"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Βόλος – Έκλεισε η Dolphin και η μητρόπολη Δημητριάδος καλείται να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ για την επένδυση στις Νηές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα έντονα αιχμηρό δημοσίευμα για την Μητρόπολη Δημητριάδος και την πολυσυζητημένη Τουριστική επένδυση στις Νηές Μαγνησίας φιλοξενεί η εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Το δημοσίευμα, που αναφέρεται μέχρι και στην «χαμένη» δωρεά Λούλη προς την Μητρόπολη, έχει ως εξής:

Έκλεισε η Dolphin και η μητρόπολη Δημητριάδος καλείται να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ για την επένδυση στις Νηές

«Την παγκόσµια πρωτοτυπία να βρεθεί αντιµέτωπη µε ένα οικονοµικό κραχ, κάτι σαν «κανόνι» όπως αυτά που σκάνε σε επιχειρήσεις την περίοδο της κρίσης, διεκδικεί η Μητρόπολη ∆ηµητριάδος, εξαιτίας λανθασµένων κινήσεων υψηλού ρίσκου της ηγεσίας της που φαίνεται πως τη µετέτρεψαν από οργανισµό της Εκκλησίας περισσότερο σε εταιρεία!

Oι µπίζνες πολλών εκατοµµυρίων ευρώ στις οποίες ενεπλάκησαν ο µητροπολίτης ∆ηµητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο πρωτοσύγκελος κ. ∆αµασκηνός Κιαµέτης υπό την ιδιότητά τους ως εχόντων το δικαίωµα υπογραφής για τη µητρόπολη και οι οποίες στο µεταξύ ναυάγησαν ή… χάθηκαν στον δρόµο, φέρνουν τη µητρόπολη µπροστά σε δραµατικά αδιέξοδα και οπωσδήποτε δηµιουργούν σοβαρούς προβληµατισµούς. 

Η εικόνα είναι αποθαρρυντική: Πρώτον, δύο κληρικοί εις… επιχειρηµατική σάρκα µίαν ως εκπρόσωποι της µητρόπολης, εκτός από το να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ταπεινούς διακόνους του Θεού και της Εκκλησίας λειτουργούν ως πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος εταιρικού σχήµατος. 

∆εύτερον, η αγορά πολυτελούς βίλας που τη χτυπάει ο δροσερός αέρας του Παγασητικού και οι µυρωδιές του Πηλίου, την ώρα που οι φιλανθρωπικές παροχές- ψίχουλα προς αυτούς που δοκιµάζονται ολοένα µειώνονται, και τρίτον δωρεές χρηµάτων από επιχειρηµατίες ευγενών προθέσεων στη µνήµη εκλιπόντων προσώπων της οικογένειάς τους που χρησιµοποιούνται για άλλους σκοπούς από αυτούς που έθεσαν οι δωρητές. 

H επένδυση στις Νηές Θρυαλλίδα των εξελίξεων που τοποθετούν τη Μητρόπολη ∆ηµητριάδος στη δίνη του κυκλώνα είναι η ανακοίνωση για το κλείσιµο προ λίγων µηνών της εταιρείας Dolphin Capital Investors, µε την οποία η µητρόπολη έχει ανοιχτά θέµατα και σύντοµα οι δύο εκπρόσωποί της αναµένεται να κληθούν να διευθετήσουν οικονοµικές εκκρεµότητες επιστρέφοντας εκατοµµύρια ευρώ! 

Πρόκειται για την εταιρεία που σχεδίαζε την ανάπτυξη µιας τεράστιας επένδυσης, κυρίως πολυτελούς ξενοδοχείου («Lavender Bay Golf Resort») και γηπέδου γκολφ («Holy Trinity») στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας. 

Για διάφορους λόγους, η φιλόδοξη επένδυση δεν προχώρησε, µε αποτέλεσµα να πρέπει τώρα να γίνει ξεκαθάρισµα της κατάστασης – εν ολίγοις των οικονοµικών θεµάτων. 

Το µεγαλύτερο πρόβληµα προκύπτει για τη Μητρόπολη ∆ηµητριάδος, η οποία µε µία συµφωνία είχε παραχωρήσει στην Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. (εξαγοράστηκε αργότερα από την Dolphin Capital Investors) µία έκταση απίστευτου φυσικού κάλλους. 

Καθαρή εικόνα για τη συµφωνία δεν υπάρχει: σύµφωνα µε το πόρισµα που εξέδωσε το 2010 ο προϊστάµενος της Κτηµατικής Υπηρεσίας Νοµού Μαγνησίας ∆ηµήτρης Ευθυµίου, «ενώ το σχετικό συµβόλαιο στο οποίο παραπέµπουν τα συµβόλαια που υπέγραψε θυγατρική εταιρεία της Golfing Capital Investors µε τη Μητρόπολη ∆ηµητριάδος περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εµβαδού 1.358 στρεµµάτων, στα ως άνω συµβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903 στρέµµατα», δηλαδή 1.545 στρέµµατα παραπάνω! 

Οι εκτάσεις δηλαδή διευρύνθηκαν ως διά µαγείας (σαν το θαύµα του Χριστού µε τα ψωµιά και τα ψάρια) και προσφέρθηκαν στην εταιρεία από τους εκπροσώπους της µητρόπολης. Αλλο πόρισµα της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, σε συνέχεια ανάλογου της Κτηµατικής Υπηρεσίας, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι οι εκτάσεις που δόθηκαν στην εταιρεία Golfing Developments Α.Ε. ανήκουν στο Ελληνικό ∆ηµόσιο και άρα κακώς η Μητρόπολη ∆ηµητριάδος τις παραχώρησε!

 Τον όλο χειρισµό έκαναν εκ µέρους της οι δύο κορυφαίοι παράγοντές της που έχουν και το δικαίωµα υπογραφής: ο κ. Ιγνάτιος ως πρόεδρος και ο κ. Κιαµέτης ως διευθύνων σύµβουλος! Το αντίτιµο γι’ αυτή την αµφισβητούµενων εκτάσεων συµφωνία πώληση (αλλά και µίσθωση) συµφωνήθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, µε προκαταβολή ιδιαιτέρως µεγάλη, όπως λένε παράγοντες που έχουν κάποια εικόνα, χωρίς όµως ποτέ να γίνει γνωστό το ακριβές ποσό ή να ενηµερωθεί το Μητροπολιτικό Συµβούλιο, όπως διαβεβαιώνουν µέλη του.

Με την προκαταβολή αυτή ή έστω ένα µέρος της, η ηγεσία της µητρόπολης προχώρησε στην αγορά µιας χλιδάτης έπαυλης στην Κάτω Γατζέα του Πηλίου, η οποία χρησιµεύει -λέει- ως… ησυχαστήριο για τον κ. Ιγνάτιο και τον κύκλο του.

∆ηλωµένη τιµή αγοράς εκείνη την εποχή (2007) 1 εκατ. ευρώ σύµφωνα µε το σχετικό συµβόλαιο. Πρόκειται για ένα παλάτι 345 τ.µ. (πέντε υπνοδωµάτια, δύο σαλόνια, τέσσερα λουτρά, δύο χολ, κουζίνα, τεράστια αποθήκη) σε έκταση 7,5 στρεµµάτων! 

Η αξία της υπερπολυτελούς βίλας εκτιµάται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε παράγοντες του real estate στην περιοχή. Ουσιαστικά η Dolphin Capital, µε την πρώτη συµφωνία µε τη µητρόπολη λέει στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» άνθρωπος που συµµετείχε στο κλείσιµο της συµφωνίας, χρηµατοδότησε µε τα λεφτά αυτά ολοσχερώς την αγορά της προκλητικής αυτής έπαυλης, που έχει σκανδαλίσει τους πιστούς, οι οποίοι βλέπουν σε εποχή κρίσης τους ανθρώπους της Εκκλησίας να διαβιούν πολυτελώς. 

Το µείζον ερώτηµα είναι τώρα πώς και ποιος θα καλύψει την επιστροφή της προκαταβολής στην Dolphin Capital, η οποία πρέπει σε περιορισµένο και προσδιορισµένο από τη σχετική νοµοθεσία χρονικό διάστηµα να διευθετήσει τις υποθέσεις της. Εφόσον αποφασίστηκε να διαλυθεί η εταιρεία, η µητρόπολη θα κληθεί να καλύψει τον ανοιχτό αυτό λογαριασµό. 

Από τη στιγµή µάλιστα που δεν µπορεί να… παραχωρήσει την πολυτελή βίλα που αγοράστηκε µε την προκαταβολή από την Dolphin Capital, ή θα πρέπει να την πουλήσει, πιθανόν σε χαµηλότερη τιµή και µετά να συµπληρώσει από το ταµείο της για να επιστρέψει το ποσό που είχε λάβει έναντι της συµφωνίας, είτε να βγάλει όλο το ποσό από τον ιερό κορβανά. 

Και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά στη δεύτερη, θα υπάρξει δραµατική επίπτωση και µεγάλος περιορισµός στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας, ενώ θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και το κύρος της, εξαιτίας αυτών των επιχειρηµατικών deals, που είναι έξω από τη φιλοσοφία και τον πνευµατικό ρόλο της Εκκλησίας.

Επιπλέον εκκλησιαστικές πηγές που παρακολουθούν το θέµα, επισηµαίνουν ότι είναι και υπόθεση της ∆ικαιοσύνης, αλλά και έρευνας από τις φορολογικές Αρχές. Τεχνοκράτης που παρακολούθησε από πολύ κοντά το deal της Μητρόπολης ∆ηµητριάδος κάνει λόγο για µεγάλα ανοίγµατα που η τοπική Εκκλησία θα µατώσει οικονοµικά για να καλύψει. 

Μία συναλλαγή που τελικά δεν έγινε, µε ακίνητα που τα πιο πολλά τελικά αµφισβητείται ότι ανήκουν στη Μητρόπολη ∆ηµητριάδος και πιθανόν να ωφέλησαν τους µετόχους µιας εταιρείας εισηγµένης στο Χρηµατιστήριο. 

Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος που φέρεται να έχει µερίδιο στο ακίνητο που πουλήθηκε στις Νηές Μαγνησίας, λέγεται ότι δεν εισέπραξε ποτέ ούτε ένα ευρώ από τις προκαταβολές και τα ποσά που δόθηκαν έναντι. 

Μετά τις Νηές, η Θάσος; 

Ο κ. Ιγνάτιος φιλοδοξεί, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, να δει τον στενό του συνεργάτη που µαζί του εκπροσώπησε τη Μητρόπολη ∆ηµιτριάδος στην υπόθεση στις Νηές κ. ∆αµασκηνό Κιαµέτη µητροπολίτη Καβάλας! Προς τούτο λένε πως έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διεργασίες, ήτοι σε έναν ιδιότυπο «προεκλογικό αγώνα», προσπαθώντας να πείσει µέλη της Ιεράς Συνόδου να δώσουν το χρίσµα στον εκλεκτό του. 

Πίσω από την κινητικότητα αυτή, εκτιµούν όσοι έχουν εικόνα της πολιτικής που εφαρµόζει στη Μαγνησία, είναι το ενδιαφέρον κυρίως για την ίδια την Καβάλα, αλλά και για τη… Θάσο. Το καταπράσινο και πανέµορφο νησί του Βορείου Αιγαίου ανήκει στη µητρόπολη και θεωρείται «παρθένο» για επενδύσεις, άρα προσφέρεται για επενδύσεις, που τόσο πολύ γοητεύουν τον κ. Ιγάντιο, αλλά και τον κ. Κιαµέτη. 

Ωστόσο, η επιχείρηση αυτή που σχεδιάζει η Μητρόπολη ∆ηµητριάδος δεν είναι καθόλου εύκολη. Στο άκουσµα της υποψηφιότητας Κιαµέτη τοπικοί παράγοντες στην Καβάλα που έχουν λίγες παραπάνω οικολογικές ευαισθησίες από τους πολιτικούς και τους επιχειρηµατίες αισθάνθηκαν ανατριχίλα. 

Και αυτό διότι, λόγω της υπόθεσης στης Νηές, υπάρχει µεγάλη αγωνία µήπως εκποιηθεί και οικοδοµηθεί, χάριν του επιχειρηµατικού κέρδους, ένας από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους της Ελλάδας.

 Η δωρεά που έκανε φτερά

 ∆εν είναι λίγοι εκείνοι που θυµούνται την επίσης περίεργη υπόθεση της Μητρόπολης ∆ηµητριάδος που συντάραξε τον Νοµό Μαγνησίας πριν από µερικά χρόνια. Ο λόγος για τη δωρεά ύψους 100 εκατ. δραχµών προς τη µητρόπολη του µεγαλοβιοµήχανου και εξέχοντος µέλους της εκκλησιαστικής κοινότητας της χώρας -ο οποίος έφτασε για την προσφορά του να τοποθετηθεί στην τιµητική θέση του διοικητή του Αγίου Ορους- Κωνσταντίνου Λούλη που χάθηκε στον δρόµο και ουδέποτε έφτασε στους πιστούς χριστιανούς της περιοχής. Οπως λένε µάλιστα στο «ΘΕΜΑ» εξέχοντες παράγοντες της κοινωνίας του Βόλου, «η υποµονή του µεγαλοβιοµηχάνου κ. Λούλη έχει πλέον εξαντληθεί και ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τη διεκδίκηση των χρηµάτων της δωρεάς για τη δηµιουργία στον Αλµυρό Μαγνησίας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη “Η Αγία Υποµονή”». 

Τα σχεδόν 350.000 ευρώ (σηµερινά λεφτά) ο πρωτοσύγκελος ∆αµασκηνός ισχυρίστηκε ότι δαπανήθηκαν όχι για το κέντρο αποθεραπείας που ποτέ δεν έγινε, αλλά για να γίνει βρεφονηπιακός σταθµός. Βρεφονηπιακός σταθµός που και εκείνος όµως τελικά ουδέποτε παραδόθηκε µε… ιερές δικαιολογίες περί «αυξηµένου λειτουργικού κόστους», που ξεπερνά, όπως ειπώθηκε, τις 700.000 ευρώ! 

Μέχρι και αγιορείτες έχουν µεσολαβήσει ώστε να ρίξουν στο φιλότιµο τον κ. Λούλη -επικαλούµενοι την ευαισθησία που τον διακρίνει έναντι της Εκκλησίας- για να µη συνεχίσει να διεκδικεί δικαστικά το ποσό της δωρεάς που ποτέ δεν έφτασε στον προορισµό της. 

Ο γνωστός βιοµήχανος, δε, ακόµη αναζητά πού πήγαν τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που τράβαγε η µητρόπολη τακτικά από την κίνηση του αρχικού λογαριασµού του ιδρύµατος. Αναλήψεις που έγιναν για την κάλυψη άλλων αναγκών κατά τον κ. Ιγνάτιο, άσχετων όµως µε τον σκοπό της δωρεάς.

Γιάννης Μακρυγιαννης (Πρώτο Θέμα)»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης