"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ερε…γλεντια!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Ελλάδα θα βγει, κατά πάσα πιθανότητα, την άλλη εβδομάδα στις αγορές και σίγουρα δεν θα είναι Κυριακή, για να αποφύγει τις καρπαζιές από τους τύπους που στήνουν καρτέρι στην Ερμού. Θα βγει αν από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, στις 20 Ιουλίου, δεν μάθουν οι αγορές τίποτα δραματικό για τη βιωσιμότητα του χρέους μας.

Βέβαια το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο, αλλά, τέλος πάντων, αν επισημάνει τις καλές προθέσεις των δανειστών μας, οι επενδυτές μάλλον θα πειστούν. Το επιτόκιό μας θα είναι ελκυστικό και θα υπάρχουν πάντα οι πλάτες των εταίρων μας. Πού θα βρει κανείς επιτόκιο πάνω από 4,5%; Με νταούλια και ζουρνάδες θα το γιορτάσουν! Ναι, με τα γνωστά νταούλια…

Ασφαλώς υπάρχουν και κάποιοι που συστήνουν στην κυβέρνηση να μη βιάζεται. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ας πούμε, που λέει ότι πρώτα πρέπει να γίνει μία εμβληματική ιδιωτικοποίηση και μετά να πούμε στις αγορές ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα και στη σφαίρα της ανάπτυξης. Όμως η κυβέρνηση έχει ανάγκη από κάτι καλό στην επικοινωνιακή αρένα. Κοινώς χρειάζεται έναν πειστικό τρόπο για να πει στους πολίτες ότι η κρίση τελείωσε, τα μνημόνια φεύγουν, οι αγορές έρχονται.

Είναι επίσης λογικό να επιδιώκει η κυβέρνηση επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο που είχε πετύχει ο Σαμαράς, πριν από τρία χρόνια, δηλαδή μικρότερο του 4,9%. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι πόσο θα είχε υποχωρήσει το επιτόκιο αν δεν είχε τερματιστεί ο βίος της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν είχε μεσολαβήσει ο Γιάνης και τα capital controls. Αλλά χαλάλι, έχουμε πια Αριστερά και αξιοπρέπεια.

Όμως με την έξοδο στις αγορές, τελειώνει και επισήμως ακόμα ένα χυδαιολόγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το οποίο έχει επάνω του πολύ σάλιο από τη γλώσσα του Πάνου Καμμένου. Μέχρι πρόσφατα, οι δανειστές μας εθεωρούντο τοκογλύφοι που δανείζουν με ληστρικά επιτόκια. Είναι αλήθεια αυτό; Όχι, βέβαια! Το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τους θεσμούς έχει διαμορφωθεί στο 2,33%. Ουσιαστικά δανειζόμαστε πιο φθηνά και από τις ΗΠΑ, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης «μπήκαν μέσα» για να μας δανείζουν, καθώς οι ίδιες αγοράζουν χρήμα πιο ακριβά από το επιτόκιο που προσφέρουν στην Ελλάδα.

Την άλλη εβδομάδα, λοιπόν, αν τελικά βγούμε στις αγορές, θα συμβεί το εξής εξωφρενικό: η χώρα θα βγει στις αγορές και οι Τσίπρας-Καμμένος θα πανηγυρίζουν για έξοδο από τα μνημόνια και απαλλαγή από την εξάρτηση, ενώ στην πραγματικότητα θα έχουν καταφύγει στην ακριβότερη διαθέσιμη μορφή δανεισμού. Το κόστος θα είναι υψηλό, αν συγκριθεί, ας πούμε, με το επιτόκιο που παίρνει η Πορτογαλία (3,06%). Το όφελος θα είναι επικοινωνιακό και, δεν αποκλείεται, να προκαλέσει σημαντική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα. Διότι ναι, πάνω στην καταστροφή των δύο τελευταίων χρόνων, ότι και αν σπείρεις, κάτι θα φυτρώσει.

Δ.Μ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η απόφαση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άπτεται της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
    Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, ο ισχυρός «άνδρας» της κεντρικής τράπεζας ξεκαθάρισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την «πιστή υλοποίηση του προγράμματος».
    Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα». Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει, χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική.
    Κατά τον ίδιο, αυτή η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και «μια έξοδο στις αγορές με διάρκεια».
    Νωρίτερα, δημοσίευμα του ΑΜΠΕ μετέδιδε ότι η ΕΚΤ διαμήνυσε στην Αθήνα πως η έξοδος στις αγορές βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο, την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος, ώστε οι αγορές να πειστούν για την προοπτική εξόδου από την κρίση.
    Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, η κεντρική τράπεζα πρότεινε η έκδοση ομολόγου να πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα έχει συνέχεια.
    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινά και χθεσινά δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσλάβει έξι διεθνείς τράπεζες, προκειμένου να «τρέξουν» τη διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολόγου.
    Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς η Αθήνα επέλεξε να αναμένει τόσο τη σημερινή απόφαση του δ.σ. του ΔΝΤ, όσο και την αυριανή έκθεση της Standard & Poor’s.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης