"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες , αλλά θα είναι σαν να μην είναι…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Βλέποντας κανείς την είδηση για την Εγκύκλιο που έβγαλε η Ιερά Σύνοδος για τη Μεγάλη Βδομάδα, και την αντίδραση της κυβέρνησης διά του εκπροσώπου της, μπορεί να σκεφτεί συνειρμικά την ατάκα του Τσάκωνα από το “Μάθε παιδί μου γράμματα”…

Οι παραδόσεις στην μπάλα είναι για να σπάνε και οι νόμοι για να γίνονται λάστιχο από τους κρατούντες. Το “νόμος και τάξη” αφορά μόνο την πλέμπα και όσους αντιστέκονται.

Τα όργανα του κράτους κόβουν πρόστιμα για ψύλλου πήδημα, ελέγχουν μετανάστες σε λεωφορεία, υψώνουν φωνή και ανάστημα στις μειοψηφίες των απείθαρχων. Αλλά όταν έρχεται η σειρά της Εκκλησίας, κάνουν τα στραβά μάτια και εξηγούν μόνοι τους στον κόσμο πώς μπορεί να παρανομήσει!

Αφού λοιπόν, η Εκκλησία αναγκάστηκε σχεδόν τελευταία από όλους -μετά και από ιερατεία θεοκρατικών χωρών- να ακολουθήσει την κοινή λογική, αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων μια απόφαση που ούτως ή άλλως δεν ήταν δική της, προναγγέλλοντας σε άπταιστη καθαρεύουσα πως οι θύρες των Ιερών Ναών θα παραμείνουν ανοιχτές για περισσότερη ώρα το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

«Αἱ θύραι τῶν Ἱερῶν Ναῶν θά παραμένουν κεκλεισμέναι κατά τήν διάρκειαν ἁπασῶν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5 ην μ.μ».

Ποια ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Ξεκίνησε με έναν ακατανόητο έπαινο στην Εκκλησία για την υπεύθυνη στάση της (;!), είπε ότι βασικό μέλημα είναι να μη υπάρξει κανένας συνωστισμός και συνέχισε με μια έμμεση προτροπή προς τους πιστούς να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη από τις υπάρχουσες κατηγορίες, για να πάνε στην Εκκλησία!

Υπενθυμίζουμε βέβαια πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες, αλλά παρεμπιπτόντως, μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για τους άλλους λόγους που δικαιολογούν αυτή την έξοδο, να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία, περνώντας από την εκκλησία της ενορίας του!

Στο τέλος της απάντησης είχε και μια καθησυχαστική νότα σχετικά με το Άγιο Φως και τη διασπορά του…

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση, ο Χαρδαλιάς απέφυγε να αναφερθεί στις δηλώσεις του Πέτσα, καλύπτοντας πλήρως και την Ιερά Σύνοδο, με το κωμικό επιχείρημα πως η επίμαχη εγκύκλιος αφορά μόνο τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς! Πάλι καλά που δε μας είπε ότι εκκλησίες θα ανοίγονται για να αερίζονται τα εικονίσματα…

Τι πρόκειται να γίνει τελικά σε περιπτώσεις συνωστισμού των πιστών στους ιερούς ναούς; Αν και αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο, το πλέον σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να δούμε βίαιη αστυνομική παρέμβαση, σαν τις σκηνές που είδαμε πρόσφατα στον Ευαγγελισμό, με τους υγειονομικούς και τη συμβολική διαμαρτυρία τους.

Και ποιος θα έχει την ευθύνη για όλα αυτά; Όπως λέει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν». Πόσο πιο καθαρά να το πει; Εγώ έπεσα για το πέναλτι, εσύ έπρεπε να το δώσεις; 

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως ο κλήρος θα πέσει στους “ανεύθυνους πιστούς” και την δική τους ατομική ευθύνη, που είναι η μόνιμη επωδός. Για την περιβόητη κρατική ευθύνη της κυβέρνησης, που αυτογελοιοποιείται για να μη χαλάσει την υψηλή συμμαχία της με το Ιερατείο.

katiousa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης