"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Επιτυχής εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα – Εντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εντονη αντίδραση και ανησυχία στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η επιτυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να πλήξει ακόμη και εδάφη των ΗΠΑ και συγκεκριμένα την περιοχή της Αλάσκας.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Μπανγκιόν στην πόλη Κουσόνγκ, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά, υπό την επίβλεψη του προέδρου της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας, θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 2.802 χλμ. και έπληξε τον στόχο του έπειτα από 39 λεπτά.

Πάντως, η είδηση για τον διηπειρωτικό πύραυλο έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωναν νωρίτερα αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, καθώς έκαναν λόγο για πύραυλο με μεσαίας ακτίνας δράση.

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη» η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», τόνισε η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας. «Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (…) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Η εκτόξευση έγινε έπειτα από συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

«Η Αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας για την Βόρεια Αμερική (NORAD) εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση, δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική», αναφέρει σχετική ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι επρόκειτο ίσως για την πιο επιτυχημένη από πλευράς ισχύος εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα.

Η εκτόξευση αυτή, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, περιλαμβάνεται σε μια μακρά σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων κατά παράβαση των διεθνών αποφάσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μήνυμα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα», λίγες ώρες αφού η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου για 37 λεπτά ώσπου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το NORAD, η διοίκηση αεράμυνας της βόρειας Αμερικής, έκρινε ότι η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «δεν αποτελούσε απειλή» για τις ΗΠΑ. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την βορειοκορεατική αεροπορική βάση Πανγκγιόν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευτυχώς που υπάρχει ο Κιμ , γιατί αλλιώς θα έπρεπε να τον εφευραμε.
    Πάντα χρειάζεται ενας μπαμπουλας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης