"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Δράσεις για την προστασία της γέφυρας στον Καραβόπορο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συγκεκριμένες δράσεις , ζητά και προτείνει στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Με αφορμή το θλιβερό συμβάν της κατάρρευσης γέφυρας στην Αρτα, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απέστειλε επιστολή στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας (εδρεύει στον Βόλο). Αφού επισημαίνει τη σπουδαιότητα της γέφυρας, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, ζητά τη σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση – ενίσχυση της γέφυρας και τη συνεργασία για την εύρεση χρηματοδότησης. Η επιστολή αναφέρει:

«Η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί βασικό μέλημα όσων έχουν επιφορτιστεί με αυτή, από οποιαδήποτε θέση. Μετά την κατάρρευση εξαίρετου γεφυριού στον Ν. Αρτας, και αφού σημειώθηκαν ανάλογες πλημμύρες στον Ν. Τρικάλων, ανησυχούμε για μια ακόμη γέφυρα. Αυτή τη φορά, νεότερης τεχνοτροπίας. Πρόκειται για τη μεταλλική τοξωτή γέφυρα στη θέση «Καραβόπορος» που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Τρικκαίων. Έχει, δε, χαρακτηρισθεί ως μνημείο ( Aριθμός Υπουργικής Απόφασης – Αριθμός ΦΕΚ       ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/41554/1059/30-6-2009 – ΦΕΚ 336/ΑΑΠ/15-7-2009).

Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, πλημμύρες του Ιανουαρίου) είχαν ως αποτέλεσμα την απειλητική άνοδο της στάθμης των υδάτων, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο στο σημαντικό αυτό μνημείο και τοπόσημο.

Το δε αποτέλεσμα της αυτοψίας στην οποία προέβη η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία, επιβεβαιώνεται και από πλήθος δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο (ενδεικτικές οι συνημμένες φωτογραφίες).

Ο Δήμος Τρικκαίων είναι αποφασισμένος να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διατήρηση όλων των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ειδικά, όμως, για τη συγκεκριμένη γέφυρα, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας, διεκδικούμε και επιδιώκουμε την αποτροπή της κατάρρευσής και, συνακόλουθα, την ανάδειξή της για τις μελλοντικές γενιές.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε τη συμβολή της Υπηρεσίας σας στη:
– Σύνταξη μελέτης συντήρησης και στατικής ενίσχυσης της μεταλλικής τοξωτής γέφυρα Καραβόπορου.

– Συνεργασία στην εύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της παραπάνω μελέτης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης