"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Η φύση δεν εκδικείται, εκφράζεται…

lafarm

Σχετικά άρθρα


Πληθαίνουν τα ρεπορτάζ και οι αναφορές κατοίκων για τα προβλήματα που προέκυψαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα στον ορεινό όγκο της περιοχής μας! Κλειστοί δρόμοι, καταπτώσεις, κατολισθήσεις εντός και εκτός οικισμών, σπίτια που κρίνονται ακατάληλα και πολλά άλλα. Κι ακόμη έχουμε πολύ χειμώνα μπροστά μας…

Μετά τον “Ιανό” έγινε πιο επίκαιρο από ποτέ το θέμα της φροντίδας του περιβάλλοντος και συνειδητοποίησαν πολλοί τι μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη αν συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε αλόγιστα σ’ αυτό και το διαμορφώνουμε σύμφωνα με το πως εξυπηρετούνται οι “ανάγκες” μας!

Η φύση εκδικείται λένε κάποιοι. Ασφαλώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν μπαίνει σε τέτοιες ποταπές διαδικασίες η φύση! Ούτε βαφτίζει με ονόματα τις βροχές και τους ανέμους της, ούτε έχει κάποιο καημό να εκδικηθεί κανέναν! Αυτά τα κάνουν οι άνθρωποι! Απλώς λειτουργεί και… εκφράζεται!

Όταν πιστέψεις ότι μπορείς να τη “χαλιναγωγήσεις”, να τη “μπαζώσεις” να την περιορίσεις και να τη διαμορφώσεις κατά πως σε βολεύει, τότε έρχεται η στιγμή που σου αποδεικνύει πόσο αστεία είναι τα σχέδιά σου και οι παρεμβάσεις σου και πόσο ασήμαντος είσαι μπροστά της!
Οι άνθρωποι του ορεινού όγκου, της υπαίθρου και γενικώς όσοι ζουν κοντά της σε αρμονία και δεν έχουν ενσωματωθεί στα τσιμέντα και στον τρόπο ζωής πόλεων, το γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον. Γνωρίζουν ότι αποτελούν μέρος της!

Γι’ αυτό και τη σέβονται, γι’ αυτό υποκλίνονται με δέος μπροστά της, γι’ αυτό δεν βιαιοπραγούν εναντίον της! Και κατορθώνουν όχι απλά να επιβιώσουν και να προσαρμόζονται, αλλά ν’ αποτελούν και προνομιακά μέλη της, διότι τη χαίρονται και την απολαμβάνουν σε όλο της το μεγαλείο! Ακόμη κι όταν αυτή μερικές φορές αγριεύει και τους δημιουργεί κάποια προβλήματα.

Μέχρι που στο παιχνίδι μπαίνει η δίψα του κέρδους και η ματαιοδοξία της εξουσίας! Από εκεινη τη στιγμή αρχίζουν να ζωντανεύουν οι σελίδες των βιβλίων του Τόλκιν! Αρχίζει το πράσινο να γίνεται μαύρο και ο καθαρός αέρας να μυρίζει βιομηχανικά απόβλητα!

Επειδή, λοιπόν, και στην περιοχή μας (όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα) κάποιοι σχεδιάζουν αναλόγως με το πως εξυπηρετούνται οι… τραπεζικοί τους λογαριασμοί και ετοιμαζονται να ισοπεδώσουν, δάση, ρεματιές, βουνά και λαγκάδια για να μας “αναπτύξουν πρασίνως” να έχουμε το νου μας!

Σ’ αυτές τις συνθήκες αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξουν παρεμβάσεις με διάνοιξη δρόμων σε παρθένες περιοχές, τοποθέτηση ηλεκτροφόρων καλωδίων σε χιλιάδες στρέμματα, καταστροφή πηγών, εδαφών και δασών και τοποθέτηση στις κορυφές γιγάντιων φουρφουρικίων!

Οι μόνες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από τα λεφτά μας, είναι η αποκατάσταση των ζημιών και έργα υποδομης Κι όχι φυσικά η ασέλγεια σε δημόσια γη με οδυνηρές συνέπειες σε επόμενα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα τα καταδικάζουν ως υπεύθυνα της καταστροφής!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Έτσι που λέτε έχουν τα πράγματα με τη φύση και γι’ αυτό όπως διαπιστώνετε επικρατεί μια… απέραντη ησυχία από φορείς και διάφορους εμπλεκόμενους σχετικά με το τι ετοιμάζουν στον ορεινό όγκο του Νομού μας και στα απάτητα Αγραφα. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή…

Του κόσμου
Ηδη στον Τύμπανο εδώ και καιρό έχουν μπει και σκάβουν αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και χωρίς να τους εμποδίζει κανείς αρμόδιος! Αρα, ο,τι είναι να γίνει θα γίνει από τις αντιδράσεις του απλού κόσμου.

Ερήμην…
Αντιδράσεις που δεν πρέπει να μένουν στα γραφόμενα αλλά να είναι συντονισμένες και αποφασιστικές. Για τη ζωή του καθενός μας πρόκειται. Και πολύ περισσότερο πρόκειται και για τη ζωή των παιδιών μας. Κανείς, λοιπόν, δεν δικαιούται να παίξει και ν’ αποφασίσει ερήμην της κοινωνίας. Θα το κάνουν μόνο αν τους αφήσει η ίδια η κοινωνία…

Θεοδόσης Κατσάρας

ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έχουμε ακούσει διάφορες ασυναρτησίες από τους πολέμιους των ΑΠΕ, αλλά ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, δεν περίμενα να το δω σε άρθρο! Τι αλλο θα δούμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης