"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Η Μαδρίτη αναστέλλει την ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά την απάντηση Πουτσδεμόν

lafarm

Σχετικά άρθρα

  • Συνεδριάζει το υπουργικό ισπανικό Συμβούλιο το Σάββατο
  • Αναμένεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρο 155 του Συντάγματος
  • Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος
  • Ο Πουτσδεμόν δήλωσε ότι η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί να το κάνει

Στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, το οποίο θα σημάνει την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας, θα προχωρήσει η ισπανική κυβέρνηση, μετά το τελεσίγραφο του καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτσδεμόν. 

Συγκεκριμένα, το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του συντάγματος, επιτρέποντάς του να αναλάβει την διοίκηση της περιοχής.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 155 του Συντάγματος διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία, διαπιστώνοντας την “άρνηση” του κ. Πουτσδεμόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι συγκαλείται εκτάκτως υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο για την έναρξη των διαδικασιών.

Αν και ο τόνος παραπέμπει στη σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις.

Η απάντηση του καταλανού ηγέτη

Ο καταλανός Πουτσδεμόν διευκρίνισε νωρίτερα ότι η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί και να το κάνει, εάν η Μαδρίτη συνεχίσει την «καταστολή», ειδικότερα αναστέλλοντας το καθεστώς αυτονομίας της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης