"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Η 1η Σαρακατσάνικη Βιωματική Κατασκήνωση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Mε μια πρότυπη πανελλήνια παραδοσιακή δράση, στη δημιουργία της 1ης Σαρακατσάνικης Βιωματικής Κατασκήνωσης, προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Σε συνεργασία με τις παιδικές εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις «YUPPI», σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στην Κρυοπηγή Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, δίνει πλέον την ευκαιρία στη νέα γενιά των Σαρακατσαναίων να βιώσει ένα κομμάτι του κύκλου και του τρόπου της σαρακατσάνικης παράδοσης.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Δημήτρης Σαμουρέλης, ένας εκ των συντελεστών της βιωματικής παραθαλάσσιας αυτής πρώτης κατασκήνωσης και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς, «Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί, από τη μία, ένα εξαιρετικό μέσο μετάδοσης στις νεότερες γενιές αρκετών στοιχείων της σαρακατσάνικης παράδοσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα, και, από την άλλη, τον προπομπό για τη δημιουργία αντίστοιχης ορεινής βιωματικής σαρακατσάνικης κατασκήνωσης.

Οι συντελεστές έχουν τα βιώματα και τις γνώσεις να μεταφέρουν στα παιδιά με άρτιο τρόπο κάθε λεπτομέρεια των δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα και εγγυώνται ένα ευχάριστο, διασκεδαστικό, βιωματικό ταξίδι στη σαρακατσάνικη παράδοση. Η δράση αφορά σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών».

Υπερθεματίζοντας ο κ. Σαμουρέλης, που αξίζει να σημειωθεί πως ως χοροδιδάσκαλος έχει συντελέσει τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια στη διάδοση παραδοσιακών σαρακατσάνικων χορών, επισημαίνει πως «πάντα σε συνεργασία με τους συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας, το ανεκτίμητο υλικό, που σχετίζεται με τη Σαρακατσάνικη ζωή, γίνεται κτήμα και εμπειρία, βίωμα σε ηλικίες που εγγυώνται μακροημέρευση και στην ίδια την παράδοση».

Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί από 20 ως 27 Αυγούστου. Το 24ωρο πρόγραμμα περιλαμβάνει ατομική καθαριότητα, χαλαρές ασκήσεις, πρωινό, ανακοινώσεις, τακτοποίηση ατομικών ειδών και χώρων, ελαφρύ πρόγευμα, κολύμπι, πισίνα, flying fox, τραμπολίνο, αθλητικά παιχνίδια, προετοιμασία για φαγητό, γεύμα, μεσημβρινή ανάπαυση, πρόδειπνο, ελεύθερο χρόνο, δείπνο, βραδινή ψυχαγωγία και ύπνο. Ειδικά τις απογευματινές ώρες, οι θεματικές ενότητες που θα διδαχθούν τα παιδιά από ειδικούς εκπαιδευτικούς και γνώστες της παράδοσης, στο πλαίσιο της βιωματικής κατασκήνωσης, είναι οι εξής:

Αναφορά στις ρίζες των Σαρακατσαναίων. Κατασκευή, με τη συμμετοχή των παιδιών, σαρακατσάνικου οικισμού. Σαρακατσάνικα παιχνίδια και αθλήματα. Σαρακατσάνικη γαστρονομία (πίτες, φαγητά) για τα κορίτσια και ξυλογλυπτική για τ’ αγόρια. Οικολογία, η χλωρίδα και η πανίδα κατά τη μετακίνηση των Σαρακατσαναίων. Παραδοσιακοί χοροί, η μουσική και τα τραγούδια. Έθιμα από τον κύκλο ζωής των Σαρακατσαναίων. Σαρακατσάνικα παραμύθια και μουραπάδες. Γνωριμία με τη σαρακατσάνικη λαλιά.

Οι συντελεστές της Βιωματικής Κατασκήνωσης είναι, κατά αλφαβητική σειρά, οι Ανατολίτης Βασίλειος, υπεύθυνος Παιδείας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γάτου Αλεξία, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», Θεόδωρος Γιαννακός, εκπαιδευτικός ,συγγραφέας του «Καλιβοδάσκαλου» που απευθύνεται και σε παιδιά, Γιαννιός Σπύρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, χοροδιδάσκαλος, τραγουδιστής, Καρατάσιος Γεώργιος, εκπαιδευτικός, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ, πρώην περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Καρατάσιου Μαρία, καθηγήτρια της Σχολής Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καρυώτης Αθανάσιος, συνταξιούχος, υπεύθυνος της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Ηχώ» των Σαρακατσαναίων και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Π.Ο.Σ.Σ., Κλεάρχου Κατερίνα, θεολόγος, αφηγήτρια παραμυθιών, Κουκουτσέλου Παναγιώτα, φιλόλογος, θεολόγος – εκπαιδευτικός, Κωστούλα Σοφία, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, Λαϊνάς Ιωάννης, συνταξιούχος, χειροτέχνης – ξυλογλύπτης, Λουκοβίτης Μιχάλης, μαθηματικός – εκπαιδευτικός, Σαμουρέλης Δημήτριος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής – χοροδιδάσκαλος, Τιμπλαλέξης Αχιλλέας, εκπαιδευτικός, και Τσαούση Ιωάννα, στρατιωτικός – τραγουδίστρια. Ομαδάρχες της κατασκήνωσης θα είναι μέλη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης