"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.5 C
Trikala

Εξαφανίστηκαν πίνακες του Δημήτρη Κατσικογιάννη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Katsihogianni

Πίνακες ζωγραφικής και έργα Τέχνης του ζωγράφου με διεθνή αναγνώριση και γλύπτη Δημήτρη Κατσικογιάννη, αναζητούσαν χθες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας προχωρώντας σε κατ’ οίκον έρευνες.
Έρευνες που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», συνεχίζονταν μέχρι και αργά χθες βράδυ, σε σπίτια τόσο στη Λάρισα όσο και στη Ραψάνη, προκειμένου να βρεθούν περισσότεροι από 100 πίνακες του καλλιτέχνη, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μετά από μήνυση κληρονόμου σε βάρος συγγενικού προσώπου για κλοπή των έργων, από σπίτι στο οποίο φυλάσσονταν.
katsikogainnis
Η τεράστια συλλογή, του καταγόμενου από την Καρυά Ολύμπου Δημήτρη Kατσικογιάννη, δωρήθηκε στον Δήμο Τρικκαίων, με σκοπό την ίδρυση του μουσείου “Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη”», όπως σημείωνε στη διαθήκη του ο σημαντικός καλλιτέχνης. Ο Κατσικογιάννης πέθανε το 1991, χρονιά που πέθανε επίσης και η καταγόμενη από τη Ραψάνη σύζυγός του Λέγκω, μοναδική κληρονόμος. Τα έργα κληρονομήθηκαν στη συνέχεια από συγγενικά πρόσωπα της Λ. Κασικογιάννη που τα δώρησαν , όπως προαναφέρθηκε, στον Δήμο Τρικκαίων. Το Μουσείο «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη» εγκαινιάστηκε το 1994 στεγαζόμενο προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο ενώ από το 1998, στεγάζεται σε κτίριο στην Αγία Μονή Τρικάλων.

Ωστόσο οι επόμενες γενιές των κληρονόμων και προφανώς για άλλα έργα του καλλιτέχνη, έφθασαν στην αστυνομία αλληλοκατηγορούμενοι για κλοπή πινάκων ζωγραφικής και έργων τέχνης. Οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες βράδυ και δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματά τους για τον εντοπισμό των έργων.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Κατσικογιάννης με την οργάνωσή του στο ΕΑΜ και ΚΚΕ, πήρε μέρος στην εθνική Αντίσταση και ζωγραφίζει εμπνεόμενος από τον αγώνα του ελληνικού λαού. Γι αυτό και κύριο θέμα των έργων του είναι η Εθνική Αντίσταση. Φιλοτέχνησε ωστόσο έργα εμπνευσμένα από το Πολυτεχνείο, τους αγροτικούς αγώνες, τους πολιτικούς εξόριστους, την τρομοκρατία, την παγκόσμια ειρήνη. Για την αντιστασιακή του δράση ο Δημήτρης Κατσικογιάννης. καταδικάστηκε ισόβια και φυλακίστηκε, μεταξύ άλλων, σε Κέρκυρα, Τρίκαλα, Λάρισα, Αλικαρνασσό.

Ο Δημ. Κατσικογιάννης πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έργα του φιλοξενούνται και στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Πηγή: Ελευθερία
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης