"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Η «μάχη των Θερμοπυλών» για μια επένδυση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Λίγο πριν συμπληρωθούν 2.500 χρόνια από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών και τη θυσία του Λεωνίδα και των 300 Σπαρτιατών το 480 π.Χ., η παραχώρηση των ιαματικών πηγών της περιοχής προς ιδιωτική εκμετάλλευση φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.

Η ιστορική αξία των Θερμοπυλών αλλά και ο πλούτος των ιαματικών πηγών καθιστούσαν την περιοχή ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον επενδυτικό project.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, το υψηλό κόστος της επένδυσης, οι στρεβλώσεις γύρω από τη διαχείριση των ιαματικών υδάτων, οι δυσκολίες παράκαμψης της αρχαιολογικής αλλά και φυσικής αξίας της περιοχής και η έλλειψη επενδυτικής ασφάλειας έκαναν αβέβαιη κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Πλέον, η ανάγκη εξεύρεσης νέων πεδίων κερδοφορίας εντάσσουν ψηλά τις Θερμοπύλες στον κατάλογο των προσδοκώμενων επενδύσεων.

Οι ντόπιοι παράγοντες, μάλιστα, εδώ και δεκαετίες, μιλούν για την αξιοποίηση του «ιστορικού τριγώνου» που διαμορφώνουν τα ιστορικά μνημεία των Θερμοπυλών, της Αλαμάνας και της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, τα οποία εκτείνονται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων και παράλληλα αποτυπώνουν τρεις ιδιαίτερα ιστορικές στιγμές.

Η συζήτηση αφορά κυρίως τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι πρόκειται για «φιλέτο» που προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η ένταξη των Θερμοπυλών στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την είσοδο επενδυτών.

Τότε είχε προκληθεί αντίδραση πολιτών της περιοχής, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας και οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, χωρίς ωστόσο να δικαιωθούν.

Εν τω μεταξύ η χρόνια απαξίωση τόσο των ιαματικών πηγών όσο και του αρχαιολογικού μνημείου των Θερμοπυλών διαμόρφωνε το κλίμα για να γίνει πιο «εύπεπτη» η ιδιωτικοποίηση.

Οι εκκρεμότητες

Ιαματικές πηγές στις Θερμοπύλες

Από τότε μέχρι σήμερα, οι όποιες προσπάθειες για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή ήταν ουσιαστικά «χαμένος χρόνος», καθώς υπήρχαν αρκετά ζητήματα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν, τα οποία είχαν να κάνουν με την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση των ιαματικών υδάτων, τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής, το δασαρχείο, την υλοποίηση έργων ανάπλασης κ.ά.

Το τελευταίο διάστημα η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών και η πρόθεση διακήρυξης σχετικού διαγωνισμού για την αναζήτηση επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν επανέλθει για διάφορους λόγους στην επικαιρότητα προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων, όπως τη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, αλλά και ανακοινώσεις περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων που αντιτίθενται στους σχεδιασμούς και αφήνουν σαφείς αιχμές τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων.

Αν και από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει διακήρυξη διαγωνισμού για τις ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας, κάτι που έτυχε της θερμής υποδοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που δεν έχουν πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση, αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι παρά τα ζητήματα που επιλύθηκαν το τελευταίο διάστημα απομένουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες προς επίλυση.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δεκαετίες επικρατούσε ένα απίστευτο καθεστώς στρεβλώσεων και αδιαφορίας γύρω από τις ιαματικές πηγές, όπου μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ιαματικά ύδατα εμφανίζονταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως λύματα.

 Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται να ρυθμίσει τα όρια της έκτασης που θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και να καθορίσει τις αρχαιολογικές ζώνες.

 Παράλληλα στις αρχές Ιουνίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε μερική άρση απόφασης του υπουργείου Γεωργίας που ισχύει από το 1939 και σύμφωνα με την οποία 650 στρέμματα, συνολικά, στη θέση λουτρά Θερμοπυλών έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα. Με τη μερική άρση της συγκεκριμένης απόφασης αποχαρακτηρίζονται συνολικά 77 στρέμματα, που σύμφωνα με την απόφαση δεν μπορούν να αναδασωθούν λόγω εμπλουτισμού του χώματος με ιαματικά ύδατα.

Η επίλυση αυτών των ζητημάτων αποτελεί καθοριστικής σημασίας εξέλιξη ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να προωθηθούν έργα για την ανάπλαση της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τα 77 στρέμματα αποτελούν ουσιαστικά την έκταση πάνω στην οποία θα στηθεί το «Κέντρο Πολιτισμού και Πάρκο Μνήμης» που προωθεί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ηδη η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το 2016 έχει προχωρήσει στην απόκτηση σχετικής μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής των Θερμοπυλών, η οποία ουσιαστικά αποτελεί διδακτορική εργασία.

Η «προικοδότηση» των Θερμοπυλών και η δημιουργία υποδομών που θα τις βρει έτοιμες ο επενδυτής δεν σταματούν εκεί.

Ο Δήμος Λαμιέων έδωσε το τελευταίο διάστημα σε διαβούλευση μια πρόταση αστικής ανάπλασης στο πλαίσιο μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, η οποία ουσιαστικά αφορά την ανάπλαση της έκτασης που συνδέει την πόλη της Λαμίας με την κοντινή περιοχή των Θερμοπυλών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ενέργειες από την πλευρά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ναι μεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ένα είδος ανταγωνισμού για το ποιος θα εμφανιστεί ως ο «αναβαθμιστής» των Θερμοπυλών. Να παρουσιάσουν, δηλαδή, ένα σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής εντός της δικής τους θητείας και να το διαχειριστούν επικοινωνιακά, αδιαφορώντας για το ξεπούλημα της ιστορικής μνήμης και του ιαματικού πλούτου.

Ως «εκκρεμότητα» και «παράπλευρη απώλεια» αντιμετωπίζονται και οι πρόσφυγες που διαμένουν εδώ και 2,5 χρόνια στα δύο εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία των Θερμοπυλών. Το κέντρο φιλοξενίας θα πρέπει να κλείσει και αυτοί να πάρουν ξανά τον δρόμο της προσφυγιάς.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης