"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Εν έτει 2015 λειτουργεί στα Τρίκαλα σχολείο με λυόμενες αίθουσες!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Liomeno a
Στη συνοικία Κηπακίου το 18ο δημοτικό σχολείο των Τρικάλων λειτουργεί σε κτίριο μικρό, παλαιό και με λυόμενα για αίθουσες
Το 18ο δημοτικό σχολείο των Τρικάλων λειτουργεί στην συνοικία του Κηπακίου. Είναι σε απόσταση 30 μέτρων από τη σιδηροδρομική γραμμή και ακριβώς απέναντι από το νηπιαγωγείο της συνοικίας.
Στο σχολείο φοιτούν περίπου 190 παιδιά. Για την ακρίβεια ο αριθμός δεν είναι σταθερός διότι στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν πολλά παιδιά οικογενειών ΡΟΜΑ που διαμένουν στη συνοικία.
Liomeno b

της Ελπίδας Κουτσογιάννη
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς του σχολείου αυτά τα παιδιά ξεκινούν κανονικά το σχολείο τους, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και συνεχίζουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Όμως, εξαιτίας της μετακίνησης των γονιών τους από τα Χριστούγεννα μέχρι το Πάσχα αρκετά απουσιάζουν. Επιστρέφουν και πάλι κανονικά στο σχολείο λίγο πριν τις γιορτές του Πάσχα. Εκείνες τις περιόδους ο μαθητικός πληθυσμός του σχολείου φτάνει στα 190 παιδιά.
Εάν δει κάποιος εξωτερικά το σχολείο, βλέπει μία τεράστια αυλή και ένα μικρό κτίριο για σχολείο, που δεν χωρούν ούτε καν ενενήντα (90) μαθητές, πόσω μάλλον εκατόν ενενήντα (190)!
Λυόμενα
Όταν η συνοικία άρχισε να μεγαλώνει και όταν τα παιδιά του σχολείου άρχισαν να αυξάνονται στο 18ο δημοτικό συμβούλιο εμφανώς έγινε, ό,τι γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σχολείων της περιφέρειας της χώρας. Η… λύση που βρέθηκε για να «μεγαλώσει» ο χώρος του σχολείου είναι λυόμενες αίθουσες! Τοποθετήθηκαν σε σημείο της αυλής για να χωρέσουν όλοι οι μαθητές στο σχολείο. Τοποθετήθηκαν σε σημείο της αυλής για να θυμίζουν πόσο άνισες είναι οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και πόσο βαθιά ταξικό το εκπαιδευτικό σύστημα.
Liomeno g
Εξωτερικά του κτιρίου, το σχολείο είναι προφανές ότι χρειάζεται βάψιμο και περιποίηση. Το ίδιο και ο αύλειος χώρος (χρειάζεται φροντίδα). Το εσωτερικό του κτιρίου είναι περιποιημένο – παρότι η επίσκεψη έγινε σε καιρό διακοπών του Πάσχα – προφανώς με ευθύνη των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Και πάλι όμως οι χώροι είναι μικροί. Αντίστοιχη είναι η μορφή του εσωτερικού των λυόμενων, με τα επιπρόσθετα προβλήματα που έχουν αυτού του τύπου τα κτίρια (κρύο το χειμώνα, ζέστη το καλοκαίρι και πάντως δεν είναι κατάλληλα για αίθουσες διδασκαλίας).
Αναρωτιέται κανείς βέβαια πως είναι δυνατό εν έτει 2015 σχολεία να λειτουργούν με λυόμενα κτίρια. Πως είναι δυνατό να λειτουργεί ως σχολείο ένα κτίριο παλαιό, χωρίς αίθουσες με λυόμενα κτίρια!
Στην περίπτωση του 18ου δημοτικού σχολείου κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να θέσει και τη διάσταση της ίδιας της εγκατάλειψης της συνοικίας. Θα μπορούσε να θέσει τη διάσταση ότι σε αυτό το σχολείο φοιτούν παιδιά ΡΟΜΑ, που η κοινωνία έχει επιβάλει γι’ αυτά το περιθώριο. Ίσως γι’ αυτό αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει στα Τρίκαλα σχολείο που λειτουργεί με λυόμενες αίθουσες!

Πρωινός Λόγος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης