"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23 C
Trikala

Η ΣυνταΓΗΣ Ασκληπιού και το πολλαπλασιαστικό υλικό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Γιάννης Καραπέτσας, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «ΣυνταΓΗΣ Ασκληπιού», είναι ωφελούμενος της δράσης των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, η οποία υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Γιάννης, όπως και όλη η ομάδα του είναι από την περιοχή των Τρικάλων και πλέον, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την «ΣυνταΓΗΣ Ασκληπιού», μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που στόχο έχει την παραγωγή Εγγυημένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού από αυτοφυείς πληθυσμούς της περιοχής των Τρικάλων.

Πρώτα βρίσκουν τα βότανα, τα ταυτοποιούν, στην συνέχεια τα βότανα αυτά αξιολογούνται μέσω χημικών αναλύσεων και αφού επιλεχθούν τα καλύτερα, δημιουργούν μητρικές φυτείες από τις οποίες παράγουν αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό, ή όπως πιο συχνά ακούμε να λένε, «μοσχεύματα».

«Το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό προέρχεται από μοσχεύματα ή ριζώματα των φυτών της μητρικής φυτείας» μου λέει ο Γιάννης. «Στόχος είναι το κάθε φυτό να μπορεί να έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με αυτά», προσθέτει.

Η ομάδα τους ξεκίνησε με 14 άτομα ενώ τώρα η Κοιν.Σ.Επ. που έχουν δημιουργήσει αποτελείται από 6 μέλη. Σε πρώτη φάση, ξεκίνησαν καλλιεργώντας Τσάι του Βουνού, ή αλλιώς Μπιτούνη (Sideritis perfoliata ssp. perfoliata), Μελισσόχορτο (Melissa officinalis ssp. altissima) αλλά και Άγριο Τριαντάφυλλο (Rosa canina), αυτοφυή βότανα τα οποία κάποιος μπορεί να συναντήσει στο Κερκέτιο Όρος, ή στον Κόζιακα, όπως τον γνωρίζουμε καλύτερα σήμερα. Σήμερα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξετάζουν πολλά ακόμη φαρμακευτικά φυτά, στα οποία και κάνουν ήδη τις σχετικές αναλύσεις.

Στόχος της ομάδας είναι ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουν, να μπορούν να παράγουν κάθε χρόνο συγκεκριμένο αριθμό πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο είτε να δίνεται σε τοπικούς παραγωγούς είτε να το αξιοποιούν οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας το πλούσιο γεωργικό περιβάλλον των Τρικάλων.

Ο Γιάννης λέει χαρακτηριστικά «Νιώθω πως αυτό που κάνουμε έχει προοπτική, έχει μέλλον και μπορεί να συνεισφέρει και στην ελληνική οικονομία συνολικά. Υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί οι οποίοι είναι πραγματικά αξιόλογοι και θέλουν να ασχοληθούν, οπότε σε συνεργασία με εμάς, μπορούμε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε, τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην συνολική, αναδεικνύοντας και την αξία που μπορεί να έχει ο αγροδιατροφικός τομέας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης