"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Επιμένει ο Γ. Κυρίτσης για τις παιδιατρικές, αλλά το υπουργείο αδιαφορεί

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Ερώτηση κατέθεσε ο κ. Κυρίτσης σε σχέση με την έλλειψη παιδιάτρων στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των παιδιατρικών κλινικών τους. Η ερώτηση έχει ξαναϋποβληθεί, αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρξε απάντηση…


Η ερώτηση έχει ως εξής: 

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: «Η έλλειψη παιδιάτρων στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των παιδιατρικών κλινικών τους».

Το ζήτημα της ανεπαρκούς στελέχωσης των δομών υγείας του νομού Τρικάλων αλλά και της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων είχα θέσει και σε προηγούμενη ερώτησή μου (12/3/2014, Α.Π. 6898) χωρίς όμως να απαντηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Το καλοκαίρι το πρόβλημα της υποστελέχωσης έγινε ακόμη χειρότερο αφού ελλείψει παιδιάτρου στο νοσοκομείο Καρδίτσας προκρίνατε την «λύση» της κάλυψης των περιστατικών με παιδιάτρους από το νοσοκομείο Τρικάλων. Είχα καταθέσει για το θέμα αυτό Αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας (6/8/2014, Α.Π. 1007) αλλά ούτε και τότε έλαβα κάποια απάντηση. Το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει να μην έχει την πρόθεση να απαντήσει για τα πεπραγμένα του, καταπατώντας επιδεικτικά το δικαίωμα των βουλευτών στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2013 συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο διευθύντριες της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων, χωρίς όμως να επιτρέπεται από το υπουργείο η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων. Εξαιτίας των αναγκών που δημιουργήθηκαν και για να μπορέσει να λειτουργήσει το εν λόγω τμήμα, μετακινήθηκε ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας του Δήμου Φαρκαδόνας στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Τρικάλων. Επιπλέον, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας δεν διαθέτει παιδίατρο μετά την αποχώρηση της τελευταίας ιατρού λόγω συνταξιοδότησης. Παρόλο που το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα κενά, δεν έχει προχωρήσει στην πλήρωσή τους. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στο νοσοκομείο Τρικάλων για την δωρεάν εξέταση και περίθαλψη των παιδιών τους, αφού στις περιφερειακές δομές υγείας δεν υπάρχει παιδίατρος.

Η επιφόρτιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων είναι προφανής, παρόλο που το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρά στην επίλυση του προβλήματος. Τουναντίον, επιλέγει να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το λειτούργημα των ιατρών του νοσοκομείου και να ταλαιπωρεί τους γονείς των παιδιών ανεβάζοντας τον πήχη της τεχνοκρατικής αντίληψης για την Υγεία ακόμη υψηλότερα: με δεδομένο ότι δεν προχωρά στην πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού στην Παιδιατρική κλινική της Καρδίτσας έχει πλέον ξεκινήσει την διακομιδή παιδιών είτε στην Λάρισα, είτε στα Τρίκαλα, επιβαρύνοντας την υγεία και την ασφάλεια τους. Οι παιδίατροι του Νοσοκομείου Τρικάλων σημειώνουν ότι τον χειμώνα η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη λόγω έξαρσης των ιώσεων ελλείψει και των απαραίτητων κλινών.

Επειδή η πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά ιδιαίτερα για τα παιδιά, ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη επικουρικού ιατρού για την Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Καρδίτσας, ώστε να μην επιφορτίζεται το νοσοκομείο Τρικάλων με τα περιστατικά ακόμη ενός νομού;
  • Πρόκειται να καλύψει τα οργανικά κενά που ήδη υφίστανται στις δομές υγείας και στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων άμεσα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης