"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

ΕΣΕΕ: Κάμψη 5% έως 8% στο τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την εκτίμηση ότι ο κύκλος εργασιών της εφετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου που ξεκινά σήμερα θα παρουσιάσει μία κάμψη της τάξεως του 5% έως 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, διατυπώνουν οι έμποροι που μετείχαν σε έρευνα του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ).
 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η επικρατούσα ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη ψυχολογία των καταναλωτών. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη συρρίκνωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπόρων συντείνουν στο συμπέρασμα πως ο κύκλος εργασιών της εφετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου θα παρουσιάσει μία κάμψη της τάξεως του 5% έως 8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Η συγκριτική ανάλυση του τζίρου στα καταστήματα λιανικής της χειμερινής περιόδου 2014/2013, ανέδειξε μία μικρή κάμψη της τάξεως του 2,4%, ενώ το ύψος του κύκλου εργασιών της εφετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου αναμένεται να κυμανθεί στα 5-5,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μία ετήσια μείωση που θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 8%», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται πως ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης αναμένεται να προσελκύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της καταναλωτικής δαπάνης αναφορικά με τις προτιμήσεις των πελατών.

Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ οι πωλήσεις των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2013. Συγκεκριμένα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς και τρεις στις δέκα να μένει περίπου αμετάβλητος. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις, ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το 71% των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό εμφάνισε μικρότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2013. Επίσης, για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών το 2013 κάτω των 15.000€ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 90%.

Οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου που φαίνεται να δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις την συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς είναι ο κλάδος των ειδών οικιακού εξοπλισμού και των επιμορφωτικών/ειδών ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, το μικρότερο ποσοστό εμφάνισαν ο κλάδος των φαρμακευτικών/καλλυντικών ειδών όπου μία στις δύο επιχειρήσεις δήλωσαν ότι είδαν τις πωλήσεις τους φέτος να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά το μέγεθος της μείωσης του τζίρου την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται άνω του 30%, μία στις τέσσερις 20%-30% και οι υπόλοιπες σε ποσοστό έως 20%. Αντίθετα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (60%) που εμφάνισαν αύξηση των κερδών σε σύγκριση με πέρσι κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα της τάξης έως 10%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης