"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Είναι δυνατόν το 2020 που η τεχνολογία τρέχει με «χίλια», ένα ποτάμι, ο ΠΗΝΕΙΟΣ, που είναι «ΕΥΛΟΓΙΑ» για το κάμπο, όταν πλημμυρίζει να γίνεται «ΚΑΤΑΡΑ»;

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ»

Για πολλοστή φορά στα χρονικά ο κάμπος της Φαρκαδόνας πλημμύρισε, με αποτέλεσμα οι καταστροφές στο φυτοζωϊκό κεφάλαιο αναμένεται να είναι σημαντικές.

Για μια ακόμα χρονιά επιβεβαιώνεται, με τραγικό τρόπο, ότι η περιοχή στο δήμο Φαρκαδόνας είναι μια περιοχή ανοχύρωτη στα καιρικά φαινόμενα.

Και όχι απλά πλημμύρισε, αλλά στην κυριολεξία πνίγηκε ο κάμπος (πάνω από 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης). Μπορεί οι πλημμύρες να μην είναι σε χρονικό σημείο συγκομιδής, όμως δε παύουν να είναι καταστροφικές και ζημιογόνες για τα ήδη σπαρμένα σιτηρά, όπως και για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Για μια ακόμα χρονιά επιβεβαιώνεται, με τραγικό τρόπο, ότι η περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας, αλλά και η γύρω από τη Φαρκαδόνα, είναι μια περιοχή ανοχύρωτη στα καιρικά φαινόμενα.

Και θα ακουστούν πάλι τα ίδια μεγάλα λόγια, οι βαρύγδουπες δηλώσεις και οι ανακοινώσεις για την αναγκαιότητα των απαραίτητων έργων πρόληψης και προστασίας, οι δηλώσεις για την υποτιθέμενη στήριξη, αποζημίωση και αρωγή των φορέων και πολιτείας.

Και θα τρέξουν οι βουλευτές μας και ο υπουργός μας, θα κάνουν τη σύσκεψη με Δήμο και κοινοτάρχες, θα μας φέρουν και το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ (πλέον έγιναν φίλοι με τους κατοίκους) για άμεση καταγραφή ζημιών… και με λίγα λόγια… μια από τα ίδια…όπως πολύ καλά γνωρίζουμε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Είναι δυνατόν το 2020 που η τεχνολογία τρέχει με «χίλια», ένα ποτάμι, ο ΠΗΝΕΙΟΣ, που είναι «ΕΥΛΟΓΙΑ» για το κάμπο, με τα όσα προσφέρει κάνοντας την περιοχή εύφορη, γόνιμη, πλουτοπαραγωγική, ευλογημένη, όταν πλημμυρίζει να γίνεται «ΚΑΤΑΡΑ»;

Μέχρι πότε θα ξορκίζουμε το Ποτάμι και θα ψάχνουμε άλλοθι πίσω από το: «Ξεχείλισε ο Πηνειός, τι να κάνουμε, να τα βάλουμε με τη φύση, να τα βάλουμε με το Θεό;».

Όχι, το ζητούμενο δεν είναι να τα βάλεις ούτε με τη φύση ούτε με το Θεό. Τον τεράστιο «ενεργειακό γίγαντα» που λέγεται Πηνειός και που αποτελεί πηγή ζωής για τον κάμπο θέλουμε να μας βοηθήσετε να τιθασεύσουμε, να διαχειριστούμε και σωστά να τον εκμεταλλευτούμε.

Και αν η πολιτεία δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει μέσω των υπηρεσιών της να διαχειριστεί, δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να μας προστατέψει από το Πηνειό, τους παραποτάμους του και τα νερά αυτών, τότε ας ζητήσει τη βοήθεια των πολιτών που είναι και άμεσα εμπλεκόμενοι και ας τους επιτρέψει, στηρίζοντάς τους με κάθε τρόπο να τα διαχειριστούν μόνοι τους ή στην τελική από κοινού, για να δοθεί κάποτε ολοκληρωτική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.

Όμως και αυτό δεν είναι μόνιμη λύση. Ούτε ο Δήμος μπορεί να σηκώσει μόνος του ένα τέτοιο φορτίο, αν δεν παρέμβει Περιφέρεια και Πολιτεία μαζί. Όταν μάλιστα «απριόρι» και χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο κάμπος της Φαρκαδόνας είναι εδώ και πολλά χρόνια, χαρακτηρισμένος ως ζώνη ανάσχεσης υδάτων και αποτελεί «προστατευτικό ανάχωμα» για τις περιοχές μετά από αυτόν προς Λάρισα.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να προχωρήσει τη διαδικασία κάποιων προταθέντων φραγμάτων που χαρακτηρίζονται ως αντιπλημμυρικά, ως αρδευτικά αλλά και ως υδρευτικά.

Πολιτική βούληση ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ και ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ να υπάρχει και όλα γίνονται…

Είναι αδιανόητο ένας τέτοιος τεράστιος υδάτινος όγκος να διέρχεται μέσα από το αγρόκτημά σου(Δήμος Φαρκαδόνας) και για τη διαχείριση των υδάτων όχι μόνο του Πηνειού αλλά και των παραποτάμων του καθώς και των καναλιών, να έχουν λόγο, άποψη και «τηλεφωνική διαχείριση άλλοι από μακριά» και εσύ να είσαι ο τελευταίος, που θα έχει λόγο και άποψη και μερικές φορές να μην ερωτάσαι καν ή μόνο να «εκτελείς» εντολές.

Αυτά … Κατά τα άλλα:
Ο Πηνειός, η «ΕΥΛΟΓΙΑ» του κάμπου…. που όταν πλημμυρίζει γίνεται «ΚΑΤΑΡΑ»….

Φόρουμ Πολιτών Δήμου Φαρκαδώνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης