"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Επίκαιρη ερώτηση για το Θεατρικό Μουσείο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Σε πλήρη εγκατάλειψη το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο».

Στις 24 Μαρτίου 2014 (Α.Π. 713) είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο» (Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.), χωρίς όμως να συζητηθεί από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το Θεατρικό Μουσείο λόγω των συσσωρευμένων χρεών, της έλλειψης πόρων και της εγκατάλειψής του από την Πολιτεία, έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας του. Το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κατάσταση είναι πλέον ακόμη χειρότερη, ειδικά όσον αφορά τις συνθήκες στέγασης του αρχείου του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο διαθέτει σπάνιες συλλογές, βάσεις δεδομένων, εκθεματικό και μουσειακό υλικό, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχείο, με θέμα την ιστορία του ελληνικού θεάτρου από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Επίσης, διαθέτει βιβλιοθήκη, με σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, χιλιάδες τόμους για το θέατρο, που χρονολογούνται από το 1736 και εξής, δημοσιεύματα για το θέατρο, αφίσες και το Αρχείο Αποκομμάτων.

Το 2011, η ηγεσία του τότε Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να μην συνεχίσει τη χρηματοδότηση του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ., οδηγώντας το σε πλήρη απαξίωση. Σήμερα, οι εργαζόμενοι –που από 14 μειώθηκαν σε 8– βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται μισθοί από τον Φεβρουάριο του 2012.

Τα εκθέματα είναι πλέον σε μεγάλο κίνδυνο λόγω των απαράδεκτων και ακατάλληλων συνθηκών στέγασης. Οι υπολογιστές δεν λειτουργούν, ενώ ακόμη και η ιστοσελίδα του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. η οποία διέθετε ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό,  είναι εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα, ο φορέας έπαψε να παρέχει στην πανεπιστημιακή και θεατρική κοινότητα σημαντικές ερευνητικές, εκπαιδευτικές και αρχειακές υπηρεσίες.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασωθεί το ανεκτίμητο αρχείο του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. από την φθορά που ήδη υφίσταται και να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία του;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Κυρίτσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης