"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Διαρκής υπονόμευση κάθε εναλλακτικής φωνής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η σύντομη και ελλιπής παρουσίαση του “Μένουμε Όρθιοι” από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές φανερώνει την τακτική αποσιώπησης ή υπονόμευσης του λόγου της αντιπολίτευσης.

η εικόνα προφίλ του Θανάσης Μπουλογεώργος, Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Θανάσης Μπουλογεώργος, χαμογελάει, εσωτερικός χώρος και κοντινό πλάνο
Θανάσης Μπουλογεώργος

Η πλήρης απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την ειδησεογραφία των καναλιών, δηλαδή η αποσιώπηση κάθε πρωτοβουλίας, κάθε δράσης και κάθε δήλωσης, είναι η μία τακτική. Σαν να μην έγινε ποτέ.

Σαν να μην υπήρξε. «Αν δεν το πει η τηλεόραση, δεν υπάρχει» έλεγε κάποιος θεωρητικός και εδώ είναι που σε λίγο θα μπει μπροστά η προσωπική εμπειρία της ύφεσης και της ανεργίας απέναντι στον παράδεισο που παρουσιάζουν τα κανάλια.

Η άλλη τακτική είναι η παρουσίαση αποσπασμάτων λόγου, του Τσίπρα, του Χαρίτση, άντε και του Σκουρλέτη το πολύ, λόγου όμως τόσο θρυμματισμένου και αποσπασματικού, ώστε μοιάζει ανολοκλήρωτος και ατελής, ασαφής, έως και πρόχειρος.

Πρόκειται για τη μετάδοση πράγματι δηλώσεων ή πρωτοβουλιών, οι οποίες συνθλίβονται, αποπλαισιώνονται και χάνουν το νόημά τους.

Είναι αδύνατον όχι μόνο να βγάλει κάποιος συμπέρασμα από το σύντομο απόσπασμα, αλλά ακόμη και να αντιληφθεί στοιχειωδώς το πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο αποκρύπτονται οι πρωτοβουλίες, οι προτάσεις και η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα υπονομεύονται, καθώς οι τηλεθεατές είναι αδύνατον να τις εντάξουν σε ένα πλαίσιο με στοιχειώδη συνεκτικό ιστό.

Ένας τρίτος τρόπος υπονόμευσης είναι το lifestyle. Το φουστάνι της Έφης Αχτσιόγλου (το κομμωτήριο της Φώφης Γεννηματά), η γραβάτα του Τσίπρα, τα καθίσματα στο Ζάππειο. Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το ΚΚΕ, είναι το ΜέΡΑ25, είναι ακόμη και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., άφαντη όλη η αντιπολίτευση.

Και δεν είναι μόνο τα κόμματα και η πολιτική πολυφωνία, είναι η κοινωνία των πολιτών άφαντη, είναι οι διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών, είναι οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών, είναι οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων του πολιτισμού, το οικολογικό κίνημα προσφάτως, είναι η ανεκδιήγητη κατάρτιση των επιστημόνων, όλα άφαντα.

Μπροστά στο φάσμα της πιο βαθιάς ύφεσης, οξύτερης από εκείνη που βιώσαμε εδώ στην Ελλάδα από το 2012, τα κανάλια εξαφανίζουν την αντιπολίτευση.

Το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ από το Ζάππειο, είναι μια τρανταχτή περίπτωση αποσιώπησης και σε κάθε περίπτωση υπονόμευσής της.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα πέφτει, σε όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς στατιστικές για την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό, όλο και χαμηλότερα, μαζί με την Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία. Συγχαρητήρια σε όλους!

Ο Θανάσης Μπουλογεώργος είναι μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης