"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

«Δυστυχώς η Θεσσαλία ζει στον δικό της κόσμο. »

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Η Σίφνος αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 10.000 αιγοπρόβατα, περίπου 100 αγελάδες και η παραγωγή του γάλακτος διαρκεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο.

Όλο το γάλα που παράγεται στη Σίφνο αξιοποιείται στην τυροκομία και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άλλος τρόπος για την αύξηση της παραγωγής, παρά μόνο η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων.

Στη Θεσσαλία παράγονται κύρια κοινής κατανάλωσης κρασιά ενώ υπάρχουν περιοχές με παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών , όπου η παραγωγή περιορίζεται είτε λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, είτε λόγω ελάχιστων εδαφικών πόρων.

Τα επιτραπέζια σταφύλια της Θεσσαλίας δεν είναι ανταγωνιστικά λόγω των ποικιλιών που καλλιεργούνται σήμερα και του μικροπεριβάλλοντος των αμπελουργικών περιοχών αλλά και της ανοργάνωτης εμπορίας και έλλειψης υποδομών για την τυποποίηση και εμπορία σταφυλιών.

Αντίθετα η παραγωγή του τσίπουρου είναι δυναμική και πολλές ΜΜΕ ασχολούνται με την παραγωγή και τυποποίηση – εμπορία του τσίπουρου.

Επίσης παραδοσιακά προϊόντα όπως η μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα κ.ά και ο καινοτόμος χυμός σταφυλιών πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τα χαρακτηριστικά τους για την ανθρώπινη υγεία και πιθανόν να προωθηθούν.

Η Θεσσαλία διαθέτει αξιόλογα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ωστόσο η καλλιέργεια και η εμπορία τους είναι περιορισμένη και ανοργάνωτη.

Τοπικά αγροτικά προϊόντα τα οποία με συστηματική καλλιέργεια και οργανωμένη εμπορία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή είναι το φιρίκι Πηλίου, τα λεμονάτα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, τα κάστανα , και το σούρβο.

Άλλες δενδροκομικές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν είναι η κυδωνιά, η κερασιά και η ροδιά.

Πολλά από τα ανωτέρω προϊόντα θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής βιοτεχνίας επεξεργασίας πρώτων υλών συμπεριλαμβανομένων των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών.

Δυστυχώς όμως η Θεσσαλία ζει στον δικό της κόσμο. Τον κόσμο των επιδοτήσεων και των επίδοξων σωτήρων» υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης