"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Δοκιμασίες αντοχής (stress test) στις πλάτες του λαού

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρύβοντας ότι αυτή έγινε με μόνιμη υποθήκη τα δικαιώματα του λαού. Η όλη συζήτηση για την “επιτυχία” συγκαλύπτει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για τη θωράκιση των τραπεζών, η ζωή του οποίου δεν θα γίνει καλύτερη.

Επίσης, η ”επιτυχία” των τραπεζών στις πρόσφατες δοκιμασίες αντοχής, (stress test) πραγματοποιήθηκε με προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών οικογενειών, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολό τους. Συνεπώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή τους με τη δικαιολογία να μη θιγεί η σταθερότητα των τραπεζών. Χαρακτηριστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας που βρίσκονται προ των πυλών.

Η αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που σηματοδοτούν τα stress test αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που προσδοκά σε περισσότερο και φθηνότερο δανεισμό. Δικαίως , λοιπόν, μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η επονομαζόμενη μετάβαση σ’ ένα άλλο πλαίσιο χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων είναι στηριγμένο στους μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ και δε θα σημαίνει για το λαό τίποτα παρά τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Δε θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά σε μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους

Η όλη συζήτηση και οι πανηγυρισμοί αφορούν την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης μέρας και τον καλύτερο τρόπο πραγματοποίησής της, για την οποία τσακώνονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτός ο τσακωμός αποπροσανατολίζει απ’ το ουσιαστικό: πως αναγκαία προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η πολιτική φθηνής εργατικής δύναμης. Γι’ αυτό και εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να περιμένουν συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ 27/10/2014                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης