"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

Δημήτρης Κουρέτας: «Παρών» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Γνωστός Τρικαλινός γιατρός συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την οριστική του απόφαση να κατέβει, με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας .

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Τρίκαλα στο ψηφοδέλτιο  θα συμμετάσχει γνωστός γιατρός της πόλης ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί συναντήσεις και με άλλους  αναγνωρισμένους, επαγγελματικά και κοινωνικά, Τρικαλινούς . 

Ο Δημήτρης Κουρέτας εξηγεί στο onlarissa τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του αυτή.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστέργιου

Τι σε οδήγησε στην απόφαση να κατέβεις υποψήφιος Περιφερειάρχης στις εκλογές του Μαΐου;

Είμαστε σχεδόν 10 χρόνια μέσα στην κρίση και η Ελληνική κοινωνία μοιάζει να μην θέλει να βγει από αυτήν. Ίσως να μην το έχει αποφασίσει ακριβώς, πιστεύοντας ότι πιθανόν να γινόταν να μην περάσουμε και άλλα δύσκολα χρόνια, γιατί κάποια στιγμή με μαγικό τρόπο, οι ξένοι θα μας λυπηθούν. Η αφορμή για την συμμετοχή αυτής της ομάδας ανθρώπων στις περιφερειακές εκλογές, βρίσκεται στο κρίσιμο ερώτημα που ακούμε κάθε μέρα γύρω μας από πολλούς νέους: «Να φύγω έξω;»

Ποια είναι η απάντηση που δίνετε εσείς, λοιπόν, στο συγκεκριμένο ερώτημα;

Η απάντηση είναι πως «οι νέοι μας θα πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα». Αλλά θα πρέπει να δοθούν οι κατευθύνσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα για να προχωρήσει αυτός ο τόπος. Αλλιώς θα φύγουν όλοι. Θα μείνουν οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί. Είναι κρίμα όμως. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε κάποιοι άνθρωποι που σαφώς και έχουν πολιτική κουλτούρα και άποψη αλλά όχι κατευθυνόμενη από συγκεκριμένα κόμματα, να καταθέσουμε την πρόταση μας στις επόμενες περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία και να κριθούμε από τους πολίτες τής Θεσσαλίας

Επιδιώκετε τη στήριξη κομμάτων;

Όχι. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από αναγνωρισμένους, επαγγελματικά και κοινωνικά, ανθρώπους, και όχι από αναγνωρίσιμους. Στόχος δικός μου είναι να δοθεί φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους. Είμαι απόλυτα βέβαιος, μετά από τόσα χρόνια εμπλοκής μου με τα κοινά, πως από τους κρατούντες αυτή τη στιγμή στην εξουσία, κανείς τους δεν θα εκλεγόταν, αν κατέβαινε στις εκλογές ως προσωπικότητα, χωρίς δηλαδή την στήριξη των κομματικών μηχανισμών.

Αυτό όμως είναι μέρος της δημοκρατίας

Δεν διαφωνώ. Απλά θεωρώ εντελώς αναχρονιστικό και προσβλητικό για μια κοινωνία το να πρέπει να παίρνεις την άδεια από τα κόμματα για να μιλήσεις. Άλλη θα πρέπει να είναι η σχέση των κομμάτων με τους βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ρόλοι θα πρέπει να είναι διακριτοί.

Το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο;

Ο βασικός του κορμός, ναι. Θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες μαζί με την επίσημη υποψηφιότητα.

Ποια τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων του συνδυασμού σας;

Δεν κουβαλούν από πίσω κομματικούς ψήφους ζυμωμένους με ρουσφέτια. Είναι ένα μέρος της δημιουργικής αυτής πατρίδας, που θέλει να τους διώξει αλλά αυτοί πιστεύουν ότι όπως έλεγε και ο Πορτοκάλογλου «στη χώρα ετούτη θα ζώ γιατί ανήκω εδώ». Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να εκφράσουμε, και σε αυτή την προσπάθεια μπαίνω εγώ μπροστά. Ένας καθόλα «βολεμένος» που θα μπορούσε να κάθεται στη βολή του. Μόνο που και εγώ και όλοι αυτοί που θα γνωρίσετε σε λίγες μέρες νοιώθουμε ότι έχουμε ένα χρέος σε αυτή την πατρίδα και σε αυτό τον τόπο που ζούμε. Όταν λέω ζούμε, εννοώ που επιλέξαμε να ζούμε. Όπως εγώ. Που δεν είμαι Θεσσαλός. Ήρθα εδώ πριν 23 χρόνια. Έγινα όμως Θεσσαλός. Αυτοί λοιπόν είμαστε και θα τα λέμε συχνά από εδώ και πέρα.

Ποια η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας; Γίνονται τόσα έργα…

Αν δούμε τις προκλήσεις που τέθηκαν το 2014 για αυτό τον τόπο, θα δούμε ότι αυτές κρύβονται από τους πολίτες. Και πιο συγκεκριμένα. Τα χρήματα από το λεγόμενο ΕΣΠΑ που ακούτε να μοιράζει ο Περιφερειάρχης, ψηφίστηκαν να δοθούν με κάποιους όρους. Είπε λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θεσσαλία: «Οικονομική διάρθρωση με έντονη εξάρτηση με όρους ΑΕΠ και απασχόλησης από τον πρωτογενή τομέα και την πρώτη μεταποίηση· ο πρωτογενής τομέας στηρίζεται σε σημαντική άυλη («παραδοσιακή») γνώση, αλλά έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα συντηρητικός στον απογαλακτισμό από τα καθεστώτα ενισχύσεων της ΚΑΠ και στην υιοθέτηση υγιών επιχειρηματικών πρακτικών. Η αειφορία ορισμένων εκ των καλλιεργειών (π.χ., βαμβάκι) είναι αμφισβητήσιμη λόγω των εισροών σε φυσικούς πόρους (νερό). Πρέπει οπωσδήποτε να ξαναγίνει  μεταποίηση στο βαμβάκι.  Χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας, περιορισμένες εξαγωγές σε επίπεδο commodities. «Η Θεσσαλία ταΐζει την Ελλάδα», και φαίνεται να της αρκεί».

Για αυτό λοιπόν μας έδωσαν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πως ξοδεύτηκαν αυτά; Που πήγαν; Και πώς επενδύθηκαν για να απαντήσουν στις προκλήσεις για τις οποίες δόθηκαν; Κάπως έτσι θα γίνει η αντιπαράθεση μας.

Υπάρχει όμως μια τεράστια απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ και γίνονται εκατοντάδες έργα αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία…

Όσον αφορά στις περίφημες απορροφήσεις του ΕΣΠΑ , θα ήθελα να πω ότι το ΕΣΠΑ δεν χαρίζεται σε κανένα περιφερειάρχη. Το πλαίσιο σχεδιασμού περιφερειακών αναπτυξιακών στρατηγικών για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχει εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Η Στρατηγική της Λισαβόνας, βάσει της οποίας σχεδιάστηκαν το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ 2007-13, εστίαζε στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνία της γνώσης. Η στρατηγική αυτή αντικαταστάθηκε από την ΕΥΡΩΠΗ 2020 που έχει ως στόχο την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Η έξυπνη ανάπτυξη προϋποθέτει μια περιεκτική ευρωπαϊκή στρατηγική καινοτομίας, όπως περιγράφεται στο έγγραφο «Ένωση Καινοτομίας» που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2010 και δίνει έμφαση σε επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε κάθε Κράτος Μέλος και περιφέρεια της ΕΕ, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό της Ευρώπης.

Επομένως στο ΕΣΠΑ 2014-2020 που τώρα είναι στα τελειώματα του η Περιφέρεια Θεσσαλίας απορρόφησε από τον άξονα «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της Περιφερειακής Προστιθέμενης Αξίας», το ποσό 10.000.000 (ποσοστό 40%) , επίδοση ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με άλλες περιφέρειες, είναι δε στον πάτο της απορρόφησης του συγκεκριμένου κωδικού σε όλη τη χώρα , κάτι που θα έπρεπε από την πρώτη μέρα να είχε προσεχθεί ιδιαίτερα, διότι έχει τον μεγαλύτερο βαθμό προστιθέμενης αξίας. Επίσης στον τομέα «Στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης, της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων κτηρίων, και στον τομέα της στέγασης», είναι εγγεγραμμένα 15.000.000 και η απορρόφηση είναι μηδέν. Πολύ σημαντικός τομέας με μηδενική απορρόφηση. Δεν ξέρουμε το γιατί. Φαντάζομαι πως στην προεκλογική περίοδο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απαντήσεις και να κάνουμε τον σχετικό διάλογο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης