"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

ΔΕΝ ΗΤΑΝ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΘΟΥΣ» (Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων)

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το έγκλημα που διαπράχθηκε στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων ήταν ένα ακόμη έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας και όχι «έγκλημα πάθους» ούτε η «μοιραία κατάληξη έντονων καβγάδων του ζευγαριού».

Αυτό σημαίνει ότι άλλη μια γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της ύστερα από χρόνια κακοποίηση.

Είμαστε όλοι και όλες μέλη μιας κοινωνίας η οποία παράγει, συντηρεί και αναπαράγει τη βία. Γινόμαστε έμμεσα συνένοχοι όσο την ανεχόμαστε, όσο την θεωρούμε υπόθεση που δεν μας αφορά, όσο την μεταμφιέζουμε δίνοντάς της άλλο όνομα.

Στην ερώτηση «γιατί μια γυναίκα που υφίσταται βία δεν φεύγει;» που ακούγεται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση, η απάντηση δεν είναι εύκολη, ούτε η ίδια για όλες τις γυναίκες.

« Φοβάμαι», «με απειλεί», «θα μου πάρει τα παιδιά», «δεν έχω στήριξη», «δεν έχω χρήματα», «τον αγαπάω ακόμα», «ελπίζω ότι θα αλλάξει». Είναι μερικά μόνο από τα λόγια που ακούμε από αυτές τις γυναίκες που έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο.

Και μόνο το γεγονός ότι τα πρώτα ερωτήματα αφορούν κυρίως στη στάση και στις αποφάσεις του θύματος και όχι στην εγκληματική συμπεριφορά του δράστη, φέρνει ξανά στην επιφάνεια την κυρίαρχη νοοτροπία, η οποία μεταθέτει την ευθύνη του εγκλήματος στο θύμα και όχι σε εκείνον που διέπραξε το έγκλημα.

Η μοναδική ευθύνη που αναλογεί σε εκείνη, είναι να προστατεύει τον εαυτό της και τα παιδιά της, εάν είναι μητέρα.

Το πρώτο βήμα για κάθε γυναίκα που κακοποιείται είναι να ΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ, αναζητώντας βοήθεια.

Όσο η ενδοοικογενειακή βία παραμένει αθέατη πίσω από κλειστές πόρτες είτε γιατί η γυναίκα δεν έχει ακόμη μιλήσει είτε γιατί η κοινωνία γνωρίζει και σιωπά θεωρώντας την ακόμα και σήμερα ιδιωτική υπόθεση, ολοένα και η επικινδυνότητα αυξάνεται. Ο δράστης μόνο στο 2% των περιπτώσεων σταματά να ασκεί βία.

Το δεύτερο βήμα είναι η γυναίκα να τοποθετήσει την κατάσταση που βιώνει στις πραγματικές της διαστάσεις και να αντιληφθεί την επικινδυνότητά της.

Η απόφαση για να φύγει, για την κάθε μια έρχεται σε διαφορετικό χρόνο, αλλά θα πρέπει να υλοποιείται με ένα και μοναδικό τρόπο: με ένα καλά οργανωμένο πλάνο διαφυγής που θα έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια τόσο της ίδιας όσο και των παιδιών της.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής βίας να αναζητήσει βοήθεια και στήριξη από εξειδικευμένους φορείς στο θέμα της βίας κατά τον Γυναικών που λειτουργούν πλέον σε όλη την Ελλάδα.

Στα Τρίκαλα μπορείς να απευθυνθείς στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων.

ΘΥΜΗΣΟΥ:
Δεν ευθύνεσαι η ίδια για τη βία
Δεν οφείλεις για κανένα λόγο να την υποστείς
Δεν μπορείς να την σταματήσεις μόνη σου
Ζήτα βοήθεια
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων
Διεύθυνση: Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (απέναντι από τη ΔΕΗ)
τηλέφωνο: 24310-27943
e-mail: skg@trikalacity.gr
http://supportwomen.trikalacity.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης