"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Διαχείριση απορριμμάτων από ποιούς και προς όφελος ποιών;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Να ανοίξει ο διάλογος για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, διεκδικώντας την κατοχύρωση και θεσμοθέτηση υπέρ της Τ.Α. και της τοπικής κοινωνίας ενός ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων σχετικά με τη αποκομιδή, επεξεργασία και ανακύκλωση των απορριμμάτων, προσπάθησε χθες, το «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποίησε.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, παρουσία τοπικών και πολιτικών φορέων, καθώς και πολιτών με ομιλητές τη Δέσποινα Σπανούδη, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τάσσο Κεφαλά, ηλεκτρολόγο μηχανικό, μέλη της διαδημοτικής κίνησης «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων».

«Με την υπόσχεση του εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιχειρείται στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως και σε όλη τη χώρα, η προώθηση πανάκριβων και αναποτελεσματικών μονάδων επεξεργασίας που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν συμπράξεις των μεγάλων εταιρειών – εργολάβων. Είναι μια επιλογή που προωθούν κυβέρνηση -τρόικα- επιχειρηματικά εγχώρια και ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι ωστόσο μια επιλογή που είναι σε αντίθεση με τις προτεραιότητες της μείωσης και της ανακύκλωσης που θεωρητικά ορίζει τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Οι συμβάσεις που υπογράφονται με τους μεγαλοεργολάβους για τις επόμενες δεκαετίες θα επιβάλλουν την κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών και την ακύρωση της ανακύκλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα η μονάδα επεξεργασίας που προβλέπεται για την ενότητα Τρικάλων-Καρδίτσας σχεδιάζεται για εγγυημένες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων (δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί διαχωρισμός ανακυκλώσιμων) πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παράγονται σήμερα (125.376 τόν/έτος έναντι 95.000 τον/έτος το 2010 σύμφωνα με τη μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΑ). Αντίστοιχοι είναι οι σχεδιασμοί για τη Λάρισα» τόνισε η κα, Σπανούδη.

Ενώ, τόνισε ότι προτείνουμε να υιοθετήσουμε στην πράξη αυτό που όλοι θεωρητικά αναγνωρίζουν ως βέλτιστη λύση αφού έχει το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας, εξοικονομεί την περισσότερη ενέργεια και τις πρώτες ύλες και εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο κοινωνικό έλεγχο.

Τις θέσεις της δημοτικής παράταξης παρουσίασε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπάμπης Μουργελάς, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι « καμιά εξυπηρέτηση δεν μας κάνει η ΠΑΔΥΘ. Μας εκβιάζει για να συνεχίσει την μηχανή της Παλαιοσαμαρίνας στο διηνεκές. Σε βάρος όλης της κοινωνίας. Εμείς λέμε Όχι. Λέμε φτάνει πια με την κοροϊδία. Τα απορρίμματά μας δεν είναι σκουπίδια. Είναι πόροι και μας ανήκουν. Πληρώσαμε να τα δημιουργήσουμε και είναι περιουσία μας. Διεκδικούμε οι Δήμοι να αναλάβουν την διαχείριση. Εδώ και τώρα. Προς όφελός τους. Για να μειωθούν οι φόροι των σκουπιδιών στους δημότες. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Για να περισσέψουν χρήματα για κοινωνική πολιτική. Χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή. Χωρίς εργολάβους. Με τοπικά σχέδια διαχείρισης. Με αποκέντρωση των εγκαταστάσεων. Με ανακύκλωση. Με κομποστοποίηση. Όσο για την Παλαιοσαμαρίνα; Το μόνο που μπορεί για λίγα χρόνια ακόμα να υπάρχει εκεί είναι ένας μικρός ΧΥΤΥ που θα πηγαίνει το αδρανές υπόλειμμα. Μέχρι να καταφέρουμε να φθάσουμε σε λύση με μηδενικά απόβλητα δηλαδή. Παρέμβαση έκανε επίσης  και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας εκλεγμένος με την παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», Γιώργος Σταμπουλής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

DSC08847DSC08844

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης