν αφήσουμε ανέγγιχτο το σύστημα των συντάξεων, να ξέρετε ότι το μέγιστο των συντάξεων θα είναι 1.200 μικτά. Θα έπρεπε να είχαμε παρέμβει στις συντάξεις πριν από χρόνια, γιατί το μέλλον είναι δυσοίωνο», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης.

Θεοδωράκης: Χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για να ενώσετε τον ΣΥΡΙΖΑ

«Χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για να ενώσετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανήθικο. Χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για μια νέα σύγκρουση με την Ευρώπη. Είναι επικίνδυνο», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης και ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι δεν θα μετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία για το εφάπαξ «φιλοδώρημα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους συνταξιούχους.

Παράλληλα απευθυνόμενος σε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους που μας κουνούν το δάχτυλο τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία πληρώνει και δικά τους λάθη, ενώ αναφερόμενος ονομαστικά στον κ. Σόιμπλε μίλησε για τις ευθύνες όλων εκείνων που πεισματικά επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές και αδιέξοδους δρόμους.

Θεοχαρόπουλος: Δεν είμαστε με τον Σόιμπλε ή τον Τσίπρα

«Δεν είμαστε με τον κ. Σόιμπλε ή τον κ. Τσίπρα. Με τις παράλογες εμμονές του κ. Σόιμπλε, απέναντι στις λογικές του κ. Τσίπρα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Επισήμανε δε, ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και δεν δημιουργεί εθνική γραμμή.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε επίσης, ότι «είμαστε υπέρ της διανομής του πλεονάσματος, αλλά με σχέδιο και αποτελεσματικότητα».

Τέλος, ζήτησε από την ΝΔ να ξεκαθαρίσει, «γιατί άλλαξε θέση» και πρόσθεσε: «Για τον τρόπο ψηφοφορίας ή για τις θέσεις Σόιμπλε;».

Σταμάτης: «Ναι» στο επίδομα και «όχι» στον εκβιασμό

Εμείς λέμε «ναι» στο επίδομα και «όχι» στον εκβιασμό και την εξαπάτηση, ανέφερε, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πει για ποιον λόγο κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, αν και ήταν σαφές από χθες, ότι η ΝΔ θα δήλωνε υπέρ της τροπολογίας για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

 «Πρέπει να απαντήσετε. Τι είναι αυτό που σας έκανε να ζητήσετε ονομαστική; Άκουσα και τον κ. Βούτση και διερωτώμαι: όλα τα νομοσχέδια εδώ πέρασαν με ονομαστική; Δηλαδή, μια ομόφωνη απόφαση χωρίς ονομαστική, σε τι θα άλλαζε τα πράγματα; Εσείς πρέπει να εξηγήσετε τι κρύβεται πίσω από το αίτημα της ονομαστικής. Εμείς λέμε ναι στο επίδομα και όχι στον εκβιασμό και την εξαπάτηση, που την χρεώνεστε εσείς», είπε ο Δ. Σταμάτης και αναρωτήθηκε από ποιο πλεόνασμα βγήκε αυτό το επίδομα. «Για να έχουμε πλεόνασμα, σημαίνει ότι έχουμε ανάπτυξη ή βάζουμε φόρους. Τα χρήματα αυτά βγήκαν από τους φόρους και τη μείωση των εισοδημάτων και αυτή είναι η πραγματικότητα, φιλεύσπλαχνοι! Για πρώτη φορά το 2015 είχαμε αύξηση του δείκτη φτώχιας και μείωση της κατανάλωσης της οικογένειας. Αυτό δείχνει το μέγεθος της εξαπάτησης και του πόνου που προκαλέσατε εσείς», είπε ο Δ. Σταμάτης και πρόσθεσε ότι και τον ΦΠΑ στα νησιά, η κυβερνητική πλειοψηφία τον ψήφισε τον Μάιο και τον ψήφισε και πριν από λίγες στον προϋπολογισμό, ως έσοδο του 2017. « Τι άλλαξε σε πέντε ημέρες. Είστε υπόλογοι και κατηγορούμενοι. Για ποιο λόγο αλλάζετε τώρα μοτίβο; Εμείς δεν σας παρέχουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση, να χρησιμοποιήσετε την ψήφο και την υπογραφή μας. Έπρεπε να μείνετε στη δήλωσή μας προχθές», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης