"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Η απλή αναλογική θα αναβαθμίσει τους Δήμους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Kώστας Τόλης : Δεν είναι πολλές οι φορές που μας δίνεται η ευκαιρία να επαινέσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, όμως η πρωτοβουλία της να αλλάξει το καθεστώς του εκλογικού νόμου στους Δήμους και στις Περιφέρειες είναι ανεπιφύλακτα αξιέπαινη.

Η απλή αναλογική δεν θα κατανείμει απλώς κατά τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή τον αριθμό των συμβούλων για κάθε παράταξη, αλλά ουσιαστικά θα επαναθεμελιώσει τον θεσμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, απονέμοντας δημιουργικό ρόλο σε όλες τις δυνάμεις που τα απαρτίζουν.

Οι φωνές διαμαρτυρίας διαφόρων αυτοδιοικητικών παραγόντων περί ακυβερνησίας και άλλα παρόμοια, δεν έχουν βάση και εδράζονται στην απώλεια μιας «ασύδοτης» κυριαρχίας που αποκτά η πλειοψηφούσα παράταξη, μέσω των επιπλέον εδρών, ερήμην της λαϊκή βούλησης.

Έχει παρατηρηθεί ότι όπου λειτουργεί η απλή αναλογική οι πλειοψηφίες σε κάθε ψηφοφορία διαμορφώνονται ανάλογα με το διακύβευμα και οι αποφάσεις λαμβάνονται, εν τέλει, με μεγαλύτερη συμμετοχή και διαφάνεια.

Με τον τρόπο αυτό διοικείται ένα από τα πιο προκομένα κράτη της Ευρώπης, η Ελβετία, όπου για να ψηφιστεί ένας νόμος στο κοινοβούλιο προηγείται υποχρεωτική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καντονίων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και μια ευρύτατη πλειοψηφία για το καλό του τόπου (και μόνο).

Η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται να τολμήσει εκεί όπου υπαναχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία είχε ετοιμάσει ένα ανάλογο νομοθέτημα για τους ΟΤΑ αλλά λίγο πριν το πάει στη Βουλή για ψήφιση αναγκάστηκε να το αποσύρει ενδίδοντας στην πελατειακή λογική και στο «βαθύ κράτος» των δημάρχων της ΚΕΔΕ.

Η απλή αναλογική θα αναζωογονήσει τα δημοτικά συμβούλια καθώς θα δώσει ουσιαστική υπόσταση και στις μικρότερες δυνάμεις. Όσο για τους δημάρχους θα έχουν πλέον την δυνατότητα να «οπλίζονται» με αποφάσεις που θα εδράζονται σε ισχυρές πλειοψηφίες και όχι σε νυσταλέες ανατάσεις των χειρών όπου κάποιοι σύμβουλοι δεν κατάλαβαν τι ακριβώς ψήφισαν.

Κρύβει όμως και …δυσχέρειες. Κάποιοι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να κλείνουν το μάτι στον εργολάβο με την ευκολία του παρελθόντος …

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης