"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Η Δεξιά νίκησε την Ακροδεξιά στη Γαλλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανατροπή σημειώνεται στον β΄γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι φαίνεται πως θορυβήθηκαν από την επέλαση της Μαρίν Λεπέν και ψήφισαν μαζικά κατά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και υπέρ της παράταξης του Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τα exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική Le Monde οι δεξιοί του Σαρκοζί κερδίζουν πέντε περιφέρειες, οι σοσιαλιστές τρεις, ενώ το Εθνικό Μέτωπο έχει αποτύχει σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες – κλειδιά.

H Μαρίν Λεπέν, αλλά και η ανιψιά της Μαριόν δεν φαίνεται να κερδίζουν τις περιφέρειες στις οποίες έβαλαν υποψηφιότητα, αλλά συγκέντρωσαν αρκετά υψηλά ποσοστά.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν υπέστη βαριά ήττα στο βορρά από τον συντηρητικό αντίπαλό της, η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηττήθηκε στο νότο και ο Φλοριάν Φιλιπό, υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, στα ανατολικά.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μετά την απόσυρση των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο από τις περιφέρειες και την έκκληση του κόμματος προς τους υποστηρικτές του να πάνε στις κάλπες και να μην στηρίξουν το Εθνικό Μέτωπο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.

«Μαζί τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει»

Μιλώντας στους οπαδούς της μετά την ανακοίνωση των exit poll η Μαρίν Λεπέν δήλωσε:

«Τριπλασιάζοντας τον αριθμό των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων το Εθνικό Μέτωπο θα είναι η πρώτη αντιπολιτευτική δύναμη στις περισσότερες περιφέρειες της Γαλλίας, μία εποικοδομητική αντιπολίτευση πιο κοντά σε εσάς (σ.σ. τους ψηφοφόρους) γιατί εσείς εκλέξατε ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για εσάς.

Ο πρώτος γύρος έδειξε ότι έχουμε μπει μία φάση δικομματισμού που τώρα θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή. Οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης απέναντι στους Πατριώτες.

Αυτός ο διαχωρισμός θα είναι μεγάλη πρόκληση, μεγάλη πολιτική επιλογή για τις προεδρικές εκλογές.

Για αυτή τη δέσμευση για την ελευθερία, για αυτό τον αγώνα για τη γαλλική μας ταυτότητα, την όμορφη ιδέα του να υπηρετείς τη Γαλλία, θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα επιτροπές. Μαζί τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει».

Σαρκοζί: Οι αρχές μας για το μέλλον

Ο νικητής των εκλογών, Νικολά Σαρκοζί, επανέρχεται δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν πάρα πολύ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων.

Αυτή η κινητοποίηση δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις προειδοποιήσεις προς όλους τους υπεύθυνους πολιτικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης