"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Βρέθηκε πεταμένο κιονόκρανο της πρώιμης Βυζαντινής περιόδου στη Λάρισα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα σημαντικό εύρημα, ένα κιονόκρανο που κάποιος, για τους δικούς του λόγους, είχε… «ξεφορτωθεί» σε χωράφι έξω από τις φυλακές Λάρισας εντόπισε φύλακας της εξωτερικής φρουράς των Φυλακών.

Ο φύλακας, προχθές το μεσημέρι, εντόπισε τυχαία το κιονόκρανο (το πάνω μέρος, η κεφαλή του κίονα), ψάχνοντας την μπάλα ποδοσφαίρου που βγήκε εκτός της περίφραξης των φυλακών, μετά από ένα μάλλον… άστοχο σουτ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των κρατουμένων των Φυλακών Λάρισας.

Το κιονόκρανο, ύψους μισού μέτρου και βάρους 100 κιλών περίπου, βρέθηκε σε απόσταση πενήντα μέτρων έξω από τη νότια πλευρά των φυλακών, παράλληλα δηλαδή της οδού Καρδίτσης, σε γειτονική έκταση όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν απορρίμματα αλλά και «μπάζα» οικοδομών.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει πως το κιονόκρανο ήταν πεταμένο στον χώρο από καιρό και εκτιμάται επίσης πως κάποιος θέλησε να το «ξεφορτωθεί» είτε γιατί το εντόπισε στο πλαίσιο κάποιων οικοδομικών εργασιών, είτε γιατί δεν κατέστη δυνατή η διάθεσή του στην «αγορά».

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας ενημέρωσαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας που μετέφερε τον κίονα στο Διαχρονικό Μουσείο όπου και φυλάσσεται πλέον.

Αρχαιολόγοι διευκρίνιζαν στην «Ε» πως «πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα» καθώς το κιονόκρανο ανήκει στην πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (4ος – 6,7ος αιώνας π.Χ.) με διακόσμηση κορινθιακού τύπου.

eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης