"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Τρικάλων «ο Αργος»

lafarm

Σχετικά άρθρα

a href=”https://trikkipress.gr/wp-content/uploads/2015/04/005.jpg”>skilos
Στο προσωρινό καταφύγιο Τρικάλων στη Ράξα ζουν 165 σκυλιά 115 θηλυκά και 50 αρσενικά και άλλα 7 στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου. Σύμφωνα με το νόμο 4039/12 το καταφύγιο πρέπει να φιλοξενεί προσωρινά σκυλιά για περίθαλψη και αποθεραπεία και βάσει του ίδιου νόμου τα ζώα αυτά πρέπει να επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Η υποχρέωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων, με την εθελοντική εργασία των μελών του, είναι ο καθημερινός καθαρισμός και σίτιση αυτών των ζώων, η στείρωση, ο εμβολιασμός τους και η προώθησή τους για υιοθεσία.

Η υποχρέωση του Δήμου είναι η εξεύρεση και διάθεση κονδυλίων για όλα τα παραπάνω. Από την ίδρυση του Συλλόγου 2007 με δωρεές φίλων από το εξωτερικό και μελών του Συλλόγου τα αδέσποτα των Τρικάλων σιτίζονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται καθώς το ποσό της σύμβασης με το Δήμο είναι μηδαμινό για τις υποχρεώσεις που ένα καταφύγιο έχει, αλλά και για τις ολοένα μεγαλύτερες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη εγκατάλειψη νέων ζώων από τους συνδημότες μας.
Σημαντική υποχρέωση του Δήμου, επίσης βάσει του Ν 4039/12, μέσω της Κτηνιατρικής υπηρεσίας είναι η καταγραφή και ο έλεγχος των δεσποζόμενων ζώων, που αποτελούν την κύρια πηγή αδέσποτων στην Ελλάδα, όπως και των pet shops και των παράνομων εκτροφείων όπου δυστυχώς καμία εξέλιξη δεν έχουμε μέχρι και σήμερα.

Με αφορμή λοιπόν, περιστατικό που έγινε έξω από το καταφύγιο αδέσποτων στη Ράξα Τρικάλων στις 15/4/2015 και στα πλαίσια της συμβίωσής μας με τα ζώα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «ο Αργος» ενημερώνει τους δημότες των Τρικάλων, πως τα αδέσποτα που ζουν μέσα και έξω από το καταφύγιο Τρικάλων έχουν στειρωθεί, έχουν σημανθεί και εμβολιάζονται κάθε χρόνο όπως απαιτείται. Τις προσεχείς μέρες θα γίνουν οι εμβολιασμοί για το έτος 2015.
skilos
Η αδιαφορία των πολιτών όχι μόνο για το νόμο, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, μας φέρνει σε σημείο μη περαιτέρω. Υπήρξε εποχή όπου έξω από το καταφύγιο υπήρχαν πάνω από 25 αδέσποτα σκυλιά που συμπολίτες μας «πέταξαν» εκεί σαν ανεπιθύμητα, τα οποία στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν, σημάνθηκαν και συμπολίτες μας φρόντισαν να εξολοθρεύσουν με φόλες αν και ήταν στη μέση του πουθενά.
Επισημαίνουμε πως τα σκυλιά που ζουν στο καταφύγιο αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου γίνονται καθημερινός στόχος από τους ρομά, που με την ανοχή της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής έχουν εγκατασταθεί σε Δημοτική έκταση δίπλα στο καταφύγιο και ενοχλούνται από τα σκυλιά, αφού οι υποσχέσεις που έχουν είναι διαφορετικές από την παραμονή του καταφυγίου στο χώρο. Η Ελληνική Αστυνομία όπως και παλιότερα η Δημοτική, είναι μάρτυρες αυτού του γεγονότος μιας και είναι άπειρες οι φορές που κλήθηκαν από τους εθελοντές για επιθέσεις με πέτρες και ξύλα.
Ενημερώνουμε λοιπόν τους συμπολίτες μας για την περίπτωση που θα διέλθουν από το καταφύγιο πως ο λόγος και ο τρόπος που τα σκυλιά κυνηγούν ένα αυτοκίνητο, μία μοτοσικλέτα/ένα ποδήλατο, ή έναν δρομέα διαφέρει από σκύλο σε σκύλο όπως διαφέρει και ο τρόπος που αντιδρούν, είναι σε κάθε περίπτωση μοναδικός χωρίς να υπάρχει κάποιος κανόνας αναγνώρισης. Το ίδιο ισχύει και για τα αδέσποτα στην πόλη. Μπορούμε ωστόσο να υποδείξουμε 6 περιπτώσεις με τις αντίστοιχες αντιδράσεις των σκυλιών.

1. Σκύλος «περίεργος» («τι είναι αυτό το παράξενο πράγμα που περνάει από μπροστά μου;») Αντίδραση: Αυτός ο σκύλος θα γαβγίσει, θα κυνηγήσει – περισσότερο για παιχνίδι – αλλά δεν θα επιτεθεί.
2. Σκύλος «κυνηγός» (βλέπει το κινούμενο μέσο ως το θήραμα που οφείλει να κυνηγήσει) Αντίδραση: Θα κυνηγήσει είτε απλώς για το παιχνίδι είτε και θα επιτεθεί στο θήραμα (συνήθως τη ρόδα του ποδηλάτου). Πιθανόν να τρέξει και μπροστά από το όχημα για να του κόψει τον δρόμο και να το σταματήσει.
3. Σκύλος «φύλακας», που περιφρουρεί και υπερασπίζεται τον ζωτικό του χώρο, τον οποίο εσείς παραβιάσατε. Αντίδραση: Θα κινηθεί παράλληλα με το ποδήλατο στην κατά μήκος νοητή γραμμή ιδιοκτησίας του, μέχρι να τελειώσει ο χώρος που προστατεύει και να απομακρυνθεί ο παραβάτης (=ποδήλατο). Αν δεν τον προκαλέσετε δεν θα επιτεθεί.
4. Σκύλος «φύλακας κοπαδιού», συνήθως σε επαρχιακούς δρόμους, όπου κάπου εκεί κοντά βρίσκεται και το κοπάδι. Αντίδραση: Αν το κοπάδι είναι μακριά, θα απειλήσει αλλά δεν θα επιτεθεί. Αν το κοπάδι είναι κοντά, τότε πιθανόν να επιτεθεί, ειδικά αν κάνετε κάτι προκλητικό.
5. Σκύλος «επιθετικός», που έχει εκπαιδευτεί από τον ιδιοκτήτη του να επιτίθεται! Δυστυχώς, έχουμε δει όλοι μας ιδιοκτήτες που ενθαρρύνουν τα σκυλιά τους να επιτίθενται, ιδιαίτερα σε γάτες, μετά από προτροπή. Αντίδραση: Η πιθανότητα να επιτεθεί είναι μεγάλη και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση.
6. Σκύλος «φοβικός», που έχει αρνητική εμπειρία από το παρελθόν -ίσως να τον έχει χτυπήσει αυτοκίνητο. Αντίδραση: Θα γαβγίσει, θα απειλήσει αλλά θα κρατάει μια απόσταση ασφαλείας.
Για τον Ποδηλάτη
Αν είστε ποδηλάτες, πρέπει να σταματήσετε, να κατεβείτε από το ποδήλατο και να περιμένετε να ηρεμήσουν. Το ποδήλατο πρέπει να τοποθετείται ανάμεσα σε σας και την αγέλη. Αν το σκυλί δαγκώσει, θα δαγκώσει το ποδήλατο και θα φύγει.
Σε καμία περίπτωση δεν κλωτσάμε. Με την κίνηση αυτή ερεθίζουμε το σκύλο και μπορεί να δαγκώσει το πόδι θεωρώντας πως δέχεται επίθεση. Τα περισσότερα δαγκώματα σε ποδηλάτες είναι στα πόδια.
skilia

Για τον Δρομέα
Αν είστε δρομείς, οφείλετε από την στιγμή που δείτε σκυλιά, να ηρεμήσετε την κίνησή σας.
Αν σας γαβγίζουν επειδή κρατάτε μπατόν ή μαγκούρα (ισχύει και για τους ηλικιωμένους), μην το ανεμίσετε απειλητικά, αλλά βγάλτε το από το οπτικό πεδίο του σκύλου ή περάστε το αργά στην ζώνη. Έτσι για εκείνα όταν τα χέρια σας είναι άδεια ΔΕΝ κρατάτε «όπλο».
< Οι υπερβολικές ανθρώπινες αντιδράσεις, προκαλούν αντίστοιχα υπερβολικές σκυλίσιες αντιδράσεις (προφανώς και τα τσιρίγματα πρέπει να συγκρατηθούν). Η φωνή συνήθως δεν βοηθάει ενάντια σε αγέλη, ίσα-ίσα που θα ερεθίσει τα σκυλιά. Ο μόνος λόγος που αξίζει να φωνάξετε είναι για να σας ακούσει ο ιδιοκτήτης και να τo μαζέψει αν μιλάμε για δεσποζόμενο σκύλο που έχει ξεφύγει από την επιτήρηση του ιδιοκτήτη του Το να κρατάμε ξύλο δεν είναι καλή ιδέα. Επειδή δυστυχώς πολλά σκυλιά έχουν χτυπηθεί με ξύλο, αυτά τείνουν να γίνονται επιθετικά μόνο και μόνο που το βλέπουν. Ένα μπουκαλάκι νερό είναι μεγάλη βοήθεια όσο κι αν δεν το πιστεύετε. Σε μία εποχή όπου η στείρωση θεωρείται ανήθικη πράξη ενώ η εγκατάλειψη των κουταβιών όχι, καλούμαστε ΟΛΟΙ να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Τα αδέσποτα δεν είναι υποχρέωση ΜΟΝΟ των φιλόζωων, των Φιλοζωικών Σωματείων ή του κάθε Δήμου αλλά ΟΛΩΝ των πολιτών. Δυστυχώς οι συμπολίτες μας θυμούνται τα αδέσποτα, μόνο όταν υπάρχει περιστατικό δαγκώματος ή επιθετικής συμπεριφοράς λόγω οίστρου για να τα στοχοποιήσουν και είναι αόρατα γι’ αυτούς τον υπόλοιπο καιρό, κλείνοντας τα μάτια σαν να μην υπάρχουν και αδιαφορώντας για την τύχη τους . ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης