"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Γιάννης Μπουτίνας: “Λέμε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στον Ασπροπόταμο”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η φύση έστησε το παραμυθένιο σκηνικό γύρω από τον φημισμένο Ασπροπόταμο . Ένα καταπράσινο τοπίο, ρέματα, πηγές, ποτάμια που τα στεφανώνουν πέτρινα γεφύρια. Όλα αυτά συμπληρώνονται από προσεγμένους  ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες και πολλές  δραστηριότητες στη φύση. Όλα συνηγορούν σε ένα  αλπικό παρθένο τοπίο!

Σε αυτό το  ειδυλλιακό, παραμυθένιο τοπίο έφθασαν και οι ανεμογεννήτριες , όπως σε κάθε γωνιά της χώρας μας .

Φυσικά και δεν είμαι αντίθετος με τις ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας. ΟΧΙ όμως σε ένα αλπικό παρθένο τοπίο , που φυσικά θα επηρεαστεί αρνητικά και το τελευταίο κομμάτι τουριστικού προϊόντος που πάει να ανθίσει εκεί .

Υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό;

Φυσικά , η οπτική και η ακουστική όχληση, η αλλοίωση του φυσικού και του “χειροποίητου” τοπίου που τόσο έχει διαφημιστεί τελευταία , είναι προφανές ότι θα δυσαρεστήσει τους επισκέπτες που αναζητούν την αυθεντικότητα του χώρου .Και για να ισχυροποιήσω αυτή την άποψη , αναφέρω τμήμα από τα  συμπεράσματα της μελέτης του Institute of Economic and Cultural Geography, Leibniz University of Hannover  που δημοσιεύτηκε το 2015, διαβάζουμε: ¨Σύμφωνα με τα θεωρητικά επιχειρήματα και τα υπάρχοντα εμπειρικά στοιχεία για την Γερμανία, διαπιστώνεται ότι η κατασκευή ανεμογεννητριών έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό ,  οι τουρίστες τείνουν να αποφεύγουν προορισμούς που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ή και αυξανόμενη συγκέντρωση ανεμογεννητριών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχει σύγκρουση στην ταυτόχρονη ανάπτυξη και των δύο βιομηχανιών” (σημ. αιολικής και τουριστικής).¨

Αντίστοιχα υπάρχουν μελέτες και έρευνες για τη Σκωτία που και αυτή η περιοχή έχει κοινά στοιχεία με τον Ασπροπόταμο .

Ανέφερα πως δεν είμαι αντίθετος με τις ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας , όταν αυτές πραγματοποιούνται σε περιοχές που δεν αλλάζουν το φυσικό τοπίο και που δεν καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα βλάστησης .

Το Περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε στη μη λήψη άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ανάλογη μονάδα ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο και θα είμαστε παρόντες σε όποια άλλη παρόμοια κατάσταση που  αλλοιώνει το φυσικό τοπίο κι έρχεται ενάντια στην ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας .

Γιάννης Μπουτίνας
Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού
Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης