"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.8 C
Trikala

Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Οι Κούρδισσες δεν παραδίδουν τα όπλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Τουρκία διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στην περιοχή του Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) επίθεση εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, την YPG που χαρακτηρίζεται ως “τρομοκρατική” από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η YPG είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. 

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς τα ανατολικά, κυρίως την πόλη Μάνμπιτζ, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιώτες. “Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να γλιτώσουν από το επώδυνο τέλος που τους περιμένει, ούτε στην Αφρίν, ούτε στη Μάνμπιτζ”, τόνισε χθες Κυριακή σε ομιλία του ο Ερντογάν. “Τα (συριακά) σύνορα θα εκκαθαριστούν”, πρόσθεσε.

Χθες, Κυριακή, οι Τούρκοι κατέλαβαν έναν στρατηγικής σημασίας λόφο στη βορειοδυτική Συρία στο πλαίσιο της εκστρατείας τους. Οι τουρκικές δυνάμεις προσπαθούσαν τις τελευταίες εννέα ημέρες να καταλάβουν τον λόφο Μπαρσάγια που βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης της Αφρίν, όμως ήταν αντιμέτωπες με σφοδρή αντίσταση από τους Κούρδους και τις κακές καιρικές συνθήκες οι οποίες περιόριζαν την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών τους πληγμάτων.

Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, έπειτα από πολλές ημέρες βροχής και ομίχλης, η αεροπορία και το πυροβολικό βομβάρδισαν το πρωί τον λόφο και στη συνέχεια οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις αλλά και Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση.

Η κατάληψη του λόφου Μπαρσάγια, που δεσπόζει πάνω από τη συριακή περιοχή Αζάζ και την τουρκική Κιλίς, είναι η πιο σημαντική νίκη που έχει καταγράψει η Άγκυρα μετά την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας”.

Από τις 20 Ιανουαρίου η επιχείρηση έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε επτά Τούρκους στρατιώτες, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Επιπλέον το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 69 αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα και 78 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί.

Αλλά και οι άμαχοι έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα, καθώς σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 44 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Ανάμεσα στους νεκρούς Κούρδους μαχητές είναι και η Zuluh Hemo η οποία ήταν μέλος του γυναικείου τάγματος “Women’s Protection Units”, ή αλλιώς Y.P.J. Το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων SMM Syria‏ μετέδωσε πως η Zuluh Hemo (είχε το ψευδώνυμο Avesta Habur) πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός τουρκικού άρματος μάχης και σκότωσε δύο Τούρκους μαχητές. Για την ακρίβεια ανατινάχθηκε για να ανακόψει την πορεία ενός τανκ προς το χωριό Hemmam στην περιοχή του Αφρίν.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς και η ΕΕ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την τουρκική επέμβαση στη Συρία, η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

Αντιδρώντας στην επιχείρηση της Άγκυρας, οι αρχές της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής της Συρίας ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι δεν θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Σότσι.

Για τρομοκρατική προπαγάνδα κάνουν λόγο οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση περισσότερα από 300 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν “τρομοκρατική προπαγάνδα” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειοδυτική Συρία.

Από τις 20 Ιανουαρίου, “έχουν τεθεί υπό κράτηση 311 άτομα που έκαναν τρομοκρατική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την επιχείρηση στο Αφρίν”, αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε διευκρινίσεις, ωστόσο οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πολλές συλλήψεις σε όλη τη χώρα, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το HDP ζητεί από τη διεθνή κοινότητα “να αναλάβει αμέσως δράση για να βάλει τέλος” στην τουρκική επιχείρηση, η οποία χαρακτηρίζεται “εισβολή”.

Αξιωματούχος του HDP δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως 209 μέλη του έχουν συλληφθεί από τις 20 Ιανουαρίου για “τρομοκρατική προπαγάνδα” και “υποκίνηση μίσους”.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ελευθερία της έκφρασης. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανέχονται την κριτική.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Αφρίν, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα και δήλωσε πως όσοι ενδεχομένως θα διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης θα πληρώσουν “πολύ υψηλό τίμημα”.

news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης