"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Εφαρμογές (apps) για φορητές συσκευές Android από το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής στην Α’ Λυκείου, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων δημιούργησαν εφαρμογές (applications) για φορητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, δηλαδή για έξυπνα κινητά (smartphones) και για tablets. Για την ανάπτυξη των εφαρμογών χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον προγραμματισμού App Inventor, το οποίο είναι ένα ελεύθερο, διαδικτυακό και οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού. Το App Inventor δημιουργήθηκε αρχικά στα εργαστήρια της Google και στη συνέχεια αναπτύσσεται και συντηρείται από το γνωστό κορυφαίο αμερικάνικο πανεπιστήμιο ΜΙΤ.

Εμφάνιση capitals4.png

Οι εφαρμογές είναι στην ουσία εκπαιδευτικά παιχνίδια – κουίζ. Οι μαθητές σχεδίασαν το περιβάλλον των εφαρμογών και ανέπτυξαν τον κατάλληλο κώδικα με τον οποίο ελέγχεται η ορθότητα των απαντήσεων του χρήστη και υπολογίζεται ο αριθμός των σωστών και των λανθασμένων απαντήσεων. Σε κάθε κουίζ υπάρχουν ερωτήσεις με τρεις επιλογές ως πιθανές απαντήσεις. Εάν ο χρήστης απαντήσει σωστά τότε η επιλογή πρασινίζει και το πλήθος των σωστών απαντήσεων αυξάνεται κατά ένα. Εάν ο χρήστης απαντήσει λανθασμένα τότε η επιλογή κοκκινίζει και το πλήθος των λανθασμένων απαντήσεων αυξάνεται κατά ένα.

Εμφάνιση 1.jpg

Οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν διατίθενται δωρεάν στο Google Play Store και τις βρίσκετε εύκολα χρησιμοποιώντας στην αναζήτηση κατάλληλες λέξεις-κλειδιά όπως πχ “2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων” ή στη διεύθυνση:

 https://play.google.com/store/apps/developer?id=2nd+EPAL+of+Trikala+-+2ο+ΕΠΑΛ+Τρικάλων

Εμφάνιση capitals3.png

Οι εφαρμογές είναι οι εξής:

1) English Vocabulary Practice

Η εφαρμογή αυτή περιέχει ασκήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του στην Αγγλική Γλώσσα. Οι ασκήσεις υλοποιούνται στη φορητή συσκευή ως παιχνίδια – κουίζ που αφορούν μαθήματα ειδικότητας αλλά και γενικής παιδείας. Έτσι, η εφαρμογή είναι χρήσιμη τόσο για μαθητές Λυκείου των ειδικοτήτων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Γεωπονίας, Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό όσο και για οποιονδήποτε μαθητή που επιθυμεί να βελτιώσει τις γνώσεις του με τη βοήθεια της έξυπνης φορητής συσκευής του. Φυσικά μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε καθηγητή που διδάσκει την Αγγλική Γλώσσα.

Η εφαρμογή περιέχει έντεκα κουίζ. Στην αρχική οθόνη εμφανίζονται έντεκα κουμπιά με τα οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το κουίζ που θέλει. Τα τρία πρώτα κουίζ περιέχουν λεξιλόγιο που συναντάται στον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης για το προσωπικό, τον εξοπλισμό μιας επιχείρησης, τις συσκευές γραφείου κλπ. Τα επόμενα δύο κουίζ αφορούν τον τομέα Γεωπονίας και άλλα δύο κουίζ  περιέχουν λεξιλόγιο σχετικά με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Τα υπόλοιπα κουίζ έχουν ως σκοπό την εξάσκηση στο λεξιλόγιο σχετικά με θέματα γενικής παιδείας όπως prepositions, phrasal verbs κλπ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play Store στη διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_2epaltrikala.englishapp

Εμφάνιση english.png

2) Πρωτεύουσες του κόσμου (Ελληνική έκδοση) – Capitals of the world (Αγγλική έκδοση)

Η δεύτερη εφαρμογή έχει τίτλο «Πρωτεύουσες του κόσμου». Είναι μια εφαρμογή που στοχεύει στον εμπλουτισμό των γεωγραφικών γνώσεων του χρήστη σχετικά με τις πρωτεύουσες και τα κράτη του πλανήτη. Στην ουσία είναι δύο εφαρμογές, μία στην ελληνική γλώσσα και μία στην αγγλική.

Στην αρχική οθόνη ο χρήστης έχει δύο επιλογές “Μάθε” και “Παίξε”. Με την επιλογή “Μάθε” έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για οποιαδήποτε πρωτεύουσα του πλανήτη. Επιλέγει την επιθυμητή ήπειρο (Ευρώπη, Ασία κλπ) και στη συνέχεια την πρωτεύουσα. Μετά την επιλογή της πρωτεύουσας θα εμφανιστούν οι σχετικές πληροφορίες στην οθόνη της συσκευής του. Οι πληροφορίες αντλούνται από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Με την επιλογή “Παίξε” ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παίξει παιχνίδια – κουίζ, να δοκιμάσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με τις πρωτεύουσες του κόσμου. Αρχικά επιλέγει την επιθυμητή ήπειρο (Ευρώπη, Ασία κλπ) και στη συνέχεια διαβάζει και απαντάει στις ερωτήσεις «Βρες την πρωτεύουσα».

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play Store στη διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_2epaltrikala.capitals

 

3) Football Quiz

 Η τρίτη εφαρμογή έχει τίτλο Football Quiz και είναι ένα παιχνίδι-κουίζ για το ποδόσφαιρο όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις γνώσεις του για τρεις μεγάλες διοργανώσεις: το “Champions League”, το “Europa League” και το “Mundial”.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play Store στη διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_2epaltrikala.Football_quiz

 

Κατά τη δημιουργία των εφαρμογών οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να μάθουν:

  • να εργάζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα ανέλαβε να δημιουργήσει ένα τμήμα της εργασίας.
  • να ερευνούν και να βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο αξιοποιώντας ιστοσελίδες όπως η Wikipedia, το Google Maps και άλλες.
  • να μάθουν πως να βρίσκουν και να αποθηκεύουν εικόνες από το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ιστοσελίδες που περιέχουν εικόνες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων.
  • να συγκεντρώνουν και να ανταλλάσουν πληροφορίες σε πλατφόρμα κοινής χρήσης αρχείων
  • να δουλεύουν σε κοινά αρχεία αξιοποιώντας πλατφόρμα συνεργατικής δημιουργίας
  • να σχεδιάζουν το περιβάλλον της κάθε εφαρμογής στο App Inventor
  • να προγραμματίζουν στο App Inventor δημιουργώντας τον απαραίτητο κώδικα
  • να εκτελούν και να δοκιμάζουν τον κώδικα σε φορητές συσκευές (tablets, smartphones).

Για την υλοποίηση των εφαρμογών υπεύθυνοι ήταν οι καθηγητές Πληροφορικής Αβδελίδης Ευάγγελος και Αβδελίδου Ελένη. Στη δημιουργία της εφαρμογής των Αγγλικών συμμετείχε επίσης η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας του σχολείου Μπαρούτα Ευαγγελία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων http://2epal-trikal.tri.sch.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης