"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι συνέχεια των αργιών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την Πρωτομαγιά του 2020 εκατοντάδες συνδικάτα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, έσπασαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και την τακτική του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση ήθελε να φιμώσει τους εργαζόμενους και να δηλητηριάσει τη συνείδησή τους καλώντας τους να εγκαταλείψουν τους αγώνες τους.

Οι εργαζόμενοι με οργανωμένη απειθαρχία έστειλαν μήνυμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο. Κουρέλιασαν το ύπουλο κυβερνητικό ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης», ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης που σε συνθήκες πανδημίας άφησε ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας, τον κόσμο να στοιβάζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους μεγάλους χώρους δουλειάς χωρίς ούτε τα στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, μετατρέποντάς τους σε βόμβες διασποράς του κορονοϊού.

Φέτος, 135 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο, που ως επιστέγασμα της είχε την καθιέρωση της 8ωρης δουλειάς, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην κατάργηση αυτής της με αίμα εργατών κατάκτησης, φέρνοντας νομοσχέδιο για την καθιέρωση της 10ωρης εργασίας. Επιχειρούν επίσης να νομοθετήσουν νέα εμπόδια στην απεργιακή πάλη, στη συνδικαλιστική δράση συνολικά,επιβάλλουν τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ετοιμάζουν νέα επίθεση στη κοινωνική ασφάλιση στέλνοντας την επικουρική στις μυλόπετρες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που σημαίνει υπονόμευση της επικούρησης.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι εκσυγχρονισμός η γενίκευση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, που αυξάνει την εκμετάλλευση, με τα ακανόνιστα ωράρια με βάση τις ανάγκες των αφεντικών, δηλαδή δουλειά και ζωή λάστιχο για τους εργαζόμενους, μεγαλύτερο ξεζούμισμα για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Επιχειρείται η προώθηση νέων μορφών εκμετάλλευσης και η φθηνότερη εργατική δύναμη.

Ολα αυτά δεν είναι ιδεοληψίες της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στρατηγική της ΕΕ, είναι οι όροι για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο νόμος για τα εργασιακά και ο περιορισμός, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης είναι τα νέα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν το υπερμνημόνιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Αν για τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις του είναι πρόοδος η κατάργηση του 8ωρου και η καθιέρωση του 10ωρου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και η απογείωση των υπερωριών, για τους εργαζόμενους είναι οπισθοδρόμηση. Γι’ αυτήν την οπισθοδρόμηση ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση συνέβαλε στη γενίκευση της «ευελιξίας».

Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Η απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη, μπορεί να είναι η πρώτη δυναμική απάντηση.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με την εφαρμογή της 10ωρης εργασίας, λένε ότι οι δύο παραπάνω ώρες απλήρωτης δουλειάς θα επιστρέφονται στους εργαζόμενους, σε βάθος 6μήνου ή έτους με ρεπό ή λιγότερες ώρες εργασίας, όποτε και όπως βολεύει την εργοδοσία. Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει η κοινή πείρα, οι εργοδότες θα έχουν το ελεύθερο να κάνουν τα ωράρια και τη ζωή των εργαζόμενων λάστιχο, να επιβάλλουν σε καθημερινή βάση την 10ωρη εργασία. Και αυτό λένε θα καθορίζεται με συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, λες και βρίσκονται στην ίδια μοίρα, όταν ο εργοδότης θα εκβιάζει τον εργαζόμενο να αποδεχτεί την ατομική σύμβαση που θα του επιβάλει τη 10ωρη δουλειά χωρίς πληρωμή υπερωριών, ενώ θα αυξάνει και τις υπερωρίες, αυξάνοντας με βάση την αδηφαγία του για κέρδη την απλήρωτη δουλειά. Ετσι χωρίς κλαδικές Συλλογικές συμβάσεις, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά γίνεται εύκολος στόχος στις απαιτήσεις της εργοδοσίας.

Με τον νόμο Λιβάνιου μειώνονται οι θέσεις μόνιμης, σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, παράλληλα με μιά δέσμη μέτρων που απελευθερώνει ακόμα περισσότερο την ευελιξία και τις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας. Ταυτόχρονα επιβάλλει ανελεύθερες δεσμεύσεις στη δουλειά μας με τις οποίες συμφωνούν και τα αφεντικά, ποινικοποιώντας με τον τρομονόμο, στο όνομα καταπολέμησης της βίας, τη δημοσιογραφική δουλειά και επιβάλλοντας έτσι την λογοκρισία για τους εργαζόμενους στο ρεπορτάζ δημοσιογράφους, τεχνικούς και φωτορεπόρτερ, πράγμα επικίνδυνο για τη δουλειά μας και το λαϊκό κίνημα. Ας σκεφτεί καθένας την προσπάθεια φίμωσης στην προβολή της επικίνδυνης για την ανθρώπινη ζωή, χωρίς όρια, βίαιης δράσης των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών στις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Το αντεργατικό πάζλ συμπληρώνεται με τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας που επεκτείνει βίαια τον εργάσιμο χρόνο, τη νέα επίθεση στην Κοινωνική ασφάλιση που βασίζεται στην εξατομίκευσή της και στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, καταργώντας την αλληλεγγύη των γενεών και μετατρέποντας μέρος της αμοιβής των εργαζόμενων, όπως είναι οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, σε κεφάλαιο για τους εργοδότες, την ένταση της καταστολής απέναντι σε κάθε διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας.

Ολα τα παραπάνω ενισχύουν μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργοδοτών, με στόχο να ενισχύονται οι πολιτικές διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτή τη συγκυρία μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανέλαβε δράση για να ευτελίσει το νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κάνοντας πλάτες στο Υπουργείο Εργασίας με τον ορισμό της Τρίτης του Πάσχα, ως μέρα αργίας-γιορτής. Στην ίδια ρότα και η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, στηρίζει την Πρωτομαγιά-αργία της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υπενθυμίζει πως η 1η Μάη είναι μέρα αγώνα, σύμβολο στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, μέρα απεργίας με απόφαση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους και όχι αργία κατά παραχώρηση των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς στα ΜΜΕ, να αποφασίσουν οι ίδιοι από τα κάτω να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά, αυτή την ποτισμένη με αίμα εργατών δική τους παγκόσμια μέρα, με απεργία, απαιτωντας από τα ΔΣ των Ενώσεών τους να αποφασίσουν απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη σε συμπόρευση μαζί με όλη την εργατική τάξη.

Απαιτώντας να μην φέρει η κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μας, μέτρα Υγείας και ασφάλειας στη δουλειά μας. Διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  με αυξήσεις και γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών μας. Να καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα του νόμου Λιβάνιου και τα μέτρα της τρομοκρατικής λογοκρισίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με την απόφασή μας για μαζική συμμετοχή στην Απεργία την Πέμπτη 6 Μάη και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ,τιμώντας τους αγώνες των προηγούμενων γενιών, στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, πως θα μας βρουν ενωμένους απέναντί τους, όχι μόνο για να αποτρέψουμε τα νέα βάρβαρα μέτρα τους, αλλά για να διεκδικήσουμε τη ζωή και τη δουλειά που αξίζει στη δική μας γενιά.

Καλούμε τα Δ.Σ των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών του Κλάδου να πάρουν άμεσα απεργιακές αποφάσεις. Τώρα κυβέρνηση και εργοδοσία πρέπει να πάρουν απάντηση!

Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

ΠΑΜΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης