"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Διετής αποκλεισμός της Μάντσεστερ Σίτι από Champions και Europa League

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είδηση-βόμβα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς η UEFA ανακοίνωσε την επιβολή διετούς αποκλεισμού της Μάντσεστερ Σίτι από το Champions League εξαιτίας παραβίασης των όρων του Financial Fair Play. Στην αγγλική ομάδα επιβλήθηκε, ακόμη, πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο βαρύς πέλεκυς που έπεσε πάνω στην, ζάμπλουτη από πετροδόλαρα, ομάδα δείχνει πως η UEFA εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει σοβαρές αποφάσεις απέναντι σε όσους έχουν παραβεί τους οικονομικούς κανόνες που έχει θέσει.

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας, η οποία παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης του φετινού Chamions League, είχε κριθεί ένοχη από την αρμόδια επιτροπή της UEFA, καθώς είχε «φουσκώσει» στοιχεία εσόδων από χορηγίες, όταν αυτά κατατέθηκαν στην επιτροπή του Financial Fair Play. Η καταδίκη έρχεται μετά από μία έρευνα που ξεκίνησε από email και έγγραφα που διέρρευσε το γερμανικό Der Spiegel το Νοέμβριο του 2018.

Σε αυτά φέρεται να καταγράφεται ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Σεΐχης Μανσούρ της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι, ήταν εκείνος που παρείχε το μεγαλύτερο μέρος, από τις 67,5 εκατ. λιρών χορηγίες προς τη Σίτι, μέσω της αεροπορικής εταιρείας Etihad της χώρας του. Σε ένα από τα email που διέρρευσαν αναφέρεται ότι μόνο τα 8 εκατ. λίρες σε χορηγία για τη σεζόν 2015-2016 κατατέθηκαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα από την εταιρεία μέσω της οποίας έχει αγοράσει ο Μανσούρ τη Σίτι, την Abu Dhabi United Group. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν «πραγματικά» έσοδα, καθώς χρηματοδότης ήταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ομάδας.

H ομάδα του Μάντσεστερ έχει κατηγορηματικά αρνηθεί και έχει κατηγορήσει το Spiegel για υποκλοπή στοιχείων και ερμηνεία κατά το δοκούν.
Το Spiegel είχε ονομάσει την πηγή ως «Τζον». Λίγο καιρό μετά το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού αποκαλύφθηκε ότι ο πληροφοριοδότης ταυτοποιήθηκε ως ο Πορτογάλος Ρουί Πίντο, ο οποίος βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπος με 147 κατηγορίες στη χώρα του. Ανάμεσά τους το χάκινγκ και άλλα κυβερνοεγκλήματα. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν σε υποθέσεις πορτογαλικών ομάδων μόνο.
Θεωρείται δεδομένο ότι η Σίτι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της UEFA.

Οι κανόνες του Financial Fair Play εισχήθησαν το 2011 με στόχο να αναγκαστούν τα ποδοσφαιρικά σωματεία να περικόψουν τις μεγάλες δαπάνες σε συμβόλαια παικτών και μεταγραφές. Βάζουν, παράλληλα, περιορισμούς στα ποσά που μπορούν οι ιδιοκτήτες των ομάδων να βάζουν ώστε να καλύψουν τις απώλειες στις επιχειρήσεις τους. 

Οι χορηγίες αυξάνουν τα έσοδα, συνεπώς αυξάνεται και το ποσό που μπορεί κάθε κλαμπ να σπαταλά κάθε χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης