"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

«Γκάζια» Σπίρτζη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Γκάζια» έβαλε ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για παντελή απουσία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου , στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός επικεφαλής κλιμακίου από την πληγείσα Ζαγορά.


Ο κ. Σπίρτζης κατήγγειλε ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μαγνησίας, «πέταξαν» έξω τους μηχανικούς της ΕΥΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων), όταν ήρθαν να κάνουν ελέγχους και καταγραφές, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον άτυχο συντονισμό από πλευράς της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών, του δήμου Ζαγοράς –Μουρεσίου και την ΕΥΔΕ, ώστε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός υποδομών Χ. Σπίρτζης μαζί με την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη περιοδεύουν στο Ανατολικό Πήλιο .
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός κ. Σπίρτζης ανέφερε επίσης, ότι η Περιφέρεια δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των δήμων και τόσα χρόνια λαμβάνουν χρήματα για έργα χωρίς να λύσουν το θέμα. Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τις υποδομές, ενώ θα δοθεί και παράταση στις αποπληρωμές των οφειλών που έχουν επαγγελματίες και κάτοικοι προς το δημόσιο. Κατηγόρησε την Περιφέρεια πως δεν είχε καμία συνεργασία με τον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και πως δεν έχει στείλει τα τεχνικά δελτία με τα έργα η κ. Κολυνδρίνη στο Υπουργείο.

Όπως τόνισε οο υπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση έστειλε στην περιοχή συνεργεία και μηχανικούς της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 50 σπίτια, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.
«Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει τη στελέχωση ούτε και τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, για να γίνουν όλες οι καταγραφές και ο προγραμματισμός των έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα», ανέφερε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, σήμερα θα ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ του Δήμου, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου από τη Δευτέρα να εγκατασταθεί το κλιμάκιο των μηχανικών της Γ.Γ. Υποδομών με τη συνδρομή του υπ. Εσωτερικών, στο Δήμο για να αναλάβει την καταγραφή και τον συντονισμό των έργων που πρέπει να γίνουν για την οδική σύνδεση των οικισμών.
Επίσης τη Δευτέρα, ανέφερε ο υπουργός ειδοποιήθηκε και στην περιοχή θα πάει κλιμάκιο του ΙΓΜΕ και ο Ευθύμης Λέκκας από το Πανεπιστήμιο που έχει εξετάσει γεωλογικά την περιοχή, για να προταθούν οριστική και μόνιμη λύση με μελέτη για το οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Μελέτες από το ‘90
«Απ’ ότι με ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, δυστυχώς, παρότι υπήρχαν μελέτες από τη δεκαετία του ’90, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στο να γίνουν τα κατάλληλα έργα για να μην έχουμε σε δεκάδες σημεία καθιζήσεις στην οδοποιΐα και στην πρόσβαση τους οικισμούς», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην ανάθεση προμελετών ώστε μέσα στο τρίμηνο που η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να δημοπρατηθούν έργα αποκατάστασης του δικτύου οδοποιΐας και στα 91 σημεία που σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα, ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου.

Εκκενώνονται 15 σπίτια
«Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχουν πολλά σπίτια που έχουν καταστραφεί, Η υπηρεσία με ενημέρωσε ότι 15 κτίρια – από τα 50 που έπαθαν ζημιές – πρέπει να εκκενωθούν και με τη συνδρομή του Ευθύμη Λέκκα και του ΙΓΜΕ, πιθανόν να χρειαστούν άμεσα έργα για να σταματήσουμε τις φθορές που υπάρχουν και στα υπόλοιπα κτίρια», τόνισε ο υπουργός.
Ο ίδιος εξήγησε ότι έγιναν καταγραφές σε οκτώ οικισμούς, τα περισσότερα κτίρια που έχουν καταστροφές εντοπίζονται στην Τσαγκαράδα (22), στον Κισσό (7), στη Ζαγορά (6), στο Μούρεσι (6), στη Μακρυράχη (4), στο Πουρί (2), στον Άγιο Δημήτριο (2) και στο Ανήλιο (1) και πρόσθεσε δε ότι στο Δήμο έχουν κατατεθεί νέες αιτήσεις για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια.
Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών για τα κτίρια θα βρίσκεται μόνιμα στην περιοχή για να συνεχίσει τις καταγραφές.
Επίσης τόνισε ότι ένα δεύτερο μελετητικό κλιμάκιο θα αντιμετωπίσει υποδομές όπως τα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια που έχουν πρόβλημα, όπως και τα δίκτυα ύδρευσης.

Και άλλα υπουργεία
Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι επικοινώνησε με τον αρμόδια υπουργό Γιώργο Σταθάκη για την κινητοποίηση του ΙΓΜΕ γι’ αυτό και η κινητοποίηση ήταν άμεση και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, που πάντα ο Στρατός συνδράμει με μηχανήματα και το στελεχιακό του δυναμικό σε έκτακτες καταστάσεις, για την προσωρινή αντιμετώπιση θεμάτων όπως η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιΐας και άλλων έργων που πρέπει να γίνουν.
«Θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα ο συντονισμός των υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών θα είναι ο κατάλληλος, έχει γίνει συνεννόηση και με τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, ώστε να τρέξουν γρήγορα τα θέματα της χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Πρόβλημα Περιφέρειας – Δήμων
Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι στη συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, κάτι που δεν είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση, ούτε και η πολιτική της.
«Αν κι εμείς κινούμασταν στο λογική του ποιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος είναι πολιτικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεργαστούμε, προφανώς η χώρα θα ήταν πολλά χρόνια πίσω», ανέφερε.
Ο ίδιος είπε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών πήγαν στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας «και μόνο που δεν τους πέταξαν έξω από τα γραφεία της αντιπεριφέρειας», ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του διότι ένας μηχανικός από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας στη Λάρισα δεν βρίσκεται στο Βόλο και ενώ είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, υπάρχουν μόνο δύο συνεργεία που κάνουν μπαζώματα.

magnisianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης