"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Είμαι ο Μπέος και το κέφι μου θα κάνω!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 Κάτω από τη σκιά του μυθικού πλοίου της Αργούς η πόλη του Βόλου και οι δημότες της θα στείλουν σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας και θα αποδείξουν ότι τα καταφέρνουν. Κυρίαρχο σύνθημα είναι: Οταν θέλουμε, μπορούμε. Γιατί ο Βόλος μάς μαγεύει, ο Βόλος μάς ενώνει…

Πρόκειται για την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Βόλου για την επίσημη φωταγώγηση της πόλης για τα Χριστούγεννα και τον στολισμό του δέντρου, ύψους 24 μέτρων, με τα 80.000 λαμπάκια, παρουσία του Σάκη Ρουβά, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Για ακόμη μια χρονιά ο έκπτωτος δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος (ο οποίος δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην εν εξελίξει δίκη για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες) επιστρατεύει την τακτική «άρτος και θεάματα» για τους δημότες με χιλιάδες λαμπάκια, το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα (!) και δανεική «χρυσόσκονη» από το αθηναϊκό star system.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι καταγγελίες για αδιαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η παραβίαση της νομιμότητας, οι σκανδαλώδεις αποφάσεις και ο ευτελισμός της πολιτικής ζωής δεν έχουν τελειωμό. Υποθέσεις, τις οποίες η διοίκηση του δήμου επιχειρεί να συσκοτίσει, στρέφοντας τους προβολείς στη «μαγεία» των Χριστουγέννων…

Η Πολιτεία

Από την πλευρά της, η επίσημη Πολιτεία και οι θεσμικοί της εκπρόσωποι σε τοπικό επίπεδο, δύο και πλέον μήνες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για την παθητική αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών του Μπέου και της ομάδας του, εξακολουθούν –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– να σφυρίζουν αδιάφορα, εγείροντας εκ νέου πλήθος ερωτημάτων για τη στάση τους.

Υποτονική περιγράφεται εξάλλου η δραστηριότητα των βουλευτών του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι –σύμφωνα με παράγοντες της πόλης του Βόλου– δεν δείχνουν διάθεση σύγκρουσης με τη δημοτική αρχή και δεν αναδεικνύουν επαρκώς τις παρατυπίες της στο Κοινοβούλιο.

Οσο όμως οι κρατικές αρχές κωφεύουν, τόσο αποθρασύνεται ο Αχιλλέας Μπέος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οξεία επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ο οποίος «τόλμησε» να του ασκήσει ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με παράνομη διοργάνωση εκδήλωσης τον Αύγουστο του 2015 (Γιορτή Κρασιού).

Ο εν αργία δήμαρχος στοχοποιεί τον εισαγγελικό λειτουργό, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη», ενώ τον κατηγορεί για εμμονή και προσωπικό διωγμό «που παραπέμπει σε μαύρες εποχές».

Aδράνεια

Ανάμεσα στους φορείς που εμφανίζονται να αδρανούν είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, που είναι αρμόδια για να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των ΟΤΑ. Η εν λόγω διοικητική αρχή καταγγέλλεται από ένα μεγάλο μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου και από διαφορετικές μεταξύ τους παρατάξεις για έλλειψη βούλησης και αδικαιολόγητη αδυναμία εκπλήρωσης του ελεγκτικού της ρόλου.

Μάλιστα, ομάδα δημοτικών συμβούλων χρέωσε πρόσφατα ονομαστικά ευθύνες στον εκτελούντα χρέη γενικού γραμματέα, Ηλία Τσέλιγκα, τονίζοντας ότι «κάνει πλάτες» στη δημοτική διοίκηση Μπέου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη απάντησή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας επιχείρησε να κάνει τα στραβά μάτια, προκειμένου να διευκολύνει τη δημοτική αρχή.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρονται η καθυστερημένη επίδοση της διαπιστωτικής πράξης που θέτει σε αργία τον Αχιλλέα Μπέο, η λήψη απόφασης για την ακύρωση εκδήλωσης που κρίθηκε παράνομη μετά την πραγματοποίησή της (!) και αντιστοίχως η εκπρόθεσμη αναφορά επ’ ωφελεία της δημοτικής αρχής σε αντιδικία του δήμου με το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο εκδιώχθηκε από την εκπροσώπησή του στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης (ΔΕΥΑΜΒ).

Πάντως, ο έκπτωτος δήμαρχος -είτε με είτε χωρίς την ανοχή της Πολιτείας- δεν πτοείται όσον αφορά τη συνειδητή, ως φαίνεται, επιλογή του να γράφει τους νόμους στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, παρά την εντός προθεσμιών αυτή τη φορά αρνητική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εκμίσθωση χώρου (άνευ δημοπρασίας και άδειας) όπου θα λειτουργούσε χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, ο Αχ. Μπέος έδωσε εντολή για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό με μια νέα παράτυπη απόφαση «Το Χωριό του Αη Βασίλη» να λειτουργήσει κανονικά.

Και προς όσους διαμαρτυρήθηκαν για τις παρανομίες χρησιμοποίησε –όπως συνηθίζει– πεζοδρομιακές εκφράσεις και ύβρεις, μιλώντας για «ρουφιάνους» και «μίζερα πολιτικά καρτούν» που δεν θέλουν να ευχαριστηθεί η κοινωνία τη χαρά των γιορτών!

Για τα μάτια του προέδρου

Μία υπόθεση που προκάλεσε πολιτικό σάλο σε ολόκληρη τη Μαγνησία και θεωρήθηκε κλασική περίπτωση διαπλοκής αφορούσε την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο η δημοτική πλειοψηφία για την απευθείας αγορά ακινήτου από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων έναντι 100 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της διοίκησης, το οποίο στην πορεία άλλαξε πολλές φορές, αλλά χωρίς στο τέλος να υπάρχει συνοδευτικά η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου, ο σκοπός απόκτησης του ακινήτου ήταν η δημιουργία εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου και «οποιασδήποτε άλλης υποδομής κοινωφελούς χαρακτήρα απαιτηθεί».

Ακόμη κι αν το παραπάνω επιχείρημα φάνταζε πειστικό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή, και μάλιστα σε όμορο οικόπεδο, ο Δήμος Βόλου διέθετε ήδη ιδιόκτητο ακίνητο, που πληροί τις προϋποθέσεις που όριζε η δημοτική αρχή, αν όντως επιθυμούσε να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο. Αρα, ποιος ο λόγος αγοράς ενός επιπλέον κτιρίου και δαπάνης ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού από τα δημοτικά ταμεία;

Ο Γιώργος ΜουλάςΟ Γιώργος Μουλάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ταυτόχρονα πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκε το οίκημα που αγόρασε ο δήμος |

Πρόσωπο-κλειδί στο ζήτημα της αγοραπωλησίας είναι ο Γιώργος Μουλάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ταυτόχρονα πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκε το οίκημα που αγόρασε ο δήμος.

Ο κ. Μουλάς, στενός συνεργάτης του κ. Μπέου, γιατρός στο επάγγελμα και γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. στην περιοχή, είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι το εν λόγω ακίνητο επιβαρύνει υπέρμετρα τον Συνεταιρισμό εξαιτίας του υψηλού ΕΝΦΙΑ. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να πωληθεί για να υπάρξει απαλλαγή από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη και κατ’ επέκταση ο ίδιος ως νόμιμος εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού να αποφύγει τον κίνδυνο ποινικής δίωξης και αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης της προσωπικής του περιουσίας.

Αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς λόγους της πώλησης του ακινήτου στον Δήμο Βόλου με συνεντεύξεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης (εφημ. «Θεσσαλία» 18-4-16) είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων:

Με βάση την απόφαση της συνέλευσης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, αποφασίστηκε να πωληθεί το εν λόγω οικόπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σε αυτό το ποσό (100 χιλιάδες ευρώ), το οποίο προκύπτει από τη μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ…

Δρώντας λοιπόν ως πωλητής και αγοραστής ταυτόχρονα, ο κ. Μουλάς –όπως κατηγορείται από 9 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που έκαναν προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης– εκμεταλλεύτηκε την πολιτική του θέση ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και ασκώντας επιρροή στον Αχιλλέα Μπέο κατάφερε να «ξεφορτωθεί» το ακίνητο, με την αγορά του από τον Δήμο Βόλου.

«Εκμεταλλευόμενος αδίστακτα την ιδιότητά του, μεθόδευσε μια ευθέως παράνομη, παντελώς άχρηστη και ασύμφορη αγορά, αντίθετη προς τα συμφέροντα των δημοτών, για να απαλλαγεί ο ίδιος από τις φορολογικές υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού όπου είναι πρόεδρος», επισημαίνουν στην προσφυγή τους προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι δημοτικοί σύμβουλοι, ζητώντας παράλληλα να τεθεί ο κ. Μουλάς σε αργία.

Τελικά, η προσφυγή έγινε αποδεκτή και η αγοραπωλησία του ακινήτου κρίθηκε άκυρη, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» δεν δικαιολογείται ο σκοπός της απόκτησής του.

Η εξέλιξη, που φανερώνει την προσχηματική διαδικασία που ακολουθήθηκε, συνιστά αναμφίβολα σοβαρότατο πλήγμα για την παράταξη Μπέου, ωστόσο από την πρακτική που υιοθετήθηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η κατάθεση ένστασης για την ανατροπή της.

Εισαγωγή μολυσματικών αποβλήτων από την… Τρίπολη

Προεκλογικά, ο κ. Μπέος υποσχόταν να μετατρέψει τον Βόλο σε Μονακό. Μέχρι σήμερα η υπόσχεση μένει ανεκπλήρωτη και η μοναδική πόλη που ίσως να μοιάζει με τον Βόλο είναι το Παλέρμο. Εσχάτως, βέβαια, καταβάλλεται προσπάθεια ταύτισης με τη Φυλή ή τα Ανω Λιόσια λόγω της χωματερής που διαθέτουν.

Πιο συγκεκριμένα, με αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) του Ν. Μαγνησίας, όπου την πλειοψηφία κατέχει η δημοτική αρχή Μπέου, επετράπη -για λόγους τουλάχιστον ακατανόητους- η εναπόθεση στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Βόλου απορριμμάτων (συνολικά 12.000 τόνων) από την περιοχή της Κέρκυρας (!), καθώς και επικίνδυνων αποβλήτων, αμιγώς μολυσματικών (ΕΑΑΜ) από την Τρίπολη, που διαχειρίζεται η εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιωάννη Καλογρίτσα, ANSY A.E.

Οι παραπάνω ενέργειες δημιούργησαν ποικίλες απορίες, αφ’ ενός διότι τα σκουπίδια της Κέρκυρας προέρχονται από έναν νομό που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τη Μαγνησία και άρα θα ήταν εύλογο να κατέληγαν σε κάποιο ΧΥΤΑ γειτονικό στο νησί του Ιονίου. Αφ’ ετέρου, διότι η χωματερή του Βόλου προβλέπεται να δέχεται απορρίμματα μόνο από τους δήμους που βρίσκονται εντός ορίων του νομού, ενώ επίσης αντέχει να λειτουργεί το πολύ για ακόμη δύο χρόνια.

Εντονότερο είναι όμως το παρασκήνιο και πιο πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται σε ό,τι αφορά την απόφαση για τη μεταφορά από την Τρίπολη στον Βόλο των μολυσματικών αποβλήτων.

Πέρα από τους προαναφερθέντες λόγους της πρώτης περίπτωσης που ισχύουν και εν προκειμένω, εντύπωση προκαλούν οι παλινωδίες των αρμόδιων τοπικών παραγόντων του Συνδέσμου Διαχείρισης και δημοτικών συμβούλων του κ. Μπέου (Γ. Πράττος, Κ. Γανωτής και Στ. Κάλλης), οι οποίοι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουν αποδεχτεί, έχουν ακυρώσει και κατόπιν έχουν κάνει και πάλι δεκτή την εναπόθεση των επικίνδυνων απορριμμάτων της εταιρείας ANSY.

Ειδικότερα, ο ΣΥΔΙΣΑ είχε εισηγηθεί θετικά, ωστόσο οι σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στην ομόφωνη απόφαση διακοπής της συνεργασίας με την επίμαχη εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε περίπου ενάμιση μήνα αργότερα (στις 28 Σεπτεμβρίου) οπότε τα ίδια άτομα που είχαν ψηφίσει τον τερματισμό της συμφωνίας, αναιρώντας τους εαυτούς τους, τάχθηκαν υπέρ της εκ νέου μεταφοράς των σκουπιδιών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

Τι μεσολάβησε και τροποποίησαν τρεις φορές τη στάση τους παραμένει αδιευκρίνιστο, αν και πάντως η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τυχόν πράξεις και παραλείψεις στη διαδικασία αποδοχής των απορριμμάτων.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι η ANSY Α.Ε. είχε αιτηθεί ανεπιτυχώς τη σύναψη σύμβασης με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων των Νομών Αττικής και Αιτωλοακαρνανίας, λαμβάνοντας αρνητικές απαντήσεις.

Επιπλέον, όπως εκτιμούν τοπικοί κύκλοι, η επιμονή για τη συνεργασία της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με τον Αχιλλέα Μπέο ενδεχομένως να οφείλεται στη γνωριμία που φέρεται να έχουν οι δύο άνδρες από το παρελθόν, στις κοινές τους καταβολές από τη Νέα Σμύρνη και στην παλαιότερη εμπλοκή τους με την ομάδα του Πανιωνίου.

Για το θέμα με τα σκουπίδια, είχε κατατεθεί από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, η οποία προσφάτως απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την ακύρωση των αποφάσεων που έλαβε ο Δήμος και ο ΣΥΔΙΣΑ Βόλου.

efsyn .gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης