"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Η καταστροφική πλημμύρα του Ληθαίου – Μέρες Ιουνίου 1907

lafarm

Σχετικά άρθρα

Βασίλης Πάνος – Η μεγάλη παρόχθια έκτασή του Ληθαίου έχει μπαζωθεί πριν από καιρό, χαρίζοντας τεράστια μακροχρόνια κέρδη σε παράγοντες αρχών του ελληνικού βασιλείου που λυμαίνονται την πόλη και τα περίχωρά της από το 1878.

Το 1907 4 προς 5 Ιουνίου ο Ληθαίος σπάει τα δεσμά του(την περιχαρακωμένη κοίτη του) και ξεχύνεται και καταστρέφει το μεγαλύτερο οικιστικό μέρος της πόλης και πολλά χωριά γύρω.

Καταστρέφει κυρίως τις φτωχές συνοικίες που είναι οι πιο πολλές.

Τις συνοικίες των εργατών και μικροαπασχολούμενων επαγγελματιών και εργασιών του ποδαριού και του δρόμου

Σπίτια που είναι κατασκευασμένα από πλιθιά κυρίως, τα οποία λιώνουν σαν κεριά από την εισβολή των ορμητικών νερών.

Τα πετρόκτιστα σπίτια μιας μικρής πρώτης αστικής τάξης που δημιουργείται μετά το 1881 σε μια μικρή συνοικία γύρω από το φρούριο μένουν αλώβητα.

Η βοήθεια αργεί να έρθει, διότι το ελληνικό βασίλειο χρησιμοποιεί τον αραμπά συρόμενο από βόδια για την αποστολή της, και για τον υπουργό που έρχεται στα Τρίκαλα μετά από μια εβδομάδα έκτακτη αυτοκινητάμαξα.

Στο πρώτο τηλεγράφημα που στέλνει στον πρωθυπουργό της χώρας ο υπουργός εκθέτοντας τις εντυπώσεις του γράφει:

«Αφικόμενος την δεκάτην της πρώτης πρωίας, περιήλθον μετά των επιτοπίων αρχών την πόλιν.
Το θέαμα υπερβαίνει τα όρια της καταστροφής την οποίαν εφανταζόμην.
Τα μέχρι τούδε ανευρεθέντα και ταφέντα εν γνώσει της αρχής πτώματα ανέρχονται εις εννενήκοντα και εν. Υποτίθεται ότι υπάρχουσιν εισέτι ολίγα μήπως ανακαλυφθέντα ως και ολίγα άλλα παρασυρθέντα υπό του ρεύματος και εκβρασθέντα κατωτέρω υπό του Πηνειού. 
Οικίαι μικραί πλινθόκτισται κατεστράφησαν περί τας χιλίας, όπως αι αρχαί με πληροφορούσιν. Ασβεστόκτιστοι ολίγισται κατέρρευσαν».
«Η πόλις αναδίδει τρομεράν δυσωδίαν εις όλα τα σημεία αυτής, όπου λιμνάζουσιν ύδατα και όπου ευρίσκονται κατοικίδια ζώα εν αποσυνθέσει.
Έπαθον ωσαύτως σοβαράς ζημίας τα χωρία Κόπραινα, Κουβέλτσι, Μεγάλο Μέρτσι και Μικρό Μέρτσι, Ζάζισι, Ράξα, Σωτήρα, Ριζαριό, Σκλάταινα, και Βοβοδά, όπου και επνίγη ένας χωρικός».

Μέχρι τούδε κατά τον υπουργό των εσωτερικών. 
Τα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών του τύπου αναφέρονται σε 250-300 πτώματα τα οποία τα περισσότερα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης του ποταμού και των πλίθινων σπιτιών και άλλα ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα κατά μήκος του θεσσαλικού κάμπου.

Τα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών αναφέρουν για 8.000-10.000 πεινασμένους που εκτός από την έλλειψη τροφής δεν έχουν κλινοσκεπάσματα και ασφαλείς χώρους ύπνου.

Πολλοί τρικαλινοί και τρικαλινές περιφέρονται με τις πιτζάμες και τις νυχτικιές τους, ψάχνοντας μέσα στα λασπόνερα να βρουν κάποια υφάσματα για να ντύσουν τη γύμνια τους.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι μετά από λίγους μήνες στη πόλη ενέκυψε Τύφος και η πόλη ερημώθηκε τελείως.

«Το ποτάμι της οργής 1907 Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ Του Ληθαίου». Εκδόσεις. «Αγαπώ την Πόλιν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης