"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Η εφαρμογή του GDPR στα Κέντρα Διασκέδασης – της Δικηγόρου Μαρίας- Δήμητρας Παπαδάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή την ισχύ του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων θέλησα να επισημάνω μία συχνή παραβίαση του κανονισμού αυτού από τα κέντρα διασκέδασης, η οποία συνίσταται στην άνευ συγκατάθεσης ανάρτηση φωτογραφιών. Κατά πόσο η πρακτική αυτή των καταστημάτων συμβαδίζει με το νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων;

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από τη σημασία των προσωπικών δεδομένων. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο. Ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο είναι εκείνο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί άμεσα ή έμμεσα. Επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων είναι κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ή χωρίς τη χρήση των αυτοματοποιημένων μέσων σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όπως η συλλογή, η καταχώρηση, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή η μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριών, η χρήση, η κοινολόγηση με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμός, η διαγραφή ή η καταστροφή.

Κάθε μορφή επεξεργασίας από τις παραπάνω η οποία γίνεται κατά παράβαση του Κανονισμού συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι η παραβίαση της ασφάλειας η οποία οδηγεί σε τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ αδείας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που φαίνεται στις φωτογραφίες συνιστά παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, διότι μέσα από τις  φωτογραφίες αυτές μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά του. Επομένως είναι απαραίτητη αρχικά η ενημέρωσή του πελάτη σχετικά με το λόγο για τον οποίο φωτογραφίζεται και στη συνέχεια η συγκατάθεσή του στη φωτογράφιση και στην ανάρτηση των φωτογραφιών αυτών.

Μαρία – Δήμητρα Παπαδάκη

Δικηγόρος Τρικάλων

Εξειδικευμένη στον Κανονισμό για την

Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων / DPO

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης