"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Η Κοιλάδα του Αχελώου βγαίνει από την αφάνεια- Αντώνης Κοσσυβάκης: O άνθρωπος που εδώ και χρόνια δημιουργεί το σύγχρονο μύθο της

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Βασιλική Γραμματικογιάννη – Ενα εκπληκτικό οικοσύστημα που εκτείνεται μεταξύ τεσσάρων νομών, Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, και αναπτύσσεται γύρω από τον σημαντικότερο ίσως ποταμό της χώρας μας, η Κοιλάδα του Αχελώου, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να βγαίνει από την αφάνεια και να γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών και ενίοτε κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων.

                                            

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Τζο Λάϊνεν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ είναι μερικοί από τους υψηλούς επισκέπτες της περιοχής, ενώ την επιθυμία τους να ανέβουν τις πηγές του μυθικού Αχελώου να περπατήσουν στην Κοιλάδα και μετά να κατέβουν μέχρι τις εκβολές του ποταμού, εκδήλωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς καθώς και ο νυν Αντόνιο Ταγιάνι.

Αντώνης Κοσσυβάκης-Αντόνιο Ταγιάνι

Παρότι η Κοιλάδα του Αχελώου είναι ζωντανό κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και σημείο γεωπολιτικής σημαντικότητας, αφού στην Κοιλάδα συνέβησαν ιστορικά γεγονότα καθοριστικής σημασίας, ωστόσο είναι και ένας τόπος άγριος και δύσκολος για επιβίωση. Οι αρχαίοι Έλληνες τρομαγμένοι από την οργή του ποταμού, τον έκαναν θεό και έπεισαν τον Ηρακλή να τον δαμάσει. Πίσω από το μύθο κρύβονται οι προσπάθειες των ανθρώπων να γλυτώσουν τις περιουσίες τους και τις ζωές τους από τις κατεβασιές του ποταμού.

Πολύ νερό κύλησε στο πέρασμα του χρόνου και μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έκαναν την ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη, ωστόσο ο ποταμός αδάμαστος εξακολουθεί να καθορίζει πάντα την ίδια τη ζωή των ανθρώπων της Κοιλάδας.
Δύσβατη και απομονωμένη περιοχή, τόπος τραχύς με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές είναι ταυτόχρονα  φιλόξενος γιατί η Κοιλάδα του Αχελώου δεν έχει πάψει ποτέ να γοητεύει. Δέος νιώθουν οι επισκέπτες μπρος στη θέα των ορμητικών νερών, των απόκρημνων φαραγγιών και των απότομων πλαγιών.
Ένα ιδιαίτερο πλούσιο οικοσύστημα δίνει ευκαιρίες για παρατήρηση σε σπάνια πανίδα με τις γερακίνες και τους χρυσαετούς που εμφανίζονται πάνω από τα αλπικά λιβάδια της Κοιλάδας του Αχελώου ή  τους νεροκότσυφες και τις νυχτοσουσουράδες που αφθονούν κοντά στα νερά του Ασπροπόταμου.
Παράλληλα, παρά τις καταστροφές από τον χρόνο και την έλλειψη συντήρησης υπάρχουν ακόμα πολλά πλακόστρωτα καλντερίμια, υπέροχα τοξωτά γεφύρια και πέτρινα εικονοστάσια απομεινάρια μιας άλλης εποχής.

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που κατάγεται από την περιοχή, είναι ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια δημιουργεί το σύγχρονο μύθο της Κοιλάδας του Αχελώου και βγάζει την περιοχή από την αφάνεια.

Κορίνα Κρέτσου-Αντώνης Κοσσυβάκης

Ως σύγχρονος περιηγητής ο Αντώνης Κοσσυβάκης, αφού οριοθέτησε την περιοχή της έδωσε το όνομα «Κοιλάδα του Αχελώου», και με μαεστρία διέγειρε το ενδιαφέρον των ευρωπαίων αξιωματούχων για τον αρχαίο τούτο τόπο. Τόσο η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής  Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου όσο και άλλες προσωπικότητες συμφωνούν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για μια ήπια ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού που να συνδυάζει την πλούσια ιστορία με την υπέροχη φύση και τα αγνά προϊόντα της περιοχής.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, η ευρύτερη περιφέρεια της περιοχής και φυσικά η κεντρική διοίκηση της χώρας βάζοντας προτεραιότητες ανάπτυξης για την περιφέρεια και σχεδιάζοντας τα αναγκαία μέτρα.

Η επίμονη δουλειά του Αντώνη Κοσσυβάκη έχει αποδώσει καρπούς τόσο σε θεσμικό επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον τοπικό πληθυσμό που όλο και περισσότερο συμμερίζεται το σχέδιο μιας ολοκληρωμένης  ανάπτυξης. Στην Κοιλάδα του Αχελώου έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κυρίως από νέους ανθρώπους που αξιοποιούν τις ευκαιρίες ή δημιουργούν νέες μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η φύση μπορεί να είναι γενναιόδωρη με τους ανθρώπους φτάνει να τη σεβαστούμε.

Μιλώντας στην AV ο κ. Κοσσυβάκης άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά «στρατευμένος» για τον τόπο του μας επισήμανε:

«Η Κοιλάδα του Αχελώου πέραν της φυσικής ομορφιάς διαθέτει μια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αυτή την κληρονομιά και ιδιαίτερα φέτος με την έναρξη του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ανάγκη και είναι ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και να την αναδείξουμε δίνοντας έτσι πνοή και ανάπτυξη στον τόπο. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστήσει τον τόπο μας  προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. Φυσικά, σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση δεν πρέπει να  ξεχνάμε και την πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία και τα ποιοτικά της προϊόντα τα οποία ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα  και την ποιότητά τους και αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα τα οποίαμπορούμε να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά ενώ με την σωστή και σύγχρονη προώθησή τους θα καταφέρουν να κατακτήσουν μεγαλύτερες αγορές. Με συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Με στοχευμένες δράσεις Φορείς και Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και μέσω ενός καινοτόμου Πιλοτικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να κάνουμε το άλμα προς το Μέλλον.

Ως περιοχή έχουμε τo“προνόμιο” της καθυστέρησης στην  ανάπτυξη που μπορεί να γίνει η δική μας ευκαιρία. Αυτό θα επιτευχθεί αν διδαχθούμε από τα λάθη των άλλων και πάρουμε τα καλά τους. Θα δημιουργήσουμε έτσι ήπια ανάπτυξη στον τόπο μας για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν και θα καταστρέφουν το τοπίο. Είμαστε η φτωχή περιοχή του σήμερα και ευελπιστούμε να είμαστε η πλούσια περιοχή του αύριο».

www.athensvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης