"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Εγκρίθηκε από την Ιεραρχία η μονιμοποίηση της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μία από τις σημαντικότερες ημέρες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας είναι η σημερινή 9η Οκτωβρίου 2015, καθώς μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις που σηματοδότησε η παραίτηση του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, εγκρίθηκε κατά τη σημερινή ψηφοφορία από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος η μονιμοποίηση της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων.

Στις 12 μ. μάλιστα θα ηχήσουν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων.

Το θέμα περί μονιμότητας της ιστορικής Μητρόπολης Σταγών & Μετεώρων συζητήθηκε πρώτο στη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας και Τρίκκης.

Το θέμα ήταν να έρθει προς συζήτηση στη συνεδρία της Ιεραρχίας την Τετάρτη, ωστόσο αυτό δεν συνέβη ούτε την ημέρα αυτή ούτε χθες Πέμπτη, λόγω της ξαφνικής ασθένειας του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Αναμένεται όμως τελικά να συζητηθεί σήμερα Παρασκευή, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρέπεμψε με ομόφωνη απόφασή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της την περασμένη Παρασκευή το θέμα στην Ιεραρχία.

Την εισήγηση περί αναγκαιότητας μονιμοποίησης της Μητρόπολης Σταγών & Μετεώρων, η οποία συστάθηκε ως προσωποπαγής το 1991 με την τοποθέτηση σε αυτή του κ. Σεραφείμ, έκανε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είναι και τοποτηρητής της Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών, μετά την παραίτηση του κ. Αλεξίου.

Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για τη μονιμοποίηση της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων. Στον αγώνα αυτόν πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, καθώς και ομάδα Καλαμπακιωτών, ενώ το θέμα φρόντισε να το κρατά πάντα στο προσκήνιο η εφημερίδα «Τα Μετέωρα».

Αξιόλογη ήταν η προσφορά και των διατελεσάντων δημάρχων, όπως και του νυν Δημάρχου κ. Χρήστου Σινάνη, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας πριν από έναν χρόνο περίπου να λάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση του πάγιου αιτήματος της περιφέρειας Καλαμπάκας.

Η Επισκοπή Σταγών ξεκίνησε να λειτουργεί από τον 9ο αιώνα και µέχρι το 1899. Τότε συγχωνεύθηκε µε την Επισκοπή Τρίκκης και δηµιουργήθηκε η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, η οποία ωστόσο ξεκίνησε ουσιαστικά να λειτουργεί το 1910.

Το 1991 δηµιουργήθηκε η προσωποπαγής Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, και τοποθετήθηκε Μητροπολίτης ο Σεβασµιώτατος κ. Σεραφείµ.

 

Νέος Μητροπολίτης Τρίκκης

Ιδιαίτερη είναι η σημερινή ημέρα και για την τοπική κοινωνία των Τρικάλων, καθώς η Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Τρίκκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκλογή του νέου Μητροπολίτη αναμένεται γύρω στις 12 μ. στη Μονή Πετράκη.

Ο νέος Μητροπολίτης θα χειροτονηθεί το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθηνών.
Ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 1981 και παρέμεινε στη θέση αυτή για 34 συναπτά έτη, όντας ο μακροβιότερος.

Ο κ. Αλέξιος είχε διαδεχθεί τον Στέφανο, ο οποίος εκλέχθηκε το 1974 στη θέση του μετέπειτα Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, που είχε αναλάβει Μητροπολίτης το 1970 στη θέση του εκλιπόντος Διονυσίου.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σεραφείμ δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και επανήλθε το 1991 στη νεοσύστατη Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων.

tameteora

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης