"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Βρέθηκε το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά, ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο της Ηπείρου και έργο τέχνης, διεσώθη στο πέρασμα του χρόνου και εκτίθεται πλέον στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για όπλο φιλοτεχνημένο περίτεχνα, από χρυσό και ασήμι, δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικής τέχνης. Φέρει φυτική διακόσμηση, ενώ το μήκος του είναι ένα μέτρο και 56 εκατοστά.

«Αλη-Παcια 1804»

Επίσης φέρει ταυτότητα: δίπλα στον μηχανισμό πυροδότησης είναι σκαλισμένες οι λέξεις «Αλη-Παcια 1804».

Ο Αλή-Πασάς ήταν λάτρης των όπλων και επιζητούσε δώρα από τους επισκέπτες του.

Όταν τον επισκέπτονταν περιηγητές που έφταναν στα Γιάννενα, τους ξεναγούσε με μεγάλη περηφάνια στη συλλογή των όπλων του.

Η χρονολογία, το 1804, που φέρει το καριοφίλι, παραπέμπει σε δύο ιστορικά γεγονότα.

Σύμφωνα με τον Φώτη Ραπακούση, τον συλλέκτη που δημιούργησε το μουσείο, το 1804 αφίχθη για πρώτη φορά στα Ιωάννινα αγγλική διπλωματική αποστολή και ιδρύθηκε προξενείο.

«Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο να είναι δώρο του Γεωργίου του 1ου της Αγγλίας για να αποκτήσει την εύνοια του Αλή-Πασά», λέει ο Φ. Ρουπακούσης.

Το δεύτερο ιστορικό γεγονός είναι η κατάλυση της Σουλιώτικης Συμπολιτείας τον Δεκέμβριο του 1803 και ο σουλτάνος Σελίμ ο 3ος, για να επιβραβεύσει τον Αλή Πασά τον ανακηρύσσει ανώτατο Βεζίρη και Ρούμελη Βαλεσή στην Ευρωπαϊκή Τουρκία.

«Δεν αποκλείεται, να είναι δώρο του σουλτάνου παράλληλα με το αξίωμα».

Ήταν προικώο

Ο κ. Ραπακούσης εξηγεί ότι το καριοφίλι έφτασε στην κατοχή του από παλιά αρχοντική οικογένεια των Ιωαννίνων, η οποία είχε μεταναστεύσει από τη δεκαετία του 1930 στην Αθήνα.

Το καριοφίλι ήταν καταγραμμένο σε προικώο και ο κτήτοράς, πριν πεθάνει είπε στη σύζυγό του πως ήταν επιθυμία του, το όπλο να επιστρέψει στα Ιωάννινα εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά.

Ωστόσο, «από την πλευρά της οικογένειας κυριαρχούσε η επιθυμία του θανόντος και όχι το οικονομικό συμφέρον».

Ο συλλέκτης εκτιμά πως το ξεχωριστό καριοφίλι του Αλή-Πασά αγόρασε η οικογένειααπό κάποιο παζάρι, γιατί κατά την πολιορκία των σουλτανικών στρατευμάτων το 1820 εναντίον του Βεζύρη, τα παλάτια του λεηλατήθηκαν.

Όλες οι οικοσκευές, όπλα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, πουλήθηκαν στα παζάρια των Ιωαννίνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης