"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

Γιατί και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές υπάρχει κίνδυνος ο ΕΝΦΙΑ του 2015 να υπολογιστεί με τις παλιές

lafarm

Σχετικά άρθρα

roloi

Σε πονοκέφαλο πρώτου μεγέθους εξελίσσεται για την κυβέρνηση η φορολογία των ακινήτων, αφού μόνο και μόνο η προοπτική της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και γκρίνια.

Ο πονοκέφαλος αυτός θα εξελιχθεί σε εφιάλτη εάν και φέτος ο φόρος υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ, που αφορά στον υπολογισμό του φόρου, «ανάλογα με την Τιμή Ζώνης που ισχύει την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, γίνεται κατάταξη του κτίσματος σε αντίστοιχη Φορολογική Ζώνη… ». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ακόμα κι αν γίνει αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης στο τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρει η Νάντια Βαλαβάνη σε απάντηση της προς τη Βουλή, οι Τιμές αυτές δεν μπορούν να ανατρέξουν αναδρομικά στην αρχή του έτους, αφού κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε φυσικά όλες τις αγοραπωλησίες που έχουν γίνει ως τώρα, τις γονικές παροχές, ακόμα και τον υπολογισμό των διαφόρων Τελών που παίρνουν ως βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Τι πρέπει να περιμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τις αλλαγές των αντικειμενικών; Ειλημμένη είναι η απόφαση για «πάγωμα» των Τιμών Ζώνης στις περιοχές που σήμερα δεν ξεπερνάνε τα 700- 800 ευρώ, ενώ τουλάχιστον 15- 20% θα είναι η μείωση στις ακριβές περιοχές, αφού εκεί η «ψαλίδα» αντικειμενικών- εμπορικών τιμών έχει ανοίξει απίστευτα στα χρόνια της κρίσης.

Ο μεγάλος γρίφος είναι οι μεσαίες Τιμές Ζώνης, αφού εκεί η σχέση εμπορικών- αντικειμενικών τιμών δεν είναι «καθαρή» και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή.

Γιώργος Παπάς
iefimerida.g

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης