"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Δύο «Ναι» και δύο «Όχι» για φιλοξενία προσφύγων στο ν. Λάρισας

lafarm

Σχετικά άρθρα

METANASTES A

Δύο «Ναι» υπό προϋποθέσεις και δύο ηχηρά «Όχι» στέλνουν στην κυβέρνηση οι δήμοι της Λάρισας μετά την κεντρική της επιλογή να εμπλέξει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών για την εξυπηρέτηση του αυξημένου κύματος προσφύγων. Μετά την άρνηση του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου να αποδεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κατασκηνώσεων στον Κοκκινοπηλό, χθες, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων από την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου στην ΚΕΔΕ, και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος αντέδρασε οργισμένα σε οποιαδήποτε συζήτηση για τις κατασκηνώσεις στην Κρανιά Ολύμπου.
metanastes2315
«Οι εγκαταστάσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσουν χώρο αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Τεμπών υπενθυμίζοντας ότι ο δήμος του διεκδικεί πλέον δικαστικά την έκταση των περίπου 22 στρεμμάτων, τα οποία παραχωρήθηκαν από την τότε Κοινότητα Κρανιάς για τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων το 1958. Ενώ και ο δήμαρχος Ελασσόνας ερωτηθείς εκ νέου χθες δήλωσε πως εμμένει στις προχθεσινές του δηλώσεις ότι οι κατασκηνώσεις στον Κοκκινοπηλό προορίζονται για τη φιλοξενία παιδιών και όχι προσφύγων. Πρόσθεσε πάντως πως αν η κυβέρνηση ζητήσει τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων κατά τρόπο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε άρνησης θα κληθεί το δημοτικό συμβούλιο του δήμου να αποφασίσει. Τόσο ο ίδιος πάντως όσο και ο συνάδελφός του Κ. Κολλάτος υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την παρουσία των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.Αντίθετα με θετικό τρόπο αντιμετωπίζουν την προοπτική παροχής συνδρομής για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος οι δημοτικές αρχές στους Δήμους Λάρισας και Τυρνάβου, οι οποίες άλλωστε πρόσκεινται πολιτικά στην κυβερνητική παράταξη και διάκεινται φιλικά στις ανακοινωθείσες κυβερνητικές επιλογές.

Αν και ο χρόνος που μεσολάβησε από την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων είναι μικρός με αποτέλεσμα -πέραν των όσων δήμων διαθέτουν κατασκηνώσεις- πολλοί δήμοι να αναζητούν χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων κύκλοι προσκείμενοι στη δημοτική αρχή της Λάρισας εκτιμούσαν χθες ότι και ο Δήμος Λάρισας θα κινηθεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ΚΕΔΕ καθώς θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ουδείς δικαιούται να κλείνει τα μάτια για την αντιμετώπισή του.Οι ίδιοι κύκλοι παρά την έλλειψη κεντρικής γραμμής εξέταζαν χθες όλες τις προσφερόμενες για τον σκοπό αυτό εγκαταστάσεις τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις παρυφές της, από εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία μέχρι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας πως «εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση η συνδρομή του Δήμου Λαρισαίων υπάρχουν στην πόλη πολλές και εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες…»O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥΣτο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, ο οποίος ερωτηθείς για την πιθανή στέγαση και εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή του δήλωσε χθες στην «Ε»: «Παρακολουθούμε το θέμα με τη σοβαρότητα και την ευαισθησία που απαιτούν οι στιγμές. Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, ούτε ελληνικό, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό.

Οι όποιες λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν σε τέτοια πλαίσια. Στη συνάντηση της αρμόδιας υπουργού Μετανάστευσης με την ΚΕΔΕ τέθηκε το θέμα. Θα περιμένουμε να προσδιοριστεί το είδος, η ποιότητα και το μέγεθος της συνεισφοράς και εφόσον μπορούμε θα συνδράμουμε».Ερωτηθείς από την «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης για το ενδεχόμενο πιθανής αξιοποίησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων του πρώην ΝΑΤΟικού Στρατηγείου για την εγκατάσταση των μεταναστών ο ίδιος τόνισε ότι «τα στρατόπεδα δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Τυρνάβου, είναι ενεργά και ο Δήμος Τυρνάβου δεν μπορεί να αποφασίσει επ’ αυτού».
METANASTES
«ΟΧΙ» ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝΞεκάθαρο μήνυμα και ένα μεγάλο «Όχι» προς την κυβέρνηση, στέλνει ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, εκφράζοντας την καθολική άποψη της τοπικής κοινωνίας της Κρανιάς αλλά και του Δήμου Τεμπών γενικότερα αναφορικά με την πιθανότητα να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στον χώρο των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων.Σε δήλωσή του με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Κολλάτος σημειώνει ότι η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας ήταν και είναι για τον Δήμο Τεμπών απαραίτητο κι αναγκαίο προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση. Ευελπιστούμε να επιδείξει την ανάλογη ηθική και η νέα κυβέρνηση.Περαιτέρω, ζητήματα ανακαίνισης, χρήσης, λειτουργίας, διάθεσης προσωπικού – πόρων και υλικών, αλλά ακόμη κι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω υποδομών δεν γίνεται να προσπεραστούν.Και ο δήμαρχος Τεμπών συνεχίζει σημειώνοντας ξεκάθεαρα ότι:«Ήδη οι Δήμοι δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε καθημερινές αρμοδιότητές τους.Μια επιπλέον φροντίδα προσφύγων εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού σε συνδυασμό με την έλλειψη αστυνομικής δύναμης, αλλά και νομικού πλαισίου για ανάλογες δράσεις, θα αποβεί μοιραία τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Ο χώρος των κατασκηνώσεων παραδόθηκε στο Δασαρχείο Λάρισας από το ΥΠΑΑΤ τον Φεβρουάριο του 2012, παρά την αντίδραση του Δήμου Τεμπών.Μετά από αγώνες ο Δήμος μας διεκδικεί πλέον δικαστικά την έκταση των περίπου 22 στρεμμάτων, τα οποία παραχωρήθηκαν από την τότε Κοινότητα Κρανιάς για τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων το 1958.Σε ένα καταπληκτικό χώρο και σε υψόμετρο 650 μέτρων κτίσθηκαν λοιπόν πριν από 60 χρόνια τα ευμεγέθη πέτρινα κτίρια (εστιατόρια, χώροι αναψυχής, διδασκαλίας κλπ) τα οποία φιλοξένησαν επί σειρά ετών χιλιάδες παιδιά απ΄ όλη την Ελλάδα.Σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας και τις κραυγές αγωνίας, στο συγκεκριμένο χώρο κυριαρχεί μια κατάσταση που δεν τιμά κανέναν.Η φθορά του χρόνου, οι «επισκέψεις» αγνώστων που συνοδεύτηκαν από βανδαλισμούς αλλά και η εναλλαγή πολλών φορέων ως υπεύθυνοι του χώρου, ισοπεδώνουν τις άλλοτε εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.Όμως αυτό δεν πτόησε τη δημοτική αρχή. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝΜε την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 και με το αμέριστο ενδιαφέρον της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννας Βαγενά, ο Δήμος Τεμπών κατέθεσε εκ νέου τρεις προτάσεις για την αξιοποίηση και την επανάχρηση των εν λόγω εγκαταστάσεων.Η πρώτη πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός Οικολογικού Πανεπιστημιακού Πάρκου – Campus με σαφή αναφορά στη σύνδεση των Πανεπιστημιακών Τεχνολογικών Σχολών, που το μαθησιακό τους αντικείμενο σχετίζεται με το Φυσικό Περιβάλλον. Οι Σχολές – Τμήματα που είναι δυνατό να επιδείξουν ενδιαφέρον είναι : Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων – Δασοπονίας – Αρχιτεκτονική Τοπίου – Ανθοκομίας κ.α. Οι εναλλακτικές προτάσεις του Δήμου είναι χωρίς διαβάθμιση του βαθμού προτεραιότητας διότι έχουμε την πίστη ότι μπορούν να συνυπάρξουν.Έτσι, έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου προετοιμασίας για αθλητικές ομάδες ή ακόμη και προπονητικού κέντρου, αφού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ιδανικό υψόμετρο και φυσικό οικοσύστημα. Αυτό ακριβώς το γεγονός μας οδήγησε και σε μια ακόμη πρόταση, αυτή της δημιουργίας μιας διεθνούς πολιτιστικής κατασκήνωσης. Εκεί οι άνθρωποι θα μπορούν να διδάξουν, να διδαχθούν αλλά και να αναδείξουν την περιοχή.Ο Δήμος Τεμπών έχει εντάξει την επανάχρηση των εγκαταστάσεων στο σχεδιασμό και την αναπτυξιακή του στρατηγική.Είναι βέβαιο ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν ελκυστικό τόπο για τους ανθρώπους που επιδίδονται στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις δραστηριότητες της νεολαίας, το περιβάλλον και την οικολογία. Προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι έχουμε όραμα και στόχο για τον χώρο των κατασκηνώσεων της Κρανιάς.Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσουν χώρο αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών.Κι αυτές οι δηλώσεις μας απηχούν το σύνολο των κατοίκων της Κρανιάς Ολύμπου.
Των Δημ. Κατσανάκη, Κων. Τσόλα
EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης