"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Δεξιός Ψάλτης : Η τραγωδία της Αυτοδιοίκησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων αποτελεί για τις Ευρωπαϊκές χώρες πρακτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα και εν πολλοίς αποτελεί την κύρια  αιτία αποτελεσματικότερης διοίκησης, τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες.

Η ομολογουμένως καθυστερημένη εφαρμογή του μέτρου στη χώρα μας σαφώς και δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης από τη κεντρική εξουσία  ,όπως αρέσκονται να δηλώνουν οι άρχοντες των αιρετών ( Αγοραστός -Πατούλης), αλλά στη βασική παθογένεια της εγχώριας αυτοδιοίκησης .

Δηλαδή στο χαμηλό επίπεδο του προσωπικού της .

Είναι κοινό μυστικό ότι οι αποκεντρωμένοι θεσμοί (Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια),απαιτούν μεγάλο αριθμό  υποψηφίων για την κατάρτιση ψηφοδελτίου, αλλά και εκλεγμένων για την λειτουργία τους ,με αναπόφευκτη την υποβάθμιση της ποιότητας .

Είναι τρομαχτικό να ακούς Δημάρχους να ζητούν για παράδειγμα ,η Διεύθυνση της Εκπαίδευσης σε κάθε Δήμο να περάσει στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, κάνοντας αναπόφευκτα τις ανάλογες συγκρίσεις.

Θλίψη επίσης προκαλεί  η διαπίστωση , με ποιά κριτήρια οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στελεχώνουν τους συνδυασμούς τους ,πως επιλέγουν   Αντιδημάρχους και προέδρους Δημοτικών επιχειρήσεων όταν εκλεγούν, αλλά και τον ρόλο των πολιτικών γραφείων στις παραπάνω διαδικασίες.

Είμαι πεπεισμένος ότι η αναστροφή της υπάρχουσας νοσηρής πραγματικότητας ,μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση και εφαρμογή στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ,του Γερμανικού εκλογικού μοντέλου.

Δηλαδή μια κάλπη για Δήμαρχο η Περιφερειάρχη και μία για συμβούλους, με αναλογική εκλογή αυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης