"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

«Η κοινωνία της Θεσσαλίας να προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Γ’ θμιας Εκπαίδευσης»

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Στο κόκκινο» βρίσκονται σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας πέντε (5) Τμήματα του ΤΕΙ και ένα (1) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς τα έσοδα που υπολόγιζαν οι κυβερνώντες να εξοικονομηθούν από τις συγχωνεύσεις του Σχεδίου Αθηνά ήταν, όπως αναμενόταν, μηδενικά.

Έτσι, από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, με το πρόσχημα της έλλειψης μελών ΔΕΠ, κινδυνεύουν με λουκέτο ολόκληρη η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας (Τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων και Νοσηλευτικής) στη Λάρισα, τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας της Καρδίτσας, καθώς και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ που λειτουργεί στα Τρίκαλα. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το νεοσυσταθέν Τμήμα Πληροφορικής του Παν/μίου, το μόνο που ιδρύθηκε μόλις το 2013 εν μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από τις πιέσεις του τοπικού βουλευτή Φθιώτιδας, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και ένθερμου υποστηρικτή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών δραστικής συρρίκνωσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης Χρ. Σταϊκούρα!

Οι όλες μεθοδεύσεις που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν στόχο κανέναν άλλο, από αυτό που καταγγέλλαμε εξαρχής: ότι η όλη διαδικασία είναι απλά το πρόσχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι φαιδρό σήμερα το Υπουργείο να κόπτεται δήθεν για το μέλλον των Τμημάτων, αφού είναι το ίδιο που:

  • δεν φρόντισε όταν ίδρυε τα Πανεπιστημιακά αυτά Τμήματα να τα στελεχώσει καταλλήλως και να διαθέσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την λειτουργία τους,

  • δε διορίζει τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, ούτε αντικαθιστά όσα συνταξιοδοτούνται,

  • δεν ακολουθεί καν το περίφημο 1:10 σε συνταξιοδοτήσεις/προσλήψεις,

  • απέλυσε διοικητικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα τώρα, σύμφωνα με τις “μελέτες” που οι ίδιοι δημοσιοποίησαν, να λείπουν περίπου 150 υπάλληλοι μόνο από το Π.Θ. (στην πραγματικότητα πολλοί περισσότεροι) ενώ ίδιες είναι και οι ανάγκες για διδάσκοντες στα δύο ΑΕΙ.

Φυσικά, αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να «τιμωρούνται» για λάθη και συνειδητές παραλήψεις του Υπουργείου, οι μόνοι που δεν ευθύνονται: οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι τοπικές κοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας, θα πρέπει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να επαγρυπνά για τυχόν εξελίξεις στο θέμα των καταργήσεων Τμημάτων και να τεθεί επικεφαλής ενός μετώπου, στο οποίο θα συμμετάσχουν η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητές, οι Δήμοι, καθώς και όλοι οι επιστημονικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ενίσχυσης των Σχολών του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

του Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία

Διώτη Ηρώ, Αναστασόπουλος Στέλιος, Σταμπουλής Γιώργος

Λάρισα, 9.9.2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης