"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Δεξιός Ψάλτης : Η ανηθικότητα της Γενιάς του Πολυτεχνείου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός  οικονομικός αναλυτής της HSBC στο Σικάγο , βρέθηκε τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα λόγω του Μύλου των Ξωτικών.  Ματαίως επί ημίωρο προσπαθούσαμε να βρούμε  κάποιο τραπέζι στα Μανάβικα να του παραθέσω το αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Απαντώντας στην έκπληξη του,για το πως στην Ελλάδα της κρίσης, οι ταβέρνες ήταν γεμάτες από κυρίως ηλικιωμένους (εκδρομείς των ΚΑΠΗ),του είπα ότι ξοδεύουν τις ικανοποιητικές ακόμη για την κατάσταση της οικονομίας ,συντάξεις τους .

Για να έρθει αποστομωτική η απάντηση ενός ανθρώπου που  βλέπει το πρόβλημα της εθνικής οικονομίας  από την αντικειμενικότητα της απόστασης και χωρίς παρωπίδες.

Μάλλον της δική σου γενιάς τις συντάξεις τρώνε και θα το καταλάβετε σε λίγα χρόνια είπε, γνωρίζοντας ακριβώς την σκληρή αλήθεια για τα οικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα παραπάνω ήρθαν να επιβεβαιώσουν, την εδραιωμένη άποψη που υπάρχει σ`όλους τους διάσημους οικονομολόγους διεθνώς, ότι η Ελλάδα έπρεπε να αφεθεί σε καθεστώς άτακτης χρεωκοπίας από την αρχή της κρίσης.  Αυτό δεν έγινε γιατί σε αντίθεση με τους τεχνοκράτες, οι πολιτικοί (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό) έλαβαν υπόψη το έλλειμμα ασφάλειας και την απειλή εθνικού ακρωτηριασμού της παραπαίουσας χώρας.

Η σκόπιμη απόκρυψη για ευνόητους λόγους , αυτής της παραμέτρου βόλεψε το πολιτικό σύστημα και την  παρούσα γενιά,ούτως ώστε να  αποφασίσουν  την  μετάθεση της αποπληρωμής  των  χρεών στις επόμενες γενιές .

Με περίσσεια ανηθικότητα που  διακρίνει τη γενιά του λεγόμενου Πολυτεχνείου ,αποποιήθηκε τις ενοχές και μετέθεσε τα αμαρτήματα της  στις πλάτες των παιδιών και εγγονών της . Αφού έκλεβε  ο ένας τον άλλο για μια θέση στο Δημόσιο και όλοι μαζί τα Κρατικά ταμεία για 40 χρόνια ,σήμερα νίπτουν τας χείρας τους και απολαμβάνουν την λεία τους εις υγείαν των κορόιδων .

Μέχρι το 2066 μας λένε επισήμως οι κυβερνώντες , – αν και τα νούμερα πάλι δεν βγαίνουν, λόγω του μεγέθους της ληστείας που επετεύχθη όλα αυτά τα χρόνια -, θα πληρώνουν οι  Έλληνες (οι έντιμοι κυρίως) τα σπασμένα.

Με όλα αυτά δικαιώνεται ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος που αναφέρει : Ότι η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε η Δικτατορία στη χώρα, είναι ότι έφερε την μεταπολίτευση.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρίξτε όση χολή έχετε εναντίον της κοινωνίας, των συνταξιούχων, των εργαζόμενων, της γενιάς του Πολυτεχνείου και αποσιωπήστε τις ευθύνες των παρατάξεών σας που γονάτισαν τη χώρα με τη ρεμούλα, τη διαπλοκή, το ρουσφέτι, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, τον εναγκαλισμό με τα ράσα. Έτσι δείχνετε το πραγματικό σας προφίλ και το μένος σας εναντίον της κοινωνίας και σκάβετε τον λάκκο σας.
    Ο διανοούμενος Ράμφος αποστρέφεται όπως εσείς ό,τι θυμίζει μεταπολιτευτική Ελλάδα γιατί έζησε σε αυτή και το όποιο έργο του έμεινε στο ράφι αφού κανείς εχέφρων δεν παίρνει σοβαρά τα φληναφήματά του. Θυμάστε πώς κολάκευε τον ΓΑΠ όταν τον αποκαλούσε «ρέκτη»; Ένας λιγούρης της εξουσίας είναι ο δόλιος που λυσσά όταν δεν έχει πρόσβαση σε αυτή.

  2. Αγαπητέ μου Δεξιέ ψάλτη.
    Καλύτερα είναι κανείς να δείχνει σεβασμό για μια ανεπανάληπτη γενιά που τα όνειρα της προδόθηκαν και ισοπεδώθηκαν βάναυσα από το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα που εγκαθίδρυσε ο “Εθνάρχης” το 1974-1975.
    Να γνωρίζεις ότι τα όνειρα κάθε γενιάς που αναζητά έναν ποιο δίκαιο κόσμο ενοχλούν το κατεστημένο της αδικίας, το οποίο δεν θέλει να χάσει τα όποια προνόμια άδικα κατέχει, καθότι σκοτεινές και μοχθηρές οι ψυχές των κατεχόντων προνόμια στον άδικο κόσμο των ημερών μας.
    Να γνωρίσεις ακόμη ότι τα όνειρα της γενιάς εκείνης της τόσο γενναίας, της τόσο ανήσυχης, της τόσο ρομαντικής και στοχαστικής, της τόσο αγωνιστικής, σκεπτόμενης, ασυμβίβαστης και ελεύθερης διήρκησαν για λίγο και προδόθηκαν, αλλά το φως τους θα παραμείνει στην ιστορία, αυτό το φως ψάξε για να βρεις, θα σου κάνει καλό και ίσως τότε θα δείξεις και σεβασμό στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
    Κρίμα όμως, που δεν ήσουν φοιτητής εκείνη την περίοδο, γιατί μεταξύ των πολλών συνθημάτων που ακούστηκαν στις πρώτες πορείες προς τιμή των νεκρών εκείνου του αγώνα ήταν και “το δεν έγινε ο Νοέμβρης για τον Καραμανλή”, ο οποίος επανάφερε τον προ-χουντικό παλαιοκομματισμό την αιτία όλων των δεινών της χώρας μας.

  3. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας.
    Η γενιά του Πολυτεχνείου φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη τόσο για τη σημερινή, όσο και τη ζοφερή μελλοντική κατάσταση της χώρας.
    Δυστυχώς η επαναστατικότητα και αντίληψη αυτών των ανθρώπων για ελευθερία και δημοκρατία, τελείωσε αμέσως μετά το 74 και εκφράστηκε κυρίως μέσω των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
    Η γενιά αυτή ευθύνεται για τη δημιουργία του πελατειακού κράτους, την κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος, την έμπνευση της νοοτροπίας του ”ωχαδερφισμού” και του ΄΄ξέρεις ποιος είμαι εγώ” κλπ κλπ
    Ναι αυτά που πληρώνουμε σημερα και θα πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες είναι οι διορισμοί των πελατών του συστήματος, οι μίζες της διαφθοράς, τα πεντοχίλιαρα στα μπουζούκια, η φοροδιαφυγή, τα θαλασσοδάνεια…
    Τα παραδείγματα των παιδιών του πολυτεχνείου που κατέστρεψαν τη χώρα πολλά.
    Αναφέρω το πιο πρόσφατο: τη Νάντια Βαλαβάνη, μέλος του ΚΚΕ που εκείνη την περίοδο βασανίστηκε από τον Μάλλιο, Ναι ήταν αυτή που ειδοποίησε τη μητέρα της να αποσύρει τις καταθέσεις τους στην τράπεζα τη μέρα πριν τα capital control.
    Ας αφήσουμε λοιπόν τα περί επαναστατικότητας στη δεκαετία του 70 και ας δούμε τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τις υπόλοιπες δεκαετίες

  4. Αγαπητέ μου φίλε και εγώ συμφωνώ με τη διαπίστωση σου. Δεν γνωρίζεις ότι κάθε επανάσταση προδίδεται από τους ηγέτες της; Καλό το παράδειγμα. Τα ιδανικά όμως παραμένουν και αναζητούν τιμίους να τα εφαρμόσουν και για αυτό είναι ακόμα στα αζήτητα, αλλά όχι ανεφάρμοστα. Να γνωρίζεις δε ότι πολλοί εκείνης της περιόδου έβαλαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και των στόχων για την κοινωνία μας και προδόθηκαν αμέσως μετά το 1974-75.
    Αλλά μιας και ο διάλογος αυτός ξεκίνησε με συντάξεις κλπ έχω να αναφέρω μια ιστορία της περιόδου εκείνης. Μετά τη μεταπολίτευση, στην Αθήνα,υπήρξε ένας γραφικός τύπος, ο περίφημος ” μπάμπης” είχε το γραφείο του στην Πανεπιστημίου και στους λόγους που έβγαζε είχε και την υπόσχεση “Σύνταξη στα 18″ και οι ακροατές ανταπαντούσαν με το Θάλασσα στα Τρίκαλα και τραίνο για την Κρήτη κλπ. Που όμως να φανταζόμασταν τότε όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά και σε όλη την Ελλάδα δίνονταν συντάξεις σε ηλικίες κάτω των 30 κυρίως ως δήθεν αναπηρικές, πάντα μέσω τον μπλε αρχικά και μετά των πράσινων, κομματαρχών.
    Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά τέτοια, μέχρι και οδηγός λεωφορείου έπαιρνε σύνταξη τυφλού. Όλα αυτά δεν ήταν στα ιδανικά του αγώνα του Νοέμβρη του 73 και της λεγόμενης γενιάς του Πολυτεχνείου, κακώς τα συσχετίζετε καθότι στα κινήματα των ιδεών μόνο λίγοι παραμένουν πιστοί.
    Σήμερα, που η χώρα μας αργοπεθαίνει θα σας συνιστούσα να μελετήσετε το βιβλίο του καθηγητού της ΑΣΟΕΕ κου Θ. Λιανού με τον τίτλο ” Ευημερία χωρίς ανάπτυξη” και τα συμπεράσματα σας συσχετίστε τα με το βασικό σύνθημα των φοιτητών του 1973 “Ψωμί παιδεία ελευθερία”.
    Αναμένω την ευγενική σας απάντηση μετά την ενδελεχή και σε βάθος μελέτη του βιβλίου που σας προτείνω.

  5. Ευχαριστώ για την πρότασή σας για το βιβλίο. Το έβαλα στη λίστα αυτών που θέλω να διαβάσω το επόμενο διάστημα.
    Να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνω τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την οποία θεωρώ την τελευταία σπουδαία επαναστατική κίνηση στη χώρα μας.
    Και βέβαια αντιλαμβάνομαι τo αυθόρμητο και αγνό αίτημα για «Ψωμί παιδεία ελευθερία”.
    Θεωρώ όμως ότι όταν αυτή η γενιά ανέλαβε τα ινία, πολιτικά και ιδεολογικά, μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο για τα παιδιά της, από το να υπονομεύσει το μέλλον τους.

  6. Αγαπητέ μου φίλε. Θα ξεκινήσω την απάντηση μου από την τελευταία φράση του κειμένου σου, πράγματι όταν ανέλαβαν τα ινία, όχι μόνο δε συνέβαλαν σε μια αναπτυξιακή πορεία σταθερής βάσης για τη χώρα μας, αλλά συνέβαλαν απεναντίας στην καταστροφή του ότι υγιούς υπήρξε. Το παράδειγμα που αναφέρατε στις 12/08/2018 πολύ εύστοχο θα μπορούσα για την ιστορία να σας παραθέσω πολλά παρόμοια αλλά δεν έχει νόημα. Τι πρέπει όμως να γίνει σήμερα; Έχουμε την ποιο ωραία χώρα του κόσμου, τι φταίει και δεν έχουμε ευημερία; Τι πρέπει να γίνει; Τι πρέπει να αλλάξει; Μήπως οι σημερινοί νέοι πρέπει να κάνουν το δικό τους Πολυτεχνείο με την ελπίδα να μην προδοθεί; Είναι πολλά και πολλοί που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας εδώ και προ πάντων η παγιωμένη νοοτροπία του τι είναι σωστό πάντα με την έννοια του νόμιμου όχι του δικαίου.
    Ειλικρινώς χαίρομαι που χαρακτηρίζεται την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη συνοδευόμενη από αυτήν πολιτκο-κοινωνικοοικονομική και φιλοσοφική ζύμωση εκείνης της περιόδου ως την τελευταία σπουδαία επαναστατική κίνηση στη χώρα μας.
    Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει τώρα είναι μια ειρηνική επανάσταση συνοδευόμενη από καινοτόμες ιδέες που θα φέρουν ανατροπές,όχι για να σώσουμε, αλλά για να αναβάλουμε λίγο την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή για το εφήμερο καλό της νέας γενιάς.
    Προτάσεις υπάρχουν πολλές η τόλμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης