"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23 C
Trikala

Η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους: Γιατί; Γιατί δε μιλάει κανείς;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Mε αφορμή την βάρβαρη επίθεση της Τουρκίας του Ερντογκάν στους Κούρδους της Συρίας, τους βομβαρδισμούς αμάχων που σημαίνουν εθνοκάθαρση, κλπ … βλέπω διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου κάποιοι φίλοι μας, άλλοι αναρωτιούνται με το ποιητικό “ΓΙΑΤΙ?” κι άλλοι αναρωτιούνται “Γιατί δεν αντιδρά κανείς;”. Κι απαντούν οι φίλοι τους από κάτω με λόγια οργής, αγανάκτησης, εναντίωσης στους “μεγάλους”, στους “όλους” κλπ.

Εγώ κρατάω το θετικό. Αγανάκτηση για το τι γίνεται. Αγωνία για το πού πάμε. Αναγνώριση της ανάγκης να αντιδράσει κάποιος. (Το να αντιδράσουν οι ίδιοι δεν παίζει. Εξαντλείται στο σχόλιο στο fb).

Του Πάνου Ζάχαρη

Γιατί τόσα χρόνια που σας μιλά το ΚΚΕ γι αυτό το θέμα, για τον πόλεμο της Συρίας, για την προετοιμασία της χώρας μας σαν φυλάκιο των ιμπεριαλιστών προς τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, για τις επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων στη Συρία (ή παλιότερα στο Ιράκ κλπ) που απογειωνόταν από τη βάση της Σούδας κλπ κλπ, εσείς περιμένατε να σας το εξηγήσει η τηλεόραση. Η τηλεόραση που τόσα χρόνια μας “ψεκάζει” ακριβώς για να μην αγανακτούμε.

Γιατί τόσα χρόνια που κάποιοι λιώνουμε παπούτσια και φωνητικές χορδές στις διαδηλώσεις ακριβώς γι’ αυτό που σας αγανακτεί τώρα, δε σας το έλεγε κανένας από αυτούς που ακούτε κι εμπιστεύεστε, γιατί ήταν συνένοχοι. Ποιος άλλωστε να σας το έλεγε; Ο Τσίπρας, ο “μεντεσές” του Τραμπ, που έδινε όλες τις διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ για τους πολέμους του; Ο Μητσοτάκης, που υποσχόταν σ’ όλους τους εταίρους ότι εκείνος μπορεί να τους γλείψει πιο πολύ ακόμα κι από τον Τσίπρα; Η Φώφη που λόγω ΠΑΣΟΚ κατέχει την πατέντα της Αμερικανοδουλείας και την υψηλή κυριότητα στο αρχιτεκτονικό γραφείο που σχεδιάζει την εξάρτηση (λέγε με Ανδρέα); Ή ο Γιάνης (μετρήστε τα “ν” για να μη γράφω επίθετα) που τα θυμήθηκε όλα, όταν έπαψε να τα ξεπουλάει στις Βρυξέλλες; Ή μήπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης που συγχαίρει τον Ερντογάν για την επίθεση;

Γιατί εμείς οι “άλλοι”, οι του “εκτός τηλεοπτικού καναλιού κόσμου”, μπορεί να μιλούσαμε πάντα και να μιλάμε. Να τα φωνάζαμε στο δρόμο και στις αίθουσες της Βουλής και της Ευρωβουλής. Αλλά οι ηγέτες που ψηφίζατε δε σας έλεγαν τίποτα, γιατί ήταν οι ίδιοι που είχαν υπογράψει τους πολέμους, τους βομβαρδισμούς κι είχαν δημιουργήσει τις δικές τους ΜΚΟ για να διαχειριστούν τους πρόσφυγες που δημιουργούσαν οι ίδιοι (κι έτσι αυτοί να βγάλουνε λεφτά ακόμα κι από αυτό).
Αλήθεια, νομίζει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση αυτοί που τώρα λυπάστε, οι κούρδισσες μανάδες με τα παιδάκια, να μην έρθουν πρόσφυγες στη Λέσβο και στη Σάμο; Να τους θυμάστε. Αυτοί οι ίδιοι θα είναι. Αλλά μπορεί να θέλουν και μήνες για να φτάσουν περπατώντας μέχρι το Αϊβαλί.

Γιατί τόσα χρόνια που βομβάρδιζε το “ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία κλπ” δεν λέγανε τίποτα οι Ελληνικές “εταίρες” κυβερνήσεις για τους διεθνείς “νταβατζήδες” Συμμάχους και Εταίρους τους. Ενώ τώρα που βομβαρδίζει το “ΝΑΤΟ – Ερντογάν” είναι ιερή η αγανάκτηση αυτών που έγιναν τσιράκια των εταιρειών πετρελαίου στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Οπότε τώρα αγανακτούν ακόμα και τα κανάλια.

Του Κάρλος Λατούφ

Ας το θεωρήσουμε λοιπόν σαν δυστυχή μεν, αλλά χρήσιμη ευκαιρία.

ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Χρειάζεται να αγανακτήσουμε.
ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Κανένας από όσους εμπιστεύεστε δε σας μίλησε αληθινά. Αντίθετα σας έκρυβε όχι μόνο την αλήθεια, αλλά και όποιον έλεγε την αλήθεια.
ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Κι όσοι φωνάζαμε δεν είχαμε τη μαζικότητα που θα έκανε τη φωνή μας να μπει από τις χαραμάδες των επτασφράγιστων σπιτιών (και αυτιών;).

ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Θα έπρεπε να γίνεται όπως το φαντάζεστε: Έπρεπε τώρα όλοι να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, έμπρακτα. Να ψάξουμε και να διατυμπανίσουμε τις αιτίες του κακού. Να σταματήσουμε τον πόλεμο. Να τιμωρήσουμε τους ενόχους. Να τους στερήσουμε την εξουσία τους να κάνουν τέτοια εγκλήματα.

ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Έτσι πρέπει. Αυτό λέμε κι εμείς. Αλλά εμείς στο μόνο που διαφέρουμε είναι που όταν λέει ο καθένας μας “γιατί δε μιλάει κανείς;”, τρέχουμε κι αγοράζουμε ντουντούκες. Κι όταν λέμε “κάποιος πρέπει να αντιδράσει”, τρέχουμε στο σωματείο μας, στο ΠΑΜΕ, στο ΚΚΕ, γιατί αυτοί τα λένε όλα αυτά τόσα χρόνια. Κι όχι μόνο τα λένε, αλλά κάνουν πολιτική πράξη την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία, την απαίτηση. Τα κάνουν μεγάλες διαδηλώσεις που φιλοδοξούν να γίνουνε γιγάντιες, γιατί μόνο έτσι (ΜΑΖΙ ΣΟΥ) θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλεις. Κι εμείς αυτό θέλουμε.

Του Πάνου Ζάχαρη

Υ.Γ. Αρκεί η αγανάκτηση κι η έντονη οργή και διαμαρτυρία να μην είναι σαν αυτή που “σηκώθηκε” για το μικρό Αϊλάν. Επειδή τα παιδιά της Παλαιστίνης και των Κούρδων δεν είναι εικόνες στην τηλεόραση. Κι εμείς όλοι δεν είμαστε συλλέκτες “like” και “follow”. Ο “τρόπος” είναι έξω. Έξω από το internet, έξω από το σπίτι, έξω από το status, έξω από τα δεσμά του μυαλού, έξω από τη ρουτίνα και τον εθισμό του συστήματος. Ο “τρόπος” είναι αιωνίως ίδιος. Είσαι εσύ κι ο δρόμος.

katiousa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης